Tarihte bugün veya tarihte 9 Haziran günü meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 9 Haziran günü meydana gelen en önemli olay İslam'ın ilk halifesi Hz. Ebubekir'in göreve başlamasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün ya da tarihte 9 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında İlk İslam Halifesi Hz. Ebubekir'in, vefat eden İslam Peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V)'in yerine İslam devletinin başına geçmesi bulunuyor.

İşte tarihte 9 Haziran günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Hz.Ebubekir İlk İslam Halifesi seçildi (632)

Hz.Muhammed(sav)’in ölümü Müslümanları büyük bir şaşkınlığa sürüklemişti. Bu duruma Hz. Ebu Bekir müdahale ederek şaşkınlığı giderdi. Müslümanlar İslam Devleti’nin başsız kalmaması için hemen bir halife seçilmesini kararlaştırdılar. Hz. Ömer’in önerisi ile Hz. Ebu Bekir’in halife seçilmesine karar verildi. Bu kararın ertesi günü Mescid-i Nebi’de 9 Haziran 632 tarihinde Hz. Ebu Bekir Müslümanlara yönelik bir hutbe okudu. Bu hutbenin arkasından Müslümanlar ona biat ettiler.

Sultan Ahmet Camii İbadete Açıldı (1617)

Sultan I.Ahmet’in isteği ile Mimar Sedefkar Mehmet Ağa tarafından yapımına 8 eylül 1609’da başlandı. Bitiğinde İstanbul’un en gösterişli camilerinden biri olan Sultan Ahmet Camii Avrupa’da Mavi Cami olarak adlandırılmıştır. I.Ahmet minareleri altın kaplatmak istemiş fakat bütçe yeterli gelmeyince mimar güya altını altı gibi anlamış ve bu yüzden cami altı minareli yapılmıştır. Sultan I.Ahmet saygısızlık olmaması için Kabe’ye yedinci minareyi yaptırmıştır. Yapımı tamamlanan Sultan Ahmet Camii 9 Haziran 1617 tarihinde ibadete açıldı.  Külliyeye ait diğer binalar 1620 yılında tamamlanmıştır.

Viyana Kongresinde Avrupa Yeniden Yapılandırıldı (1815)

 Fransız ihtilalinin etkileri ve Napolyon savaşları Avrupa’nın düzenini alt üst etmişti. Napolyon’u yenen koalisyon devletlerinin temsilcileri Avrupa’yı yeniden şekillendirmek için Viyana’da bir araya geldiler. Viyana Kongresinin etkin devletleri İngiltere, Prusya, Avusturya ve Rusya idi. Napolyon’un sürgünden kurtulup tekrara Fransa’nın başına geçtiğini haber alan bu devletler kendi aralarında daha önce yapmış oldukları antlaşmaları birleştirerek 9 Haziran 1815 tarihinde Viyana Kongresi Kararları haline getirdiler. Bu kararlar ile Avrupa yeniden yapılandırılmıştı.

Büyük Devletlerin Baskısı İle Lübnan Yönetiminde Yeni Düzenleme Yapıldı (1861)

İngiltere ve Fransa Suriye’de nüfuz çekişmesine girdiler. Fransızlar Hırıstiyan Marunileri desteklerken İngilizler Dürzilerin tarafını tercih etti. Dürziler ve Maruniler arasında oluşan çekişmede Osmanlı Devletini suçlayan Avrupa Devletleri bölgede yeni düzenleme istediler. Sonunda 9 Haziran 1861 tarihinde Lübnan Nizamnamesi yayınlandı. Bu durum Osmanlı Devleti’nin Lübnan hakimiyetine darbe indirmiştir.

Gazeteci Suikastı Zincirine Yeni Bir Halka Daha Eklendi ‘’Ahmet Samim ‘’ Öldürüldü (1910)

İttihat Ve Terakkicilerin muhaliflere hiç tahammülü yoktu özelliklede gazetecilere. Sada-i Milliyet gazetesinin genç yazarı Ahmet Samim İttihatçılara yönelttiği eleştirilerin bedelini 9 Haziran 1910 tarihinde Beyoğlu’nda hayatı ile ödedi. Ahmet Samim’den bir gün önce gazeteci Hasan Fehmi iki gün sonra ise yine gazeteci Zeki Bey aynı şekilde öldürüldüler. Cinayetin İttihatçıların ünlü tetikçisi Yakup Cemil olarak düşünülürken yıllar sonra İzmir suikasti davasında asılan eski Ankara valisi Abdülkadir olduğu ortaya çıkmıştı.

TARİHTE 9 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

68 - Roma İmparatoru Neron intihar etti.

1617 - Sultan I. Ahmet tarafından İstanbul'da adıyla anılan meydanda 1609-1616 yılları arasında Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılan Sultanahmet Camii ibadete açıldı.

1815 - Viyana Kongresi sona erdi.

1921 - İstiklal Savaşı'nda kullanılacak cephanenin, İnebolu'dan karaya çıkartılmaya ve cepheye götürülmeye başlanması.

1928 - Avustralyalı pilot Charles Kingsford Smith, uçağıyla ilk kez Büyük Okyanus'u aştı.

1942 - Anıtkabir için açılan yarışmada, Prof. Emin Onat ve Orhan Arda'nın projeleri birinci oldu.

1950 - Adnan Menderes, Demokrat Parti Genel Başkanlığına seçildi.

1955 - Türk bayrağını yırtmaktan sanık 4 Amerikalı, yapılan yargılamada beraat etti.

1959 - Nükleer silah taşıyan ilk denizaltı USS George Washington, denize indirildi.

1980 - Altı ay içinde sekizinci kez devalüasyon yapıldı; Türk lirasının değeri yüzde 5,5-8,8 arasında düşürüldü.

1997 - Malta Hava Yolları’na ait Valetta-İstanbul seferini yapan uçak, İsmail Beyazpınar ve Nusret Akmercan tarafından Köln’e kaçırıldı.

1999 - Yugoslavya ve NATO, Kosova'da Sırp birliklerinin geri çekilmesi anlaşmasını imzaladı. NATO, hava saldırılarını durdurdu ve 20 Haziran´da resmen sona erdirdi.

Yorumlar