Tarihte bugün veya tarihte 5 Mart günü neler oldu?

Tarihte bugün veya 5 Mart günü meydana gelen önemli olaylardan birisi, dünya tarihinin en eli kanlı diktatörlerinden Josef Stalin'in ölümü var. Öte yandan Yeşilay Cemiyeti'nin kurulması ve Antalya'nın fethedilmesi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 5 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Stalin'in ölümü, Yeşilay Cemiyeti'nun kurulması gibi olaylar var. 

İşte Tarihte 5 Mart günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Tarihin Gördüğü En Kanlı Diktatörlerden Biri Olan Stalin Öldü (1953)

Bolşevik devriminin öncülerinden olup Gürcü asıllıdır. Lenin’in ölümünün arkasından iktidara gelmiş ve yaklaşık otuz yıl SSCB’yi idare etmiştir. İdaresi sırasında SSCB’de komünizmin yerleşmesi için her türlü yöntemi (özelliklede kan dökmekten hiç kaçınmamış) uygulamıştır. Doğu Avrupa ülkelerinde de komünizmin yayılması için büyük çaba harcamıştır. SSCB’nin kanlı diktatörü Josef Stalin 5 Mart 1953 tarihinde öldü.

İtalyanların Elinde ki Antalya Fethedildi (1207)

Antalya Aldo Brandini adında ki bir İtalyan’ın idaresinde bulunuyordu. Şehri kuşatan Anadolu Selçuklu devleti hükümdarı Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev şehrin Kıbrıs kralından yardım görmesi üzerine kuşatmayı kaldırmıştı. Bir süre sonra şehirde bulunan Rum ahali Sultan’dan yardım istedi. Bunun üzerine harekete geçen Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev 5 Mart 1207’de Antalya’yı fethetti.

Osmanlı Tarihinin En Kısa Sadrazamlığı Yaşandı (1656)

Zurnazen Mustafa Paşa sadrazamlığa getirilmesinden altı saat sonra askerin karşı çıkması üzerine 5 Mart 1656’da görevden alındı ve yerine Siyavuş Paşa atandı.

Yeşilay Cemiyeti Kuruldu (1920)

İşgal kuvvetleri özellikle Türk gençliğini alkol ve uyuşturucuya alıştırarak işe yaramaz hale getirmeye çalışıyorlardı. Bu amaçla İstanbul’a getirdikleri içkileri ya bedava ya da çok ucuza halka veriyorlardı. Bu ortam içerisinde kötü alışkanlıklar ile mücadele etmek için Şeyhülislam Haydarizade İbrahim Efendi’nin teşviki ile 5 Mart 1920’de İstanbul’da bir Yeşilay Cemiyeti kuruldu.

İlk Diyanet İşleri Başkanı Vefat Etti (1941)

Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara müftüsü iken Milli Mücadeleye verdiği destek ile tanınmıştır. Milletvekilliğide yapan Rıfat Börekçi Diyanet İşleri Başkanlığının kurulması ile ilk Diyanet İşleri Başkanı oldu. Börekçizade Mehmet Rıfat Efendi 5 Mart 1941 tarihinde 80 yaşlarında iken vefat etti.

PKK Militanları Çığ Altında Kaldı (1993)

Muş ilinin Kızılsu Vadisinde tespit edilen PKK’lı militanlar üzerine düzenlenen hava saldırısı sırasında 5 Mart 1993 tarihinde çığ düştü. Çığ düşmesi sonucu uçak saldırısından kaçmaya çalışan yaklaşık 60 kadar militan çığ altında kalarak öldü. 

Çankırı Valisi Ayhan Çevik’e Bombalı Saldırı Düzenlendi (1999)

Çankırı valisi Ayhan Çevik’e 5 Mart 1999’da TİKKO örgütü tarafından bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda vali Ayhan Çevik ağır yaralandı. Koruma polisi ve saldırı sırasında bölgeden geçen iki lise öğrencisi hayatını kaybetti.

5 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1920- Türkiye Yeşilay Cemiyeti kuruldu.

1934- Eski Milli Eğitim bakanlarından Dr. Reşit Galip öldü.

1941- Türkiye'nin ilk Diyanet İşleri Başkanı Rifat Börekçi hayatını kaybetti.

1946- İkinci Dünya Savaşı'nda ortaya çıkan ve Sovyetler Birliği ile Doğu Avrupa ülkelerini simgeleyen ''Demirperde'' kavramı, ilk kez İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in bir konuşmasında kullanıldı.

1953- Sovyetler Birliği'ni yaklaşık 30 yıl yöneten ve geçirdiği beyin kanaması sonucu bilincini yitiren Jozef Stalin öldü.

1971- Amerikalı dört asker Ankara'da terör örgütü THKO mensuplarınca kaçırıldı. Bir duyum üzerine polisin 5 Mart'ta üniversiteye düzenlediği baskında çatışma çıktı; Erdal Şener adlı öğrenci öldü, yaralananlar oldu. ABD'li askerler 8 Mart'ta serbest bırakıldı.

1994- Birleşmiş Milletler, Bosna'ya Türk askeri gönderilmesini kabul etti.

1999- Çankırı Valisi Ayhan Çevik, bombalı saldırıda ağır yaralandı; koruma polisi ve iki lise öğrencisinin öldüğü saldırıyı yasa dışı TİKKO örgütü üstlendi.

2000- Hayırseverliğiyle tanınan iş adamı İzzet Baysal öldü.

2015- Konya'nın merkez Karatay ilçesi Ortakonak Mahallesi yakınlarında askeri uçak düştü. Planlı eğitim uçuşu için kalkan F-4E 2020 uçağının Konya Atış Sahasında kaza kırıma uğradığı, Kurmay Yüzbaşı Pilot Mustafa Tanış ile Kurmay Yüzbaşı Pilot Mustafa Delikanlı'nın şehit olduğu bildirildi.

2016- Dünyaca ünlü İslam alimi ve Kuzey Amerika Fıkıh Konseyi kurucusu Prof. Dr. Taha Cabir Al-Awani hayatını kaybetti.

2017- Suriyeli muhalifler ülkenin kuzeybatısında Türkiye sınırında yer alan İdlib ilinin kırsalını bombalayan Beşşar Esed rejimine ait bir savaş uçağını düşürdü. Uçaktan paraşütle atlayan pilot, Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde bulunarak hastaneye kaldırıldı. 

2017- Antalya'da 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Runatolia Antalya Maratonuna katılan 36 yaşındaki sporcu Zeynel Murat Batur, bitiş çizgisine 500 metre kala geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

2018- İşçi-işveren uyuşmazlığında arabuluculuğun zorunlu hale getirilmesinin ardından Türkiye'de ilk kez aralarında Adalet, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarının da bulunduğu kamu kurumları çalışanlarıyla arabulucuda anlaştı. Arabuluculuk uygulaması kapsamında kamuda görev yapan 322 çalışan, görevde bulundukları kurumlarla yapılan görüşmelerin ardından uyuşmazlıklarını çözüme kavuşturdu.

Yorumlar