Tarihte bugün ya da tarihte 6 Temmuz günü olayları

Tarihte bugün veya tarihte 6 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Kutsal Emanetlerin Osmanlı Devleti'ne teslim edilmesi, Osmanlı ve İngiliz Donanması'nın ilk kez karşılaşması, Kuduz aşısının bulunması gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 6 Temmuz günü meydana gelen olaylar arasında en dikkat çekeni Kutsal Emanetlerin Osmanlı Devleti'ne teslim edilerek İstanbul'a getirilmesidir.

İşte tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları:

Kutsal Emanetler Osmanlı Devletine Teslim Edildi (1517)

Yavuz Sultan Selim Mısır’ı alarak Memluk Devletine son vermişti. Memluk Devletine bağlı olan Mekke Emiri Şerif II.Berekat, büyük oğlu Muhammed Ebu Numeyy’i Kahire’ye Yavuz Sultan Selim’e gönderdi. Ebu Numeyy; Mekke, Medine, Kabe, Ravza-i Mutahhara anahtarlarını ve Şeriflerin elinde bulunan Kutsal Emanetleri 6 Temmuz 1517 tarihinde Yavuz Sultan Selim’e teslim etti ve bağlılıklarını bildirdi. Bu emanetler arasında en önemlileri Sancak-ı Şerif ve Hırka-i Saadet’tir. Hz. Osman ve Hz. Ali’nin el yazıları ile yazmış oldukları Kur’an-ı Kerim’de dahil mukaddes emanetler Topkapı Sarayında Hırka-i Saadet dairesine kondu.

Ünlü İngiliz Devlet Adamı Sir Thomas More’un Boynu Vuruldu (1535)

Ütopya adlı devlet sistemini konu edindiği eserin yazarı İngiliz devlet adamı Sir Thomas More 6 Temmuz 1535 tarihinde boynu vurularak öldürüldü. Suçu Kral VIII.Henry’yi İngiliz kilisesinin başı olarak tanımamış olmasıydı.

Osmanlı Donanması İle Rus Donanması İlk Kez Karşılaştılar (1770)

Rusların Baltık Denizinde bulunan donanması Atlas Okyanusuna dolaşmış ve Akdeniz’e inmişti. Karadeniz bir Osmanlı iç denizi olduğu için Rusların o tarihlerde Karadeniz’de bir donanması bulunmuyordu. Osmanlı-Rus Donanmaları ilk kez Ege Denizi’nde Koyun Adaları açıklarında 6 Temmuz 1770 tarihinde karşılaştılar. Bu karşılaşmanın ilk galibi Osmanlı Donanması oldu. Çünkü Türk topları Rusların toplarından daha etkiliydi. Akşam olması üzerine Kaptan-ı Derya Hüsamettin Paşa donanmayı Çeşme Limanına düzensiz bir şekilde demirletti.  Teslim olmak için geldiği zannedilen iki küçük Rus gemisi 6/7 Temmuz 1770 gecesi aniden ateş açarak Osmanlı Donanmasının çıkan yangın ile yok olmasını neden oldular.

Kuduz Aşısı İlk Kez İnsanlara Uygulandı (1885)

Fransız kimyager ve biyolog Louis Pasteur uzun süren çalışmaları sonunda kuduz virüsünü zayıflatarak kuduz aşısını elde etmeyi başardı. Pasteaur bu aşıyı ilk kez 6 Temmuz 1885 tarihinde ilk defa bir insan üzerinde denedi. Kesin ölecek gözüyle bakılan çocuğun iyileşmesi kuduz aşısının başarılı olduğunu kanıtlamış oldu.

Kıbrıslı Gazeteci Kutlu Adalı Evinin Önünde Öldürüldü (1995)

Başlangıçta Rauf Denktaş’ın yazı işleri müdürlüğünü yapan Kutlu Adalı daha sonra kamu hizmetinden ayrıldı ve tamamen gazeteciliğe başladı. Rauf Denktaş’a muhalefeti ile öne çıkmış ve Kıbrıslılık düşüncesinin savunuculuğunu yaparken 6 temmuz 1995 tarihinde evinin önünde faili meçhul bir cinayete kurban gitmiştir.

TARİHTE BUGÜN VEYA TARİHTE 6 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1189 - Fransız asıllı I. Richard (Aslan Yürekli Rişar), İngiltere tahtına çıktı, çok az İngilizce biliyordu.

1517 - Hicaz, Osmanlı topraklarına katıldı. Kutsal Emanetler Osmanlı'ya teslim edildi.

1535 - Ütopya'nın yazarı, İngiliz devlet adamı Sir Thomas More, Kral VIII. Henry'yi, İngiltere Kilisesi'nin başı olarak kabul etmediği için idam edildi.

1827 - Londra Antlaşması imzalandı.

1885 - Fransız bilimci Louis Pasteur'ün bulduğu kuduz aşısı, ilk kez bir insana uygulandı.

1905 - Alfred Deakin, ikinci kez Avustralya Başbakanı seçildi.

1917 - Arabistanlı Lawrence, Arap isyancılarla birlikte Akabe kentine saldırdı.

1923 - Georgiy Çiçerin, ilk Sovyet Dışişleri Halk Komiseri olarak resmen göreve başladı.

1924 - Dr. Safiye Ali Hanım Başkanlığında bir Heyet, Uluslararası Kadınlar Kongresi'ne katılmak üzere Londra'ya gitti.

1935 - Türkiye'de şeker üretimini rasyonel hale getirmek amacıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. kuruldu. 22 milyon TL sermayeli şirkete, mevcut 4 şeker fabrikası (Alpullu, Uşak, Eskişehir, Turhal) bağlandı.

1942 - Müttefik Devletler, Almanları Mısır'da El-Alameyn'de durdurdu. Fas ve Cezayir'e İngiliz çıkarması yapıldı. Almanya, Kuzey Afrika'dan çekilmeye başladı.

1944 - Hartford, Connecticut'da bir sirkte çıkan yangında 168 kişi öldü, 700'den fazla kişi yaralandı.

1947 - "Kalaşnikov" olarak da bilinen AK-47 piyade tüfeğinin üretimine Sovyetler Birliği'nde başlandı.

1953 - Edirne depreminde ağır hasar gören tarihi Edirne Saat Kulesi yıkıldı.

1957 - Hükümet, İstanbul Gazeteciler Sendikası'nı bir süre için kapattı.

1957 - John Lennon ve Paul McCartney, ilk kez Birleşik Krallık'ta bir festivalde tanıştılar.

1964 - Malavi, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etti.

1965 - Millî İstihbarat Teşkilatı Kanunu, Meclis'de kabul edildi.

1968 - Öğretmenler Kurultayı'nda temel eğitimin sekiz yıl olması istendi.

1969 - "İnce Memed" romanının senaryosu sansüre takıldı. Romanın yazarı Yaşar Kemal, "sansür Anayasa'ya aykırıdır" dedi.

1971 - Sıkıyönetim, İstanbul'daki demiryolu işçileri grevini erteledi.

1972 - Savcılık Bülent Ecevit hakkında soruşturma açtı.

1972 - Nihal Atsız, ırkçılık yaptığı iddiasıyla 15 aya mahkûm oldu.

1979 - Savcılık Milliyetçi Hareket Partisi hakkında soruşturma başlattı.

1980 - Çorum Olayları: Çorum'da Mayıs sonunda başlayan olaylar, Temmuz'un ilk haftasında iyice tırmandı. Gerilim, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak'ın öldürülmesiyle başlamıştı. Sağ görüşlüler, Alevi ve sol görüşlülerin oturduğu mahallelere saldırdılar. 29 Mayıs - 6 Temmuz arasında aralıklarla devam eden olaylarda 48 kişi öldü.

1982 - Bülent Ecevit, demeçleri nedeniyle 2 ay 27 gün hapse mahkûm oldu.

1988 - Asil Nadir, Günaydın gazetesi ile sekiz adet günlük ve bir adet de haftalık dergi çıkaran Veb Ofset yayın grubunu satın aldı.

1988 - Kuzey Denizi'ndeki bir petrol arama platformu infilak etti; çıkan yangında 167 kişi öldü.

1991 - Dr. Lale Aytaman, Muğla Valiliği'ne atandı. Aytaman, ilk kadın vali oldu.

1995 - Ankara Valiliği, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin şehrin simgesi olan Hitit Güneşi'ni, "cami" ile değiştirme kararını reddetti.

1996 - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde gazeteci yazar Kutlu Adalı öldürüldü.

1997 - Devlet Bahçeli, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı seçildi. Kongrede; Bahçeli 697, Tuğrul Türkeş ise 487 oy aldı.

1998 - Hong Kong'ta Kai Tak Havaalanı, ihtiyaca karşılık verememesi nedeniyle kapatılarak, yerine Hong Kong Uluslararası Havalimanı açıldı.

1999 - Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, intihar girişiminde bulundu.

2005 - Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2012 Yaz Olimpiyatları'nın Londra'da yapılacağını açıkladı.

2009 - Han milliyetçileri ile Müslüman Uygurlar arasında çatışmalar çıktı. Polis ve askerler, protesto gösterisi yapan Uygurlara ateş açtı. (156 ölü - 828 yaralı)

Yorumlar