Tarihte bugün veya tarihte 31 Mart günü neler oldu?

Tarihte bugün meydana önemli olaylar arasında Şeyh Sait ve arkadaşlarının, itiraz hakkı olmadan, idam edilmesini sağlayan kanunun kabul edilmesi, büyük devletlerin Osmanlı'ya karşı birleşmeleri, Paris Eyfel Kulesi'nin yapılması ve 2. İnönü Savaşı'nda Türk ordusunun taarruza geçmesi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 31 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Şeyh Sait ve arkadaşlarının, temyiz hakları olmadan, idam edilmeleri yönünde kanunun kabul edilmesi, Eyfel Kulesi'nin yapılmasının, büyük devletlerin Osmanlı'ya karşı birleşmeleri gibi olaylar bulunuyor. 

İşte tarihte bugün veya tarihte 31 Mart olayları:

Paris’in Sembolü Eyfel Kulesi Yapıldı (1889)

Paris’te Fransız İhtilalinin 100.yıl dönümü münasebetiyle çelik bir kule inşa edildi. Yapımı 26 ay süren ve yüksekliği 300 metre olan Eyfel Kulesi 31 Mart 1889’da açıldı. Fransız mühendis Gustaw Eifel kulenin yapımı için 12 bin metal parça, 2,5 milyon perçin, 7 bin ton kaliteli dövme demir kullandı. Paris’te inşa edilen bu kule zamanla Fransa’nın sembolü haline gelmiştir.

Japonya Kapılarını Sömürgecilere Açmak Zorunda Kaldı (1854)

Japonya XIX. yüzyıla kadar ağırlıklı olarak dış dünyaya kapalı bir politika izliyordu. Afyon savaşları sonunda Çin kapılarını açan batı gözünü Japonya’ya dikti. Abd 1853 yılında Japonya’yı tehdit ederek kapılarını kendilerine açmasını istedi. Sonunda Japonlar ABD’nin isteklerini kabul ederek 31 Mart 1854’de bir antlaşma imzaladı. Bu antlaşma ile Japonlar iki limanını ticarete açmayı ve ABD’nin konsolos bulundurmasını kabul etmişlerdi. Batılılar Çin’in arkasından Japonya’yı sömürge nüfuz bölgesi içerisine almışlardı. Fakat Japonlar sömürgeciler karşısında çaresiz kalmadılar. Onlara karşı koyabilmek için bilim ve teknikte onların seviyesinde olmak gerektiğini erken tespit ettiler.

Büyük Devletler Osmanlı Devletine Karşı Ortak Politika Belirledi (1877)

Balkan sorununu bahane eden büyük devletler Osmanlı Devletinin iç işlerine karışmanın yollarını arıyorlardı. İstanbul Konferansında istediklerini alamayınca Londra’da aralarında bir toplantı yaparak ortak politika belirlediler. Bu toplantı sonucunda 31 Mart 1877’de Londra Protokolünü imzaladılar. Böylece Rusya istediğini elde etmiş Osmanlı Devletine Paris Antlaşması ile getirilen garantiyi kaldırmıştı ve batı dünyasının desteğini kendi arkasına almıştı.

Dalai Lama Hindistan’a Sığındı (1959)

Çinliler Tibet’i hakimiyet altına almaya çalıştılar. Tibet halkı Çinlilerin yönetimi altına girmek istemedi Bazı bölgelerde Çin’e karşı ayaklanma çıktı. Bu ayaklanmaları bastırmak için Çinliler Dalai Lama’yı kullanmak istediler. Dalai Lama bunu kabul etmeyince Çinliler onu ele geçirmek iç,in harekete geçti. Dalai Lama bu durum üzerine 31 Mart 1959 tarihinde Hindistan’a sığındı.

I.Milliyetçi Cephe Hükümeti Görevine Başladı (1975)

TBMM’de milletvekili bulunan sağ eğilimli AP, MSP, MHP ve CGP arasında Süleyman Demirel başbakanlığında bir koalisyon hükümeti kuruldu. I.Milliyetçi Cephe olarak adlandırılan bu hükümet 31 Mart 1975’te görevine başladı.

Miloseviç Göz Altına Alındı (2001)

Sırbistan ve eski Yugoslavya devlet başkanı Slobodan Miloseviç’in evi 31 Mart 2001 tarihinde kuşatıldı. Hakkında ki yolsuzluk iddiaları nedeniyle kuşatmanın ertesi günü 1 Nisan 2001 tarihinde sabaha karşı teslim alındı. Daha sonrada hakkında ki savaş suçları nedeniyle uluslar arası Adalet Divanına sevk edildi.

TARİHTE 31 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1727 Fizikçi, matematikçi ve ilahiyatçı Isaac Newton, öldü.

1848- Margaret ve Kate Fox adlı iki kız kardeş, ruhlar dünyasıyla ilişki kurduklarını iddia ederek ''ilk profesyonel medyumlar'' oldu.

1889- Paris'te, 1789 Fransız Devrimi'nin 100. yıl dönümü için, Gustav Eiffel tarafından yapılan Eyfel Kulesi açıldı.

1901- Avusturya Macaristan Başkonsolosu Emile Jelinek'in Daimler'e ısmarladığı dört silindirli araç, sahibine teslim edildi; Jelinek yeni aracına kızı ''Mercedes''in adını verdi.

1920- İstanbul'un işgali üzerine Anadolu'ya geçen aydınlar arasında bulunan Yunus Nadi (Abalıoğlu) ile Halide Edip (Adıvar), yolda buluştuklarında, Ankara'ya ulaşır ulaşmaz, "Anadolu Ajansı'' adıyla bir haber ajansı kurulmasını, Mustafa Kemal Paşa'ya önermeyi kararlaştırdı.

1921- II. İnönü Savaşı'nda, Türk ordusunun karşı taarruzu başladı.

1923- Londra'da toplanan İtilaf Devletleri temsilcileri, Türkiye'nin 8 Mart'taki notasına cevap vererek, Lozan'da kesintiye uğrayan görüşmeleri sürdürmeye çağırdı. Türkiye çağrıyı 7 Nisan'da kabul etti.

1925- Şeyh Sait Ayaklanması'nın olduğu bölgede, Divanı Harb'in verdiği idam cezalarının onay gerektirmeden yerine getirilmesi hakkındaki kanun kabul edildi.

1928- Torbalı'da 7,0 büyüklüğündeki depremde 50 kişi öldü.

1930- Afet (İnan) Hanım, partiye üye yazılan ilk kadın oldu.

1965- Amerika, Vietnam'a 3 bin 500 deniz piyadesi göndererek sıcak savaşın içine girdi.

1975- Birinci Milliyetçi Cephe Hükümeti (39. Hükümet), Süleyman Demirel başkanlığında kuruldu.

2015- Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz, DHKP-C'li teröristler tarafından adliyedeki odasında rehin alındı. Teröristler Savcı Kiraz'ı şehit etti.

2015- ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'a, Raiba'tul Adeviyye Meydanı'nda binden fazla göstericinin öldürülmesinin ardından F-16 uçakları, Harpoon füzeleri ve M1A1 tank teçhizatı gönderilmesini durduran başkanlık emrini kaldırarak, askeri yardımların önünü açtı.

2016- Hindistan'da tadilat halindeki bir köprünün işlek bir yolun üzerine çökmesi sonucu 23 kişi öldü, 80 kişi yaralandı. Köprüyü inşa eden şirketin yetkilileri gözaltına alındı.

2016- Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Disiplin Kurulu, geriye dönük incelemede, 2007 Dünya Şampiyonası'nda alınan numunelerinde yasaklı maddeye rastlanan milli atlet Elvan Abeylegesse'ye iki yıl men cezası verdi. 

2017- Sinema ve tiyatro sanatçısı Halit Akçatepe, 79 yaşında Ataşehir'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 

2017- Peru'da bilim insanları Mars ikliminin oluşturulduğu patates laboratuvarından ilk ürünü aldı.

2018- TRT sanatçısı Mükerrem Kemertaş, 80 yaşında İzmir'de hayatını kaybetti.

Yorumlar