Tarihte bugün veya tarihte 5 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 5 Mayıs günü meydana gelen en önemli olaylardan birisi "Anneler Günü" ilan edilmesi oldu. İlk "Anneler Günü" 1955 yılında 5 Mayıs günü kutlanmış, ilk "Yılın Annesi" de "Nene Hatun" olarak belirlenmişti.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 5 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında şunları şöyle:

Türkiye’de Anneler Günü Kabul Edildi "Nene Hatun" Yılın Annesi seçildi (1955)

Türk Kadınlar Birliğinin girişimleri ile 5 Mayıs 1955 tarihinde mayıs ayının ikinci Pazar günü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘’Anneler Günü’’ olarak kutlanması kararı verildi. O yıl yılın annesi olarak 93 harbinin meşhur kahramanlarından 98 yaşındaki Erzurumlu Nene Hatun seçilmişti.

İran Ordusuna Karşı Sine Zaferi Kazanıldı (1777)

İran Şahı Şahruh Rus savaşından yenilgi ile ayrılan Osmanlı devletinin durumundan istifade ile Irak bölgesin de bazı yerleri işgal etti. Savaşın birinci safhasında İranlıların işgal ettiği yerler geri alındı. İkinci aşamada ise İran’a gözdağı vermek için sınır geçildi. Musul valisi Hasan Paşa İran sınırını geçerek ilk olarak Bane Hakimini yendi ve silahlarını ele geçirdi. Sine Hakiminin gönderdiği 20 bin kişilik ordu Çarhçı Mehmet Paşa tarafından Sine’de perişan edildi. İran ordusu bir çok ölü ve esir bırakarak kaçtı.

Napoleon Sürgünde Öldü (1821)

Fransa İmparatoru Napoleon nerdeyse bütün Avrupa’yı karıştırmış Avusturya, Prusya ve Rusya’yı mağlup etmişti. İtalya ve İspanya’yı işgal etmişti. Büyük İskendere özenip Mısır’ı işgal etmiş fakat Akka’da Cezzar Ahmet Paşa’ya yenilmişti. Zamanın büyük Avrupa Devletlerinin oluşturduğu koalisyon’a yenilerek St.Helena adasına sürgün edilmişti. Dünyaya gözlerini Korsika Adasında açan Napoleon yine bir adada St.Helena adasında 5 Mayıs 1821 tarihinde dünyaya gözlerini kapadı.

Osmanlı Devleti İlk Defa Bir Valisi İle Antlaşma İmzaladı (1833)

İsyan eden Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa komutasındaki kuvvetler en son Konya’da Osmanlı Ordusunu yendi. Çaresiz kalan II.Mahmut uluslar arası destek arayışına girdi. Fakat aradığı destek batıdan gelmeyince Rusya’dan yardım istemek zorunda kaldı. Rusya bu yardım isteği ile hemen harekete geçti ve İstanbul’a ordu ve donanma sevk etti. Bu durum İngiltere ile Fransa’nın aklını başına getirdi ve hemen harekete geçerek Mehmet Ali Paşa’yı antlaşma yapmaya zorladılar. Mehmet Ali Paşa ile Osmanlı Devleti arasında iki tarafı da memnun etmeyen 5 Mayıs 1833 tarihli Kütahya Antlaşması imzalandı.

Ruslar Osmanlı Devletine Ültimatom Verdi (1853)

Ruslar’ın yeni bahanesi Kutsal Yerler Sorunu idi. Bu amaçla İstanbul’a Prens Mençikof başkanlığında kalabalık bir heyet gönderdiler. Mençikof anlaşma olmaması için elinden geleni yaptı. Mençikof 5 Mayıs 1853 tarihinde Ortodoksların koruyuculuk hakkının Rusya’ya verildiğini gösteren bir senet verilmesini isteyen bir ültimatomu Osmanlı Devletine verdi ve beş gün süre tanıdı. 

Suikastçi Manok Manukyan İdama Mahkum Edildi (1925)

Yunanistan’da üstlenen bir kısım Ermeni Komitacılar Mustafa Kemal başta olmak üzere bazı devlet adamlarına yönelik suikastler planlayarak Anadolu’ya göndermişlerdi. Suikastçiler yakalandı ve Ankara İstiklal Mahkemesinde yargılandı. Mustafa Kemal’e suikast için gelen Manok Manukyan 5 Mayıs 1925 tarihinde idama mahkum edildi.

Ankara’da Hükümet Aleyhine Büyük Bir Gösteri Yapıldı (1960)

Kısaca 555 K olarak adlandırılmış olan yani 5. Ayın 5. Günü saat  5’te Kızılay’da diye adlandırılan Demokrat Parti iktidarına karşı bir gösteri düzenlendi. Gösteri yerine Cumhurbaşkanı’nın, başbakanın ve Meclis başkanının gelmesi durumu değiştirmedi.

TARİHTE 5 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1821- Napolyon Bonapart, sürgün edildiği St. Helene Adası'nda öldü.

1834- İlk ana kara demir yolu hattı Belçika'da açıldı.

1925- Modern tarım yöntemleri konusunda örnek oluşturmak amacıyla tasarlanan Atatürk Orman Çiftliği'nin kuruluş çalışmalarına başlandı.

1925- Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e suikast girişimi gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılan Manok Manukyan idam edildi.

1947- Belçika, İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda, İrlanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Norveç bir araya gelerek Avrupa Konseyini kurdu. Türkiye Avrupa Konseyine Ağustos 1949'da katıldı.

1952- Kibrit tekeli kalktı.

1952- "Türk-Elen Dostluk Derneği" kuruldu.

1955- Türk Kadınlar Birliğinin (TKB) girişimiyle her yıl mayısın ikinci pazar gününün "Anneler Günü" olarak kutlanmasına karar verildi. TKB, Nene Hatun'u yılın annesi seçti. 

1956- Ece Özbayrak, 10. Daktilografi Şampiyonası'nda, dakikada 735 vuruşla dünya rekoru kırdı.

1960- Sovyetler Birliği, bir süredir kayıp olan ABD'ye ait casus uçağı "U-2"yi düşürdüğünü açıkladı.

1961- Alan Shepard, ABD'nin uzaya gönderdiği ilk insan oldu.

1968- Fransa'da, Vietnam Savaşı nedeniyle Amerikan karşıtı gösterilerde 6 öğrencinin tutuklanması üzerine Daniel Cohn-Bendit liderliğinde 30 bin öğrenci, barikatlar kurarak Paris'te ayaklandı, Sorbonne Üniversitesi kapatıldı.

1990- İlk özel televizyon kanalı olan Magic Box şirketinin Star 1 televizyonu, programlı yayına başladı.

1994- Naim Süleymanoğlu, Çek Cumhuriyeti'nde yapılan Avrupa Halter Şampiyonası'nda 64 kiloda dünya rekoru kırarak üç altın madalya aldı.

2006- Türk sinemasının usta yönetmeni Atıf Yılmaz 81 yaşında İstanbul'daki evinde yaşama veda etti. 

2007- Bakanlar Kurulu, paradaki "Yeni" ibaresinin 1 Ocak 2009'dan itibaren kaldırılmasını ve yeniden "Türk lirası"na dönülmesini kararlaştırdı.

2012- ABD tarihinin en büyük terör saldırısı olan 11 Eylül'ün beyni kabul edilen Halid Şeyh Muhammed ile 4 arkadaşı, Küba'daki Guantanamo Deniz Üssü'ndeki askeri mahkemeye çıkarıldı. Muhammed ile arkadaşları Velid Bin Attaş, Remzi Binalşib, Ali Abdülaziz Ali ve Mustafa Ahmet El Havsavi, cinayet, terörizm, suikast, uçak kaçırmak ve mülke zarar vermek suçlarından yargılandıkları davada savunma yapmayı reddetti.

2013- Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde İtalya temsilcisi Santa Lucia'yı 71-50 yenerek dördüncü kez Avrupa şampiyonu oldu.

2015 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na TBMM'deki yumruklu saldırı olayıyla ilgili yargılanan Orhan Övet'e 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

2015 - Dünya'ya zaman ve mesafe açısından şimdiye kadarki en uzak galaksinin keşfedildiği açıklandı.

2018- İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına Türkiye'nin adayı Büyükelçi Musa Kulaklıkaya seçildi.

Yorumlar