Tarihte bugün ne oldu tarihte 29 Nisan günü neler yaşandı?

Tarihte bugün ne oldu tarihte 29 Nisan günü neler yaşandı? Cezayir'in Fransızlar tarafından işgal edilmesine giden sürecin başlaması, Kutül Amare Zaferi'nin kazanılması, Hıyanet-i Vataniye Kanunun kabul edilmesi gibi olaylar tarihte bugün gelen önemli olayları arasında yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün ne oldu tarihte 29 Nisan günü neler yaşandı? Tarihte bugün ya da tarihte 29 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında İttihatçıların Abdülhamid'i Selanik'e sürgün etmesinden sonra Yıldız Sarayı'nda yağma başlatması, Kutül Amare Zaferi'nin kazanılması, Hıyanet-i Vataniye Kanunu'nun kabul edilmesi, Fransızların Cezayir'i işgal sürecinin başlaması gibi vakıalar bulunuyor. Tarihte bugün ne oldu tarihte 29 Nisan günü neler yaşandı?

İşte tarihte 29 Nisan günü meydana gelen olaylardan bazıları:

CEZAYİR DAYISI FRANSIZ ELÇİSİNİN YÜZÜNE YELPAZE İLE VURDU (1827)

Cezayir dayısı İzmirli Hasan Paşa Fransızlardan alacaklarının ödenmemesi üzerine bu ülkeye karşı tavır almıştı. Fransızlar anlaşmazlığı körükleyecek davranışlar içerisine girmişler ve sorunun iyice büyümesine yol açmışlardı. Sonunda Dayı İzmirli Hasan Paşa Fransız elçisi ile görüşme esnasında sinirlerine hakim olamadı ve 29 Nisan 1827 tarihinde Fransız elçisinin suratına yelpaze ile vurdu. Bu olayı bahane eden Fransızlar Cezayir’e savaş ilan ettiler. Cezayir’in Fransızlar tarafından işgali ile sonlanan süreç böylece başlamış oldu.

İTTİHATÇILAR YILDIZ SARAYINI YAĞMALADILAR (1909)

Sultan II. Abdülhamit’in tahttan indirilip Selanik’e gönderilmesinin ardından Yıldız Sarayı 29 Nisan 1909’da İttihatçıların ve Hareket ordusu mensuplarının yağmasına maruz kaldı. Yağmalanan sarayda bulunan önemli belgelerde bu olay sırasında yok edildi.

IRAK CEPHESİNDE ‘’KUT’ÜL AMARE SAVAŞI’’ KAZANILDI (1916)

Irak Cephesinde Bağdat’a doğru ilerlemek isteyen İngiliz kuvvetleri Osmanlı Kuvvetleri tarafından Kut’ül Amare’de kuşatıldı.  Kuşatma sonrası İngilizler başlarında bulunan komutanları General Towshend’le birlikte 29 Nisan 1916’da teslim olmaktan başka çare bulamadılar. Bu olayda İngiliz komutanla birlikte yaklaşık 18000 İngiliz askeri esir alınmışlardı. İngilizlerin Irak Bölgesinde ilerleyişi bir süre durdurulmuş oldu. Bu muharebenin komutanı Enver Paşa’nın kendisinden bir yaş küçük amcası Halil Kut’tur.

Hıyanet-i Vataniye Kanunu Kabul Edildi (1920)

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne karşı isyanların yaygınlaştığı bir dönemde 29 Nisan 1920 tarihinde milletvekili Mehmet Şükrü Bey’in önerisi ile Hıyanet-i Vataniye Kanunu kabul edildi. Bu kanunun amacı TBMM etrafında örgütlenmeyi ve birleşmeyi sağlamaktı. Ayrıca TBMM’nin otoritesinin artırılması amaçlanmıştı.

Doğu Türkistan’ın Milli Kahramanı Osman Batur’u Çinliler Şehit Etti (1951)

Osman Batur Altay Kazak Türklerinden olup Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı için Ruslar ve Çinlilerle mücadele etmiş bir direnişçiydi. Doğu Türkistanlıların milli kahramanı Osman Batur 29 Nisan 1951 tarihinde Çinliler tarafından işkenceler ile şehit edildi. Esir alındıktan sonra Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi sokaklarında dolaştırılmış göstermelik bir mahkemede yargılanıp suçlu ilan edilerek katledilmiştir.

LOS ANGELES AYAKLANMASI ÇIKTI (1992)

ABD Los Angeles şehrinde dört polisin bir zenci genci dövmesi olayının kamera kayıtlarının televizyonda yayınlanması üzerine oluşan kamuoyu sonucu polislerin yargılanmasına karar verilir. Yargılamanın beraatla sonuçlandığının duyulması üzerine 29 Nisan 1992 tarihinde bir kısım kişiler gösteri yapmak istediler. Üzerlerine çok sayıda polis sevk edilince büyük bir halk tepkisi oluştu. Üç gün süren 50’ye yakın insanın öldüğü ve birçok işyerinin tahrip edildiği bir isyan yaşandı.

TARİHTE 29 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1920- TBMM, "Hıyaneti Vataniye Kanunu"nu onayladı.

1938- Fransız şehircilik uzmanı Henri Prost'un hazırladığı İstanbul Nazım Planı, Şehir Meclisince kabul edildi. Tarihi yarımada ve Beyoğlu kesimlerini ele alan plan; Ahırkapı ile Harem arasında da yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda bir tüp geçit öneriyordu.

1955- Güney Vietnam'da iç savaş patlak verdi.

1959- "Spor Toto", şans oyunları arasına girdi.

1964- Parlamento Muhabirleri Derneği kuruldu.

1979- Türk tiyatro ve sinemasının önemli isimlerinden Muhsin Ertuğrul 87 yaşında öldü.

1980- Gerilim ve korku türünün ünlü yönetmeni Alfred Hitchcock öldü.

2002- Bakanlar Kurulu, Afganistan'daki ISAF Komutanlığının altı ay için Türkiye tarafından üstlenilmesini kararlaştırdı.

2007- Küba'nın 48 yıllık komünist lideri Devlet Başkanı Fidel Castro, tüm yetkileri yeniden devralarak görevinin başına döndü.

2009- Soyadı Nizamnamesi'nde yapılan değişiklikle, boşanan kadınların hakimin izin vermesi durumunda eşinin soyadını taşımaya devam edebileceği hükmü getirildi.

2012- Basketbolda Beşiktaş Milangaz, FIBA Eurochallange Kupası finalinde Fransız ekibi Elan Chalon takımını 91-86 yenerek Avrupa Şampiyonu oldu.

2013- ''Susurluk'' davasından hükümlü eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, 3. yargı paketinden yararlandırılarak, Aydın Yenipazar Cezaevi'nden tahliye edildi.

2015- Kuzey Kore'de, ülkenin lideri Kim Jong Un'un otoritesine karşı çıkmakla suçlanan 15 üst düzey yetkilinin idam edildiği açıklandı.

2016- Norveç'in batısındaki Bergen kenti yakınında düşen helikopterde bulunan 11 kişi hayatını kaybetti.

2016- Kenya'nın başkenti Nairobi'de 6 katlı bir binanın çökmesi sonucu 41 kişi hayatını kaybetti. Enkaz altında kaldığı düşünülen 70 kişi kayboldu.

2017- Bilim insanları küçük bir farenin kafasını daha büyük bir fareye yerleştirerek dünyadaki ilk fare kafası nakline imza attı.

2018- Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımı için Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunca yeni bir otomatik bomba atar mühimmatı geliştirildi. Daha yüksek hız ve uzun menzile sahip "MOD78-HE" adlı mühimmat, milli kaynaklarla üretildi.

2018- Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, kanser tedavisi gördüğü Koç Üniversitesi Hastanesinde 75 yaşında vefat etti.

Yorumlar

Yusuf Demir 29 Nisan 1992 tarihinde Yunanistan'ın Pilos Limanı açıklarında batan "Mert Kan" adlı gemide 13 denizcimiz hayatını kaybetti. Hızla batan geminin 12 mürettebatı, kamaralarından çıkacak zaman bulamadıklarından, gemi ile birlikte 1000 metre derinliğe battılar ve bir daha onlara ulaşılamadı. Yitirdiğimiz denizcilerimizin isimleri. Yüksel Güceyü (Kaptan) Tekin Erdem (2. Kaptan) Ayhan Gökçe (Çarkçıbaşı) Hüseyin Kaya (2. Makinist) Recai Aycı (Güverte Lostromosu) Hasan Demir (Gemici) Şaban Başaran (Gemici) Hasan Oruç (Makine lostromosu) Kıral Erkutay (Yağcı) Recep Akbaş (Yağcı) Yusuf Yeğin (Silici) Ahmet Ziya Meral (Aşçı) Hüseyin Akgün (Miço)