Tarihte bugün veya tarihte 5 Temmuz günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 5 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında Başbağlar Katliamı, Cezayir'in işgali, Talat Aydemir'in idamı, Aziz Nesin'in ölümü gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 5 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında Başbağlar katliamı, Fransızların Cezayir'i işgali, Talat Aydemir'in idam edilmesi gibi önemli olaylar bulunuyor.

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Musa Çelebi Saltanat Mücadelesini Kaybetti ‘’Fetret Devri Sona Erdi’’(1413)

Yıldırım Bayezit’in ikinci oğludur. Ankara Savaşından sonra başlayan Fetret Döneminde önce Bursa’da arkasından Edirne’de hüküm sürmüştür. Ancak kardeşi Mehmet Çelebi ile giriştiği mücadeleyi kaybetmiş ve 5 Temmuz 1413 tarihinde ortadan kaldırılmıştır. Bu olay ile 11 yıl süren karmaşa dönemi sona ermiş ve Osmanlı Devleti tekrar toparlanma süreci içerisine girmiştir.

Fransızlar Cezayir’i İşgal Ettiler (1830)

Cezayir Dayısı İzmirli Hasan Paşa’nın bir alacak meselesi yüzünden sinirlenerek Fransız elçisinin yüzüne yelpaze ile vurması ilişkileri germişti. Fransa ile Cezayir arasında savaş çıktı. Osmanlı Devleti bu dönem de içinde bulunduğu durum nedeniyle Cezayir’i koruyacak vaziyette değildi. Çünkü yeniçeri ocağı kaldırılmış, Navarin’de donanması yakılmıştı. Aslında Fransızların durumu da bu dönemde Cezayir savaşı için müsait değildi. Fransızlar uzun süre kuşatma altında tuttukları Cezayir’e 14 Haziran 1830 tarihinde asker çıkardılar. Yapılan birkaç savaştan sonra Fransızlar 5 Temmuz 1830 tarihinde Cezayir şehrini işgal ettiler ve Cezayir’e kalıcı olarak yerleştiler. 

Türk Askeri Hatay’a Girdi (1938)

Türkiye ile Fransa arasında 1936 tarihinde başlayan Hatay sorunu adım adım Türkiye’nin istediği şekilde çözülmeye başladı. Son olarak Hatay’a bağımsızlık verilmesi konusunda anlaşılmıştı.Türkiye ile Fransa arasında ki 3 Temmuz 1938 tarihinde ki antlaşma gereğince Hatay’ın toprak bütünlüğü ve statüsünün karşılıklı korunması kararı verilmişti. Bu karara uygun olarak 2500 kişilik Tür askeri 5 Temmuz 1938 tarihinde Hatay’a girdi.

Darbe Suçlusu Talat Aydemir İdam Edildi (1964)

Albay Talat Aydemir i iki defa darbe başarısız darbe girişiminde bulundu. Birincisinde affedildi ancak ikinci girişimi sonrası aldığı idam cezasının infazı 5 Temmuz 1964 tarihinde yerine getirildi.

Ciddi Karışıklıklar İçerisinde ki Pakistan’da Ordu Yönetime El Koydu (1977)

Pakistan Genelkurmay Başkanı General Ziya Ül Hak Zülfikar ülke yönetimine el koyarak 5 Temmuz 1977 tarihinde Başbakan Zülfikar Ali Butto’yu tutuklattı. Ülke seçim yolsuzlukları olduğu iddia edilen Pakistan’da ülke tam bir kaos içerisindeydi.

Başbağlar Köyünde Camiden Çıkan 33 Kişi Katledildi (1993)

Erzincan’ın tarihi köylerinden Başbağlar’a baskın yapan teröristler akşam üzeri aralarında camiden çıkmakta olan kişilerin de olduğu 33 kişiyi katlettiler. Başbağlar köyü katiller tarafından yakılıp yıkıldı. Bu acı olay hafızalarda derin bir iz bırakmış ve halen tartışılmaktadır.

Hiçbir Dini İnancı Olmadığını Söyleyen Mizah Yazarı Aziz Nesin Öldü (1995)

Hiçbir dini inancı olmadığını söyleyen Türk halkını aşağılayıcı ifadeler sarf eden mizah yazarı Aziz Nesin İzmir’de 5 Temmuz 1995 tarihinde öldü. Vasiyeti üzerine Çatalca’da mezar yeri belli olmayacak şekilde bir çukura gömüldü.

TARİHTE 5 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1770 - Rus ve Osmanlı Donanmaları arasında Çeşme Muharebesi gerçekleşti. Rus Donanması, Osmanlı Donanması'nı tamamen yok etti.

1811 - Venezuela, İspanya'dan bağımsızlığını ilan etti.

1830 - Fransa, Cezayir'i işgal etti.

1921 - İtalyan Birlikleri, Antalya'dan tamamen çekildi.

1924 - VIII. Olimpiyat Oyunları, Paris'te başladı. 42 ülkenin katıldığı Olimpiyat Oyunları'na; Almanya, Fransa ile ilgili sorunları nedeniyle katılmadı.

1932 - Portekiz'de faşist rejimin başkanlığına Antonio de Oliveria Salazar getirildi.

1937 - Saskatchewan-Kanada'da rekor sıcaklık: 45 °C.

1939 - Millî Piyango İdaresi kuruldu.

1940 - II. Dünya Savaşı: Birleşik Krallık ve Vichy Fransası, karşılıklı olarak diplomatik ilişkilerini kestiler.

1941 - II. Dünya Savaşı: Alman Birlikleri, Dinyeper Nehri'ne ulaştılar.

1946 - Fransız modacı Louis Réard, Paris'te "Bikini" adını verdiği iki parçalı mayoyu tanıttı. Mayonun adı, ABD'nin atom bombası denemeleri yaptığı Pasifik'teki Bikini Adası'ndan geliyordu.

1950 - Kore Savaşı: Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kore Birlikleri arasındaki ilk çarpışmalar.

1962 - Cezayir, Fransa'dan bağımsızlığını ilan etti.

1964 - Emekli Albay Talat Aydemir idam edildi. Aydemir, 22 Şubat 1962'de darbe girişimi nedeniyle emekli edilmişti. Aydemir, girişimini 20 Mayıs 1963'te tekrarlayınca, yargılandı ve idama mahkûm oldu.

1970 - Kanada Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı, Toronto Uluslararası Hava Alanı yakınlarında düştü: 108 kişi öldü.

1971 - Amerika Birleşik Devletleri'nde oy verme yaşı, 21'den 18'e düşürüldü.

1977 - Pakistan Genelkurmay Başkanı Ziya ül Hak darbe yaptı; Başbakan Zülfikar Ali Butto tutuklandı.

1989 - İran-Kontra Skandalı: Oliver North, 3 yıl hapis, 2 yıl gözetim, 150.000 dolar para cezası ve 1200 saat gönüllü kamu hizmeti ile cezalandırıldı.

1993 - Başbağlar Katliamı. Sivas Katliamından 3 gün sonra, bu olaya misilleme olarak PKK tarafından yapıldığı iddia edilen, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 33 kişi Erzincan'ın Kemaliye ilçesinin Başbağlar köyünde öldürüldü.

1996 - Dolly adı verilen bir koyun, bir erişkin hücreden klonlanmış ilk memeli oldu.

1998 - Japonya, Mars'a bir uzay aracı gönderdi ve uzay araştırmaları alanında, ABD ve Rusya'dan sonra üçüncü ülke oldu.

2003 - Ankara İncesu Caddesi üzerinde bulunan Petrol Ofisi İstasyonu'nda patlama meydana geldi. Faciada, 14'ün üzerinde kişi ölürken, 200'ü aşkın kişi de yaralandı. Başkent, yetkililerinin yerinde müdahalesiyle çok büyük bir facianın yaşanmasından kıl payı kurtuldu.

2006 - Kuzey Kore altı kısa ve orta ve bir uzun menzilli füze denemesi yaptı.

Yorumlar