Tarihte bugün 9 Kasım günü meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 9 Kasım günü meydana gelen önemli olaylar arasında Çanakkale Boğazı'nın işgale edilmesi, Almanya'da Cumhuriyet'in ilan edilmesi, Osmanlı'nın Musul'u terk etmesi, Berlin Duvarı'nın yıkılması gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 9 Kasım günü meydana gelen olaylar

Tarihte bugün ya da tarihte 9 Kasım günü meydana gelen olaylar arasında öne çıkanlardan biri Osmanlı'nın Musul'u terk etmek zorunda kalması, Çanakkale Boğazı'nın itilaf devletleri tarafından işgal edilmesi, Berlin Duvarı'nın yıkılması gibi hadiseler bulunuyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları: 

Erzurum Halkı Rusları Perişan Etti (1877)

1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında gerekli yardımı alamayan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Erzurum’a kadar geri çekilmek zorunda kalmıştı.Ruslar Ermeni çetelerinin yardımı ile Aziziye tabyasına girmiş ve askerleri şehit etmişlerdi. Yaralı kurtulan bir asker sayesinde durumdan haberdar olan Erzurum halkı kadını erkeği yaşlısı genci eline ne geçirdiyse 9 Kasım 1877’de Ruslara saldırdı. Ruslar halkın bu ölümü hiçe sayan saldırısı karşısında topla tüfekle karşı koyamadılar ve epeyce kayıp vererek kaçmaktan başka çare bulamadılar. Ruslara saldıranlar arasında kardeşi kollarında şehit olan ve eşi savaşta bulunan genç bir kadın elinde satırı ile‘’Nene Hatun’’da vardı.

Çanakkale Boğazı İşgal Edildi (1918)

Mondros Ateşkes Antlaşmasından antlaşma gereğince boğazları teslim alacak olan İngilizler önce arama tarama gemileri Çanakkale Boğazını taradılar. Bu taramanın arkasından 9 Kasım 1918’de İngilizler Seddülbahir ve Kumkale’ye çıkarak, Çanakkale Boğazının her iki yanını işgal ettiler. Silahla geçilemeyen Çanakkale Boğazı kalem ile geçilmişti.

Almanya’da Cumhuriyet İlan Edildi (1918)

Berlin’de 9 Kasım 1918 sabahı bir sosyalist ayaklanma çıktı. Aynı gün başbakan Max de Bade İmparator II.Wilhelm’in tahtan çekildiğini ilan ederek kendisi de görevini sosyalistlerden Ebert’e bıraktı. Aynı günün akşamı Almanya’da cumhuriyet ilan edildi.

Türk Kuvvetleri Musul’u Terk Etmeye Başladı (1918)

3 Kasım 1918’de Musul İngilizler tarafından işgal edilmişti. İngilizlerin isteği üzerine Ali İhsan Paşa (Sabis) herhangi bir direniş göstermeden 9 Kasım 1918’den itibaren Türk kuvvetlerini Musul’dan çekmeye başladı. Diyarbakır bölgesine çekilen ordu tamamen çekilişini 15 Kasım’da tamamladı.

Berlin Duvarı Yıkıldı (1989)

Doğu Alman Hükümeti 9 Kasım 1989’da aldığı bir kararla Berlin Duvarının kaldırıldığını ilan etti. Kararın açıklanmasının hemen arkasından her iki taraftan yüz binlerce insan duvarın yanında toplandı. Daha sonra hükümetin geçiş engellerini kaldırması ile her iki taraftan gelen insanlar duvarın üzerinde buluştular. Böylece batı dünyasında ‘’utanç duvarı’’ olarak adlandırılan Berlin duvarı tarih oldu.

Mostar Köprüsü Tahrip Edildi (1993)

Mostar Köprüsü balkanlarda Osmanlı sembollerinden birisidir. Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566’da Neredva nehri üzerine inşa edilmiştir. Bosna Savaşı sırasında önce Sırpların saldırısına uğrayan Mostar Köprüsü Hırvat milisler tarafından 9 Kasım 1993 günü ağır şekilde tahrip edildi. Kasım ayı sonunda köprü tamamen yıkıldı. Köprü daha sonra Türkiye tarafından yeniden inşa edildi.

Şemdinli Olayları (2005)

Hakkari ili Şemdinli ilçesinde eski PKK’lı Seferi Yılmaz’a ait Umut Kitabevi 9 Kasım 2005 günü bombalandı. Bombalama olayında bir kişi öldü. Halk bombayı atan kişinin içerisinde olduğu iddia edilen otomobildeki kişilere saldırmıştı. Bu kişiler polis tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığına dair iddialar üzerine Şemdinli’de olaylar çıkmış ve polis noktası ateşe verilmiştir.

TARİHTE 9 KASIM GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1918- Almanya’da cumhuriyet ilan edildi.

1935- Japon birlikleri Çin’de Şanghay’ı işgal etti.

1936- Montreux Boğazlar Sözleşmesi resmen yürürlüğe girdi.

1938- Atatürk’ün son günü... Yayınlanan resmi tebliğlerde Atatürk’ün genel durumunun vahamete doğru gittiği açıklandı.

1970- Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle öldü.

1989- Turgut Özal yemin ederek Cumhurbaşkanlığı görevine başladı.

1990- Yazar Kerim Korcan, 72 yaşında öldü.

1991- Türkiye, Azerbaycan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke oldu.

1994 - Urfa Tüneli'ne törenle su verildi. Tünel, Fırat'ın suyunu Harran'a kavuşturacak.

Yorumlar