Tarihte bugün veya tarihte 9 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte 9 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Türkiye'de ilk kez Anneler Günü'nün kutlanması, Avrupa Birliği'nin temelini atan deklarasyonun yayınlanması, Birinci TBMM'nin ilk programının okunması gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 9 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekeni Türkiye'de ilk kez bugün Anneler Günü'nün kutlanması oldu. Dikkat çeken bir başka olay ise Avrupa Birliği'nin temeline atan deklarasyonun okunması oldu.

İşte tarihte bugün veya tarihte 9 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

I. TBMM Hükümetinin Programı Okundu (1920)

TBMM açıldıktan sonra kurulan ilk hükümet 9 Mayıs 1920 tarihinde hazırladığı icraat programını meclise sundu. Hükümet programı Eğitim Bakanı Dr.Rıza Nur tarafından sunuldu. Rıza Nur en önemli hedefin Misak-ı Milli’ye göre bağımsızlığa kavuşmak olduğunu belirtti.

Sovyet Hükümetinin Rusya Ve Doğu Müslümanlarına Yayınladığı Demeç TBMM’de Okundu (1920)

TBMM hükümeti mecliste hükümet programını sunduktan sonra Sovyet Hükümetinin 1917 yılında Rusya ve Doğu Müslümanlarına yönelik demeci 9 Mayıs 1920 tarihli oturumunda alkışlar ile okundu. Bu demeç Müslüman halkları emperyalizme karşı Bolşeviklere destek olmaya çağırıyordu.Çarlık Rusya’sının Türkiye’yi parçalamaya yönelik antlaşmalarının tanınmadığı ve özellikle İstanbul’un Müslümanların elinde kalması gerektiği belirtilmekteydi. Bu sıralarda yeni kurulan TBMM dış destek arayışı içerisindeydi ve Batı dünyası ile ters düşmüş olan Sovyetler ile ittifak arayışlarına girilmişti.

AB’nin Temelini Oluşturan Shumann Deklarasyonu Yayınlandı (1950)

Fransız Dış İşleri Bakanı Robert Shumann Avrupa’nın güvenliği için birleşik bir Avrupa fikrini açıkladığı Shumann Deklarasyonunu 9 Mayıs 1950 tarihinde ilan etti. Böylece Avrupa Birliği’nin fikri temelleri atılmış oldu. 1985 Yılında ki Milan Zirvesinde bu tarihin Avrupa Günü olarak kutlanmasına karar verildi. Bu günün amacı, Avrupa halkları arasında birlik ve kardeşlik duygularının güçlendirilmesi olarak belirlendi.

Ulrike Meinhof Hücresinde Ölü Bulundu (1976)

İlk başlarda nükleer karşıtı hareketin bir üyesiydi ve konkret adlı radikal sol gazetenin editörü olarak çalışıyordu. Alman Kızıl Ordu’sunun kuruluşunda önemli rol oynadı. Şehir gerillacılığı adı altında yaptığı eylemlerle Baader-Meinhof çetesi olarak ünlenmesine yol açtı. Alman polisi tarafından yakalandı ve hapishanede iken 9 Mayıs 1976 tarihinde hücresinde ölü olarak bulundu. Yetkililer tarafından ölüm nedeni olarak intihar ettiği açıklaması yapıldı. Ancak ölümü hakkında bir çok iddialar gündeme getirilmiş özellikle sol çevreler devleti suçlamıştır.

İtalya Eski Başbakanı Aldo Moro Ölü Olarak Bulundu (1978)

İtalya’nın eski başbakanlarından Aldo Moro, Kızıl Tugaylar örgütü tarafından kaçırılmıştı. Kaçırıldıktan yaklaşık iki ay süre sonra Aldo Moro’nun cesedi 9 Mayıs 1978 tarihinde bir arabanın bagajında bulundu. Teröristlerin isteklerinin kabul edilmemesi üzerine bu yola başvurdukları ileri sürülmüştür. Bu olaydan sonra İtalya Hükümeti terör konusunda sert ve etkili tedbirlere başvurmuştur.

TARİHTE 9 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN ÖNEMLİ DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1485 - Davutpaşa Lisesi, dönemin Sadrazamı Davut Paşa tarafından 'Mekteb-i Sübyan' adıyla kuruldu. Okul, 1847'te Rüşdiye Mektebi'ne dönüştü.

1926 - Amerikalı kaşif Amiral Richard E. Byrd, Kuzey Kutbu'na doğru ilk uçuşunu yaptı.

1935 - Cumhuriyet Halk Fırkası Dördüncü Büyük Kurultayı toplandı. Kurultayda, "fırka" yerine "parti" sözcüğü benimsendi. Altı Ok daha ayrıntılı bir şekilde ele alındı. "Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir" denilerek; Kemalizm, ilk kez resmi olarak tanımlandı.

1936 - Benito Mussolini, İtalya Faşist İmparatorluğu'nu ilan etti.

1936 - İtalya, resmen Etiyopya'yı ilhak etti.

1945 - Zafer Günü, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Nazi Almanyası'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı, Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gün.

1945 - Nazi gizli servisi Gestapo'nun Şefi, Reichstag ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hermann Göring, ABD 7. Ordusu'na esir düştü.

1950 - Avrupa Günü, 1950'de Robert Schumann, Avrupa'nın güvenliği için kaçınılmaz olan birleşik bir Avrupa fikrini ortaya çıkardı. Schuman Bildirgesi olarak bilinen bu sunuş, Avrupa Birliği'nin temellerini attı. Sonra, 1985 Milan Zirvesi'nde de 9 Mayıs'ın Avrupa Günü olarak kutlanması kararı alındı.

1955 - Anneler Günü, Türkiye'de ilk kez kutlandı.

1955 - Batı Almanya, NATO'ya katıldı.

1958 - Yeni Gün gazetesi ve Akis dergisi birer ay kapatıldı. Yazı İşleri Müdürleri; Mehmet Altan Öymen 10 ay, Tarık Holulu ise 16 ay hapis cezasına çarptırıldı.

1960 - ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), ilk doğum kontrol hapının piyasaya sürülmesini onayladı.

1970 - Çoğu üniversite öğrencisi olan 75000-100000 dolayında savaş karşıtı kişi, Washington'da ABD'nin Vietnam Savaşı'na son vermesi için gösteri yaptı.

1971 - Darüşşafaka Lisesi'ne kız öğrenci alınması kararlaştırıldı.

1975 - Ankara ve Mersin Öğretmen Okulları'nda çıkan öğrenci çatışmalarında, 13 öğrenci yaralandı. Gazi Eğitim Enstitüsü 10 gün süreyle kapatıldı.

1978 - İtalya'da Kızıl Tugaylar örgütünün 16 Mart'ta kaçırdığı eski Başbakan Aldo Moro'nun cesedi, Roma'da bir arabanın bagajında bulundu.

1978 - Bir grup, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde dersten çıkan öğrencilerin üzerine ateş açtı: 3 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.

1979 - İstanbul'da tüm sarraf ve kuyumcular, Hükümetin altın piyasasını kontrol altına almayı amaçlayan kararını protesto için kepenk indirdiler.

1984 - Yaşar Kemal'e, Fransız Devlet Nişanı "Legion d'Honneur" verildi.

1987 - Polonya Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Varşova'dan New York'a gitmek üzere havalandıktan hemen sonra düştü: 183 kişi öldü.

1988 - Mardin’in Nusaybin ilçesi Taşköyü’nün Behmenin mezrasını basan PKK'lı teröristler, bir aileden 8’i çocuk, 2’si kadın olmak üzere, 11 kişiyi katlettiler, 2 çocuk ağır yaralandı. PKK'lı teröristlerin Şırnak baskınında kaçırdıkları 3 kişi de ölü bulundu.

2000 - Çankaya Köşkü'nü terk etmeden önce, 80'e yakın Devlet Başkanına veda mektubu yazan Süleyman Demirel; Hafız Esad, Muammer Kaddafi, Saddam Hüseyin, Slobodan Milošević ve Pervez Müşerref'i listesine dahil etmedi.

2000 - Macaristan'da düzenlenen ve olimpiyat elemelerine hazırlık niteliği taşıyan 17. Uluslararası Szeged Kürek Şampiyonası'nda, Türk sporcuları iki altın, dört gümüş ve üç bronz madalya kazandı. Kürekçilerimiz, Türk Kürek tarihinde de en fazla madalya kazanan ekip oldu.

2000 - Schuman Bildirgesi'nin 50. yıl dönümü, Avrupa Birliği kurumlarınca kutlandı.

2001 - Gana'nın başkenti Akra'da oynanan bir futbol maçında çıkan izdihamda, 130 kişi öldü.

2002 - Taburcu olduktan sonra çalışmalarını evinde sürdüren Başbakan Bülent Ecevit, 'görevini bırakmayacağını' söyledi.

2015 - Kenan Evren hayatını kaybetti. Evren öldüğünde 98 yaşındaydı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar