Tarihte bugün ne oldu, 6 Haziran günü hangi olaylar yaşandı?

Tarihte bugün ne oldu, 6 Haziran günü hangi olaylar yaşandı? Tarihte bugün veya tarihte 6 Haziran günü meydana gelen en önemli olayların başında Kırım'ın Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanması hadisesi geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu, hangi olaylar yaşandı?

Tarihte bugün ne oldu, 6 Haziran günü hangi olaylar yaşandı? Tarihte bugün meydana gelen önemli olayların başında Kırım Hanlığı'nın 300 yıl süren Osmanlı İmparatorluğu'na bağlılık sürecinin başlamasıdır.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

KIRIM HANLIĞI OSMANLI DEVLETİNE KATILDI (1475)

Fatih’in emri ile Kaptan-ı Derya Gedik Ahmet Paşa’nın komutasında Kırım’a giden Osmanlı Donanması Kırım Hanlığı’nın 6 Haziran 1475 tarihinde Osmanlı Devletine bağlanmasını sağladı. Böylece Karadeniz büyük oranda bir Türk gölü haline gelmiş oldu. Kırım Hanlığı ise iç işlerinde bağımsız dış işlerinde Osmanlı Devletine bağımlı özel yönetimli bir eyalet olarak 1774 Küçük Kaynarca Antlaşmasına kadar Osmanlı Devletine bağlı kaldı.

II. SÜLEYMAN KÖTÜ GİDİŞATI DURDURMAK İSTEDİ (1689)

Viyana bozgunundan sonra başlayan Kutsal İttifak devletleri ile savaş bütün hızıyla devam ediyordu. Osmanlı ordusu sürekli kötü neticeler alıyordu. II.Süleyman orduya moral kazandırmak amacıyla ordunun başında 6 Haziran 1689 tarihinde sefere çıktı fakat Sofya’dan öteye gitmedi. Bu dönem ki savaşlar Köprülü Fazıl Mustafa Paşa’nın sadrazam olmasıyla iyi bir safhaya girdi. Köprülü Fazıl Ahmet Paşa’nın Salankamen Savaşında şehit olması durumu yine kötüleştirdi.

II. ABDÜLHAMİT’İN ÇİN’E GÖNDERDİĞİ NASİHAT HEYETİ ÇİN’DEN AYRILDI (1901)

Çin’de batılı sömürgecilere karşı Boxer İsyanı olarak adlandırılan büyük bir halk isyanı çıktı. Alman İmparatoru II.Wilhelm Çin'deki Müslümanların da bu olaylara karışmış olabileceği düşüncesi ile Sultan II.Abdülhamit'ten bu konuda desteğini istedi. Sultan Abdülhamit Çin'e asker göndermenin oradaki Müslümanlar nezdinde hoş karşılanmayacağını düşündü. Çünkü Çin Müslümanlarının Osmanlı Devletine karşı derin hisleri vardı hatta hutbe Sultan II. Abdülhamit adına okunuyordu. Sultan II.Abdülhamit Mirliva Enver Paşa başkanlığında bir nasihat heyetini Çin’e göndermişti. Bu heyet 6 Haziran 1901 tarihinde geri dönüş için Çin’den ayrıldı. 

YENİK SAYILAN MACARİSTAN İLE TRİANON ANTLAŞMASI İMZALANDI (1920)

I.Dünya Savaşında yenilen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu parçalanmış ve toprakları üzerinde bazı yeni devletler kurulmuştu. Avusturya’dan ayrılarak kurulan Macaristan Devleti’de yenik statüsüne alınarak 6 Haziran 1920 tarihinde İtilaf Devletleri ile Trianon barış Antlaşmasını imzalattırdılar. Macaristan küçük bir kara devleti haline getirildi.

MÜTTEFİKLER ALMANYA’YA KARŞI NORMANDİYA ÇIKARMASINI YAPTI (1944)

Tarihin en büyük çıkartması müttefikler tarafından Almanlara karşı 6 Haziran 1944 tarihinde Normandiya’da gerçekleştirildi. Savaşın kaderini belirleyen bu çıkartmada müttefikler 3,5 milyon asker, 10 bin savaş uçağı, 1284 savaş gemisi, 4 bin çıkarma gemisi ve 4 bin tekne kullanmışlardı. Almanların şiddetli karşı koymaları çıkarmayı durduramadı.

HİNT ORDUSU SİHLERİN ALTIN TAPINAĞI’NI BASTI (1984)

Hint Ordusuna bağlı askerler 6 Haziran 1984 tarihinde Sihlerin kutsal mabedi Altın Tapınağa büyük ve kanlı bir baskın gerçekleştirdi. Bu baskın Sihlerin daha da artan şiddet olaylarına karışmalarına neden oldu. Sih militanlar daha fazla destek görmeye başladıla

TARİHTE 6 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1389 - Köln Üniversitesi'nde eğitime başlandı.

1523 - İsveç Bağımsızlık Savaşı sonucunda, İsveç Krallığı bağımsızlığını ilan etti.

1808 - Joseph Bonaparte, İspanya Kralı oldu.

1844 - Mezhepsiz ve ruhban sınıfına bağlı olmayan, küresel bir Hıristiyan örgütü olan (YMCA-Young Man Christian Association) kuruldu.

1919 - İstanbul'daki İngiliz Kuvvetleri Komutanı General George Milne, Harbiye Nezareti'ne yazı göndererek, Mustafa Kemal Paşa'nın geri çağrılmasını istedi.

1920 - İstanbul Divan-ı Harb-i, İsmet İnönü, Bekir Sami Kunduk, Celalettin Arif, Dr. Rıza Nur, Yusuf Kemal Tengirşenk, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Rıfat Börekçi ve Fahrettin Altay'ı idama mahkum etti.

1924 - Fener Rum Patrikhanesi dışındaki Türk Ortodoksları İstanbul'da Papa Eftim'in teşebbüsüyle, Panayia Kilisesi nezdinde İstanbul Türk Ortodoks Kilisesi'ni teşkil kararı aldı ve Papa Eftim'i bu Kilise'nin başkanlığına getirdi.

1944 - Normandiya Çıkarması: Müttefikler Normandiya’ya çıkarma yaptı.

1944 - Ankara'da Beden Terbiyesi Enstitüsü'nün temeli atıldı.

1959 - Konya'da şiddetli yağmur sel baskınına neden oldu; 4000 hayvan sele kapıldı.

1962 - Birleşmiş Milletler'de yapılan görüşmeler doğrultusunda, Ruanda ve Burundi'yi ayrı devletler olarak bağımsızlığının tanınması kararlaştırıldı.

1965 - Millî Emniyet Hizmetleri Teşkilatı, Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) adını aldı.

1967 - Arap devletleri ortaklaşa uyguladığı politika gereğince, İsrail'e destek veren devletlere yaptığı petrol ihracatını durdurdu.

1969 - OFK Petrovac Futbol Kulübü kuruldu.

1976 - Kozmonotlar Boris Volinov ve Vitali Jolobov ekibinden oluşan Soyuz 21 uzay aracı yolculuğuna başladı.

1983 - Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kuruldu. Partinin Genel Başkanlığına Erdal İnönü seçildi.

1982 - İsrail Galile'de "Barış" adlı saldırısıyla Lübnan'ı işgal etti.

1984 - Hindistan ordusuna bağlı askerler, Sih'lerin kutsal mabedi olan "Altın Tapınak"a kanlı bir baskın düzenlediler. Bu baskından sonra, Hindistan'ın çeşitli kesimlerindeki militan olmayan Sihler de silahlanmaya başladı.

1985 - Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in geri çevirdiği "Pişmanlık Yasası", ANAP'ın oylarıyla kabul edildi.

1985 - Aleksey Pajitnov tarafından tasarlanan Tetris yayınlandı.

1995 - Yalova il oldu.

1996 - AKM Sergi Salonu'nda uluslararası "Dialoglar, şeylerin düzenine ait yitirilmiş düşünce" sergisi başladı.

1996 - Karabük, Türkiye'nin 78. ili oldu.

2000 - Şili eski diktatörü Augusto Pinochet'in dokunulmazlığı kaldırıldı. Pinochet'in 17 yıl süren iktidarı süresince; binlerce devrimci, demokrat öldürülmüş ya da kaybolmuştu.

2006 - Somali'de yaşanan iç savaş'ta İslam Mahkemeleri Örgütü başkent Mogadişu'yu kontrolü altına aldı.

2011 - Apple Kaliforniya'da düzenlenen Dünya Geliştiriciler Konferansı bulut depolama servisi iCloud'un lansmanını yaptı.

2012 - Venüs geçişi gerçekleşti.

Yorumlar