Tarihte bugün ne oldu veya tarihte 30 Kasım günü neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 30 Kasım günü meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekeni, Cumhuriyet'in ilanından sonra Tekke ve Zaviyeler'in kapatılmasıyla ilgili kararın alınmasıdır. İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları...

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar

Tarihte bugün ya da tarihte 30 Kasım günü meydana gelen önemli olaylar arasında Osmanlı donanmasının Ruslar tarafından Sinop'ta imha edilmesi, Cumhuriyet'in ilanından sonra Tekki ve Zaviyeler'in kapatılması kararı, Türkiye'nin önemli bilim adamlarını taşıyan Atlasjet uçağının düşmesi gibi hadiseler bulunuyor.

İşte tarihte 30 Kasım günü meydana gelen önemli olaylar:

Karakoyunlu Devleti Yıkıldı (1467)

Akkoyunlu Devleti hükümdarı Uzun Hasan Timurlular ile yaptıkları mücadeleler ile tanınan Karakoyunlu Devletini 30 Kasım 1467 'de Çapakçur Savaşında yendi. Bu savaştan sonra Karakoyunlu Devleti tarihe karıştı. Toprakları Akkoyunlu Devleti tarafından alındı.

Süveyş Kanalının Yapım Hakkı Fransızlara Verildi (1854)

Mısır valisi Sait Paşa Mısır'ın kalkınması için gerekli gördüğü Süveyş Kanalı yapım hakkını 30 Kasım 1854'te bir Fransız şirketine verdi. Ancak bu Uzakdoğu'da pek çok sömürgesi bulunan İngiltere'yi rahatsız etti. O sırada Kırım savaşı devam etmesi nedeniyle İngiltere'ye duyulan ihtiyaçtan dolayı Osmanlı Devleti bu sözleşmeyi onaylamadı.

Ruslar Osmanlı Donanmasını Ve Sinop'u Yaktı (1853)

Rusların Karadeniz donanması Amiral Nahimov komutasında 30 Kasım 1853 günü Sinop'ta bulunan 12 parçalık Osmanlı donanmasını imha etti. Bu baskında Sinop şehri de büyük zarar gördü. Bazı araştırmacılar bu olayın Mustafa Reşit Paşa'nın Avrupa'nın desteğini almak için kasıtlı planladığı bir olay olduğunu iddia ederler. Bu iddianın en önemli dayanağı Sinop'ta bulunan Osmanlı Donanmasının tamamının eski gemilerden oluşmasıdır. Ancak 2000 civarında şehit verilmiştir. Bu olay Rusların Osmanlı Donanmasını tarihte üçüncü kez yakmaları idi.

Tekke, Zaviye Ve Türbeler Kapatıldı (1925)

''Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler memleketi olamaz'' diyen Mustafa Kemal'in sözüne binaen TBMM'de 30 Kasım 1925 tarihinde 677 sayılı Tekke ve Zaviyeler ile Türbelerin Kapatılmasına ve Türbedarlar ile Bazı unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun kabul edildi. Bu kanun ile bütün tarikat faaliyetleri kapatılmaya çalışılmış ve bu konudaki unvanlara da yasak getirilmiştir.

Koç Uşağı İsyanı Sona Erdi (1926)

Ovacık, Hozat, Çemişgezek arasındaki bölgede vergi vermek istemeyen, askerlik ödevini yapmayan, çapulculuk yapan 450 kadar asinin çıkardığı isyan 30 Kasım 1926 yılında son buldu. İsyancıların büyük bölümü Şeyh Sait isyanından kaçan ve dağlara çıkan Koç Uşağı aşiretine mensup kişiler oldukları için bu isyan Koç Uşağı isyanı olarak adlandırılmıştır.

Güney Yemen İngiltere'den Bağımsızlığını Kazandı (1967)

Yemen'in bağımsızlığı için mücadele eden Milli Kurtuluş Cephesi sonunda başarılı oldu ve 30 Kasım 1967'de Güney Yemen'in bağımsızlığını ilan etti. Ancak kısa süre sonra Milli Kurtuluş cephesinin sol kanadı iktidarı ele geçirdi ve ülkede Marksist bir yönetim kuruldu.

Türkiye Altı Önemli Bilim Adamını Kaybetti (2007)

Atlasjet Havayolları'nın İstanbul-Isparta seferini yapan ve içinde 50 yolcu ile 7 mürettebatın bulunduğu  yolcu uçağı Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Çukurca bölgesi yakınlarında 30 Kasım 2007  günü düştü. Kazada uçakta bulunan herkes öldü. Uçakta bulunan 6 bilim adamının ölmesi bir çok tartışmayı beraberinde getirmiştir. Prof. Dr. Engin Arık'ın, CERN'deki 'Atlas Deneyi'nde çalıştığı, ayrıca bu 6 bilim adamının 2 yıl önce başlatılan ve DPT tarafından desteklenen "Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarları" projeleri gibi önemli görevlerde bulunmaları tartışmaların temel noktasıdır.

TARİHTE 30 KASIM GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1853 - Sinop Baskını: Kırım Savaşının önemli çarpışmalarından biri olan baskında Rus Karadeniz donanması, Sinop'ta Osmanlı donanmasını yaktı.

1872 - Dünya futbol tarihinin ilk millî maçı Glasgow'da oynandı (İskoçya-0 İngiltere-0)

1909 - Osmanlı tarihiyle ilgili bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla Tarihi Osmani Encümeni kuruldu.

1919 - Fransa'daki seçimlerde kadınlara ilk kez oy hakkı tanındı.

1925 - Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin kanun kabul edildi.

1925 - Selahiyetsiz sarık ve ruhani kıyafet taşıyanların cezalandırılmasına ilişkin kanun çıktı.

1925 - TBMM kürsüsünün arkasındaki duvara Hakimiyet Milletindir yazısı asıldı.

1930 - Paris'teki bir film şirketinin düzenlediği uluslararası ses yarışmasının Türkiye bölümü, Cumhuriyet gazetesince gerçekleştirildi. Yarışmaya katılan 38 kişiden Hudadat Şakir Hanım, 20 Jüri üyesinden 16'sının oyuyla Türkiye Ses Kraliçesi seçildi.

1931 - İktisadi Buhran Vergisi Kanunu kabul edildi.

1939 - Macar Devrimi'nin önderi Bela Kun, Ukrayna'da kurşuna dizildi.

1948 - Almanya Komünist Partisi, Berlin'in Sovyetler Birliği'ne ait bölümünde şehir hükümeti oluşturdu.

1952 - ABD'nin çift projektör kullanılan ilk 3-Boyutlu renkli filmi Bwana Devil ABD'de ilk kez gösterildi.

1954 - ABD ilk hidrojen bombasını Eniwetok Adası'nda patlattı.

1958 - Fransız Ekvatoral Afrikası içinde yaralan, Çad, Orta Kongo (şimdiki Kongo Cumhuriyeti), Gabon, Orta Afrika Cumhuriyeti, Eylül 1958'te yapılan referandumda, Fransız Topluluğu içinde özerk olmak yönünde oy kullanmaları sonucunda federasyon dağıldı. Geçici Orta Afrika Cumhuriyetleri Birliği'ni oluşturan bu ülkeler, Ağustos 1960'ta bağımsız oldular.

1959 - Alfred Hitchcock'un başyapıtı Sapık çekilmeye başlandı.

1961 - Birleşmiş Milletler'in genel sekreterliğine Birmanya'lı (diğer adlarıyla Myanmar veya Burma) eğitimci U Thant seçildi. U Thant, bu görevi 31 Aralık 1971 tarihine kadar sürdürdü.

1966 - Barbados, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etti.

1967 - Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti (Güney Yemen) kuruldu. 22 Mayıs 1990'da Kuzey Yemen'le birleşerek Yemen Cumhuriyeti adını almıştır.

1973 - Çukurova Üniversitesi kuruldu.

1974 - Dicle Üniversitesi kuruldu.

1974 - Etiyopya'da 3.2 milyon yıl önce yaşamış bir insanın iskeleti keşfedildi, buna Lucy (Australopithecus) adı verildi.

1979 - Kurumlaşmış Irk Ayrımcılığı Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Uluslararası Sözleşmesi kabul edildi. Türkiye sözleşmeyi onaylamadı.

1982 - Anadolu Üniversitesi kuruldu.

1982 - Dünya'nın bugüne kadar en çok satan albümü, Michael Jackson imzalı Thriller yayınlandı.

1988 - Tek tip elbise giyilmesine karşı cezaevlerinde yapılan açlık grevleri, beş cezaevinde anlaşmaya varılması üzerine sona erdi.

1990 - Zonguldak'ta 43 bin maden işçisi greve başladı.

1997 - Genel nüfus sayımı ve seçmen yazımı gerçekleştirildi. Türkiye'nin nüfusu 62 milyon 865 bin 574 olarak belirlendi.

1999 - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi PKK lideri Abdullah Öcalan için verilen idam cezasına ihtiyati tedbir kararı aldı. Mahkeme, Strazburg'daki yargılama sonuçlanana kadar infazın ertelenmesini istedi.

2007 - İstanbul-Isparta seferini yapmakta olan, Atlasjet Havayolları'na ait 4203 sefer sayılı, MD-83 tipi yolcu uçağı, Isparta'nın Çukurören ve Kılıç köyleri arasında kalan Türbetepe mevkiinde düştü. Uçakta bulunan, 50 yolcu ve 7 mürettebattan kurtulan olmadı.

Kaynak: Dünyabulteni.net Tarih Servisi 

Yorumlar