Tarihte bugün veya tarihte 5 Haziran günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 5 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında Misak-ı Milli sınırları içerisinde bulunan Musul'un İngilizlerle yapılan anlaşma kapsamında Irak'a bırakılması konusu bulunuyor. Silifke'de Cumhuriyet aleyhine konuştuğu iddia edilen Hoca Askerî vefat etti.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar

Tarihte bugün ya da tarihte 5 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında Arap-İsrail savaşının başlaması, Musul'un Irak'a bırakılması, Marshall Planı'nın açıklanması ve ABD'nin Türkiye'yi Kıbrıs Harekatı nedeniyle tehdit etmesi gibi hadiseler bulunuyor.

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Sultan I.Gıyaseddin Keyhüsrev Şehit Oldu (1211)

Anadolu Selçuklu Devleti’nin önemli hükümdarlarından Sultan I.Gıyaseddin Keyhüsrev Bizanslılar ile yapılan bir savaş esnasında 5 Haziran 1243 tarihinde şehit oldu. Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev Döneminin en önemli olayı Antalya’nın fethidir.

Musul Görüşmelerinden Herhangi Bir Sonuç Çıkmadı (1924)

Lozan antlaşmasında Musul Meselesi konusunda antlaşma sağlanamamış bu konunun Türkiye-İngiltere arasında ikili görüşmeler ile 9 aylık bir süre içerisinde çözülmesi kararı alınmıştı. Bu karardan sonra Türk ve İngiliz heyetleri arasında 19 Mayıs 1924 tarihinde Haliç görüşmeleri başladı. Fakat görüşmeler herhangi bir netice alınamadan 5 Haziran 1924 tarihinde sona erdi.

Musul Irak’a Bırakıldı (1926)

Türkiye ile İngiltere arasında Irak sınırını belirleyen 5 Haziran 1926 Ankara Antlaşması imzalandı. Türkiye Musul ile ilgili haklarından feragat etti. Musul petrollerinden elde edilen gelirin yüzde 10’u 25 yıl süreyle Türkiye’ye verilecekti. Daha sonra bu haktan 500 bin sterlin karşılında vazgeçildi. Böylece Misak-ı Milli’den önemli bir taviz daha verilmiş oldu.

Marshall Planı Açıklandı (1947)

ABD Truman Doktrini çerçevesinde doğrudan SSCB tehdidi altındaki Türkiye ve Yunanistan’a yardıma başlamıştı. Ancak Batı Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin de bozuk olması komünizm tehdidi yaşamalarına neden oluyordu. ABD bu duruma çözüm amacıyla bu ülkelere de yardıma karar verdi. Yardım planı Dış İşleri Bakanı George Marshall tarafından 5 Haziran 1947 tarihinde açıklandı.

ABD Başkanı Johnson Başbakan İnönü’ye Tehdit Mektubu Gönderdi (1964)

Kıbrıs olayları nedeniyle Türkiye garantörlük hakkı kapsamında Kıbrıs’a müdahale kararı almıştı. Fakat 5 Haziran 1964 tarihinde ABD Başkanı Jonhson Başbakan İnönü’ye ağır ifadeler ile dolu bir tehdit mektubu gönderdi. Bu mektup Türkiye-ABD ilişkilerini derinden sarstı. Sol akımları güçlendirdi.

İsrail Arap Ülkelerinin Havaalanlarını ve Hava Güçlerini Yok Etti (1967)

Arap-İsrail savaşının başlamasının hemen ardından İsrail uçakları 5 Haziran 1967 sabah saatlerinden itibaren Mısır, Suriye ve Ürdün havaalanlarına ani bir saldırı başlattı. İsrail uçakları en büyük hava gücüne sahip Arap Devleti olan Mısır’ın hava gücünü neredeyse yok ettiler. Hava üstünlüğünü ele geçiren İsrail Kara harekatında da büyük avantaj yakalamasına neden oldu. İsrail bir günde yaklaşık 400 uçağı yok etmişti.

Süveyş Kanalı Tekrar Deniz Trafiğine Açıldı (1975)

İsrail ile Mısır arasında antlaşma sağlanmasından sonra İsrail kanal bölgesinden çekildi. Bu çekilişin ardından Mısır kanalın tekrar hakimi oldu. Kanalı tamamen geri alan Mısır gerekli temizliği yaptıktan sonra 5 Haziran 1975 tarihinde Süveyş Kanalını tekrar dünya deniz trafiğine açtı. Çünkü savaş sırasında kanal kullanılamaz hale gelmişti.

TARİHTE 5 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1851 - Amerikalı yazar Harriet Beecher Stowe'un kölelik karşıtı romanı Tom Amca'nın Kulübesi (Life Among the Lowly) bir gazetede tefrika edilmeye başlandı.

1923 - Şile'de Rum Değirmenlik Mahallesinde çıkan yangında yaklaşık 550 Rum (çoğu terk edilmiş), 200 İslam hanesi, 100 dükkân, 1 cami, 2 kilise ve bazı resmi binalar yandı.

1924 - Silifke'de Cumhuriyet aleyhine vaaz verdiği iddiasıyla Hoca Askerî idama edildi.

1926 - Birleşik Krallık, Türkiye, ve Irak arasında Ankara Antlaşması imzalandı. Türkiye, Musul petrollerinin gelirinden 25 yıl süreyle yüzde 10 pay almayı kabul etti ve Musul'daki haklarından vazgeçti. Fakat daha sonra, 500 bin sterlin karşılığında bu haktan da vazgeçildi.

1936 - "Maliye Bakanlığı Kuruluş Kanunu" çıkarıldı.

1941 - Ankara'da I. Coğrafya Kongresi toplandı.

1943 - Sivas Çimento Fabrikası üretime başladı. Fabrikada yılda 90 bin ton çimento üretileceği açıklandı.

1946 - Tek dereceli milletvekili seçim kanunu kabul edildi. Sınıf esasına dayalı parti kurmaya izin vermek amacıyla Cemiyetler Kanunu'nda değişiklikler yapıldı.

1947 - Marshall Planı: Harvard Üniversitesi'nde verdiği bir konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri Devlet Bakanı George Marshall, savaş sonrası Avrupa'ya destek için çağrıda bulundu.

1953 - Adapazarı Şeker Fabrikası kuruldu. Fabrikanın bölgede üretilen pancarı işleyerek şeker üreteceği açıklandı.

1956 - Elvis Presley yeni şarkısı "Hound Dog"u televizyonda The Milton Berle Show'da tanıttı, Show sırasında yaptığı kışkırtıcı kalça hareketleri o devirde seyirciler tarafından müstehcen bulundu.

1957 - Gülhane Askerî Tıp Akademisi teşkilatlandırıldı.

1963 - Birleşik Krallık Savaş Bakanı John Profumo karıştığı bir seks skandalı yüzünden görevinden istifa etmek zorunda kaldı. (Profumo Skandalı)

1964 - Hükümetin Kıbrıs'a müdahale kararı üzerine, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Johnson, İnönü'ye, müdahalede ABD yardımına ait silahların kullanılamayacağını belirten ve Türkiye tarihine "Johnson Mektubu" olarak geçen bir mektup gönderdi.

1966 - 52 sandalyelik Kısmi Senato seçimleri yapıldı.

1967 - İsrail ile Arap ülkeleri arasında; tarihe "Altı Gün Savaşı" diye geçen çatışmalar başladı. Çatışmalar sonrasında, kendi topraklarından daha fazla toprak elde eden İsrail, Gazze Şeridi'ni, Beytüllahim ve Hebron kentlerini, Batı Şeria'yı ve Golan Tepeleri'ni ele geçirdi.

1975 - Süveyş Kanalı, Altı Gün Savaşı'nın ardından, 8 yıl sonra uluslararası deniz trafiğine açıldı.

1976 - ABD'de Idaho eyaletinde bulunan "Teton Barajı" çöktü.

1977 - Ev kullanımına uygun ilk pratik kişisel bilgisayar olan Apple II satışa sunuldu.

1981 - Genel ahlak kurallarını bozduğu gerekçesiyle eşcinsellerin sahneye çıkması başta İstanbul olmak üzere bazı valiliklerce yasaklandı.

1981 - ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin yayımladığı haftalık bir tıbbi dergide, Kaliforniya'nın Los Angeles şehrinde 5 kişide, sadece bağışıklık sistemleri zayıflamış hastalarda görülen zatürreenin az rastlanan bir formuna rastlandığı bildirildi. Bu hastalar ilk onaylanmış AIDS vak'aları olarak tarihe geçtiler.

Yorumlar