Tarihte bugün 3 Nisan meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 3 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Sultan Abdülaziz'in tarihi Mısır gezisi, 27 Mayıs darbesinin "bayram olarak ilan edilmesi" gibi vakalar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 3 Nisan meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün ya da tarihte 3 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Sultan Abdülaziz'in Mısır ziyareti, Sofya'nın Ruslar tarafından alınarak Bulgaristan'a başkent yapılması, 27 Mayıs 1960 darbesinin "demokrasi bayramı" olarak ilan edilmesi gibi vakalar bulunuyor.

İşte tarihte 3 Nisan günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Sultan Abdülaziz Mısır Gezisine Çıktı (1863)

Osmanlı hükümdarlarından Sultan Abdülaziz Mısır’a verdiği önemi göstermek için 3 Nisan 1863’te Fevz-i Cihat vapuru ile Mısır Seyahatine çıktı. Yanında yeğenleri başta Şehzade  Abdülhamit olmak üzere Şehzade Murat ve Şehzade Mehmed Reşad da bulunuyordu. Sultan Abdülaziz Mısır’da halkın coşkun gösterileri ile karşılandı. Yavuz Sultan Selim’den 346 yıl sonra Mısır’a ayak basan ilk Osmanlı padişahı olma ünvanını da kazanmış oldu.

Fevzi Çakmak Orgeneralliğe Terfi Etti (1921)

Fevzi Çakmak Harbiye Nazırlığından istifade ederek 1920 tarihinde Anadolu’ya geçmişti. Milli Mücadele hareketine katılan Fevzi Çakmak Milli Müdafaa Vekili ve Heyet-i Vekile Reisliğine atanmıştı. Rütbesi 3 Nisan 1921 tarihinde orgeneralliğe yükseltildi.

Topkapı Sarayı’nın Müze Yapılmasına Karar Verildi (1924)

Topkapı Sarayı Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478’de yaptırılmıştı. Bu tarihten Sultan Abdülmecit dönemine kadar Osmanlı Devleti buradan idare edilmiştir. Müze haline getirilmesi fikri II.Meşrutiyet döneminde gündeme gelmiş ancak bu gerçekleşmemişti. Topkapı Sarayı 3 Nisan 1924 tarihinde Mustafa Kemal’in kararı ile İstanbul Asar-ı Atika Müzeleri Müdürlüğüne halkın ziyaret edeceği bir müze haline getirilmek şartıyla bağlandı. Ufak tefek bazı tadilatlardan sonra aynı yılın 9 Ekiminde halkın ziyaretine açıldı.

Karabük Demir Çelik Fabrikasının Temeli Atıldı (1937)

Zonguldak’ın Karabük köyünde Türkiye’nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Karabük Demir Çelik Fabrikasının temeli zamanın başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937’de atıldı. Bu fabrika 1961 yılına kadar Türkiye’nin bu konuda ki tek fabrikası olma özelliğini taşıdı.

Dr. Refik Saydam 12. TBMM Hükümetini Kurdu (1939)

Celal Bayar’ın istifasından sonra hükümet kurma görevi verilen Dr.Refik Saydam 11.TBMM Hükümetini kurarak seçimlere kadar yaklaşık üç ay bu görevi yürüttü. Yapılan seçimler sonunda tekrara hükümeti kurmakla görevlendirilen Refik Saydam’ın kurduğu 12.TBMM Hükümeti 3 Nisan 1939’da görevine başladı. Dr. Refik Saydam döneminin en önemli kanunu çok tartışılan kanunlardan birisi olan Milli Korunma Kanunu oldu.

Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ABD Gezisine Çıktı (1967)

Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ABD başkanı Johnson’un davetlisi olarak 3 Nisan 1967 tarihinde ABD gezisine çıktı. Kıbrıs meselesi nedeniyle bozulan Türkiye ilişkilerini düzeltmek isteyen ABD geziye özel bir önem vermişti. Bu gezi yaklaşık 12 gün sürdü. Gezi sırasında yaşanan olaylardan birisi Washington’daki Türk Büyükelçilik binasına bomba atılmasıdır. Bu olayda herhangi bir ölen ya da yaralanan olmamıştır.

TARİHTE 3 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1879- Rus’lar Sofya’yı Osmanlı Devletin’nden aldılar ve Bulgaristan’ın başkenti yaptılar.

1906- Lumiere kardeşler renkli fotoğrafı icat etti.

1930- Türk kadınlarına belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanıyan yeni Belediyeler Kanunu kabul edildi.

1937- 1961'e kadar, Türkiye'nin tek demir çelik üreticisi olarak kalan ve Cumhuriyet rejiminin ilk önemli sanayi hamlesi olarak değerlendirilen Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nın temeli, Başbakan İsmet İnönü tarafından, Zonguldak'ın Karabük köyünde, Soğanlı ve Araç çaylarının birleştiği bölgede atıldı. Böylece Karabük'te, Türkiye'nin ilk ağır sanayi hamlesi başlatıldı.

1948- ABD Başkanı Harry S. Truman, ekonomik yardımları içeren Marshall Planı'nı imzaladı.

1954- Adana'da, Devlet Havayollarına ait uçak düştü, 25 kişi öldü. Kazada arkeolog, felsefeci ve siyaset adamı Remzi Oğuz Arık da 55 yaşında yaşamını yitirdi.

1960- Moskova'da Bolşoy Tiyatrosu'nda sahneye çıkan opera sanatçısı Leyla Gencer, Verdi'nin La Traviata adlı yapıtında büyük başarı kazandı.

1963- 27 Mayıs, ''Hürriyet ve Anayasa Bayramı'' ilan edildi.

1967- Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Başkan Johnson'un davetlisi olarak ABD'ye gitti. Sunay'ın gezisinin ilk gecesinde, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği binasına bomba atıldı.

1992- Şair Necdet Evliyagil, Ankara'da öldü. 1926'da İstanbul'da doğan ve 1973-1977 arasında Ankara Milletvekilliği yapan Evliyagil, Ajans Türk matbaasını kurdu ve aynı adlı derginin başyazarlığını ve yöneticiliğini üstlendi.

1992- Ankara'nın Çankaya Kaymakamlığına vekil olarak atanan Azize Düşer, Türkiye'nin ilk kadın kaymakamı oldu.

2007- Müzayede şirketi Christie's'in düzenlediği açık artırmada, 2,7 milyon dolara satılan Antonius Stradivari imzalı keman, en pahalı ikinci müzik enstrümanı oldu.

2007- Doğal doğum kontrolü yönteminin mucidi John Billings 89 yaşında öldü.

2013- Başbakanlık, "çözüm süreci"nde aktif rol üstlenecek 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti'ni belirledi. Akil İnsanlar Listesi, 9'ar kişilik 7 bölgesel gruptan oluştu. Gruplarda iş adamları, sanatçılar, akademisyenler, yazarlar, gazeteciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri yer aldı.

2014- Taraf gazetesi yazarı Emre Uslu hakkında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle, 1 yıl 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

2015- Türk müziğinin usta sanatçılarından Kayahan, akciğer kanseri tedavisi gördüğü İstanbul'daki hastanede 66 yaşında yaşamını yitirdi.

2015- Yemen'in Aden kentindeki 55 Türk vatandaşı, Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı bir firkateynle tahliye edildi. 185 Türk vatandaşı da Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla İstanbul'a getirildi.

2016- Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait yaklaşık 11 milyon sayfalık doküman "Panama kayıtları" adı altında medyaya servis edildi.

2016- Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından, pilotu öldürdüğü yönündeki açıklamaları basına yansıyan Alpaslan Çelik, İzmir'de "ateşli silah bulundurmak ve taşımak" suçlamasıyla sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı.

2017- Rusya'da St. Petersburg metrosuna yönelik bombalı saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti, 40'tan fazla kişi yaralandı. Saldırıyı Kırgızistan uyruklu Rusya vatandaşı Akbarcan Celilov'un düzenlediği açıklandı.

2018- Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli atıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki resmi karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, video konferans yöntemiyle Akkuyu Nükleer Güç Santrali Temel Atma Töreni'ne katıldı.

Kaynak: Sonhaberler

Yorumlar