Tarihte bugün veya tarihte 29 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 29 Mayıs günü meydana gelen en önemli olay Fatih Sultan Mehmet Han'ın Doğu Bizans İmparatorluğu'na son vererek İstanbul'u fethetmesidir.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 29 Mayıs günü meydana gelen önemli olayların başında şüphesiz ki İstanbul'un Fatih Sultan Mehmet Han tarafından fethedilmesidir. tarihte bugün meydana gelen üzücü olayların başında ise Hz. Osman'ın şehit edilmesidir.

İşte Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

İstanbul Fethedildi (1453)

Bizans İmparatorluğunun başkenti olan İstanbul daha önce defalarca kuşatılmasına rağmen alınamamıştı. İyi bir hazırlık döneminin ardından kararlı bir şekilde İstanbul’u kuşatan Fatih Sultan Mehmet 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul’u fethetti. Aynı zamanda 1000 yıldan fazladır ayakta olan Bizans İmparatorluğu sona erdi. İstanbul’un fethi tarihçilerin büyük çoğunluğu tarafından ortaçağın sonu yeniçağın başlangıcı olarak kabul edilir. İstanbul’un kurucusunun ve son Bizans hükümdarının isimlerinin Konstantin olması ilginç bir tesadüftür.

Üçüncü İslam Halifesi Hz. Osman Şehit Edildi (656)

Dört halife döneminin ve İslam Tarihinin üçüncü halifesi Hz. Osman evinde Kuran-ı Kerim okurken 29 Mayıs 656 tarihinde şehit edildi. Hz. Peygamberimizin damadı ve ilk Müslümanların beşincisidir. İlk İslam donanması onun zamanında kurulmuş ve Kuran-ı Kerim onun zamanında çoğaltılmıştır.

İran İle İlk Antlaşma İmzalandı (1555)

Şah Tahmasb babası Şah İsmail’in hatasına düşüp Osmanlı Ordusunun karşısına hiç çıkmadı. Ancak fırsat buldukça da Osmanlı Devletini rahatsız etmekten kaçınmadı. Kanuni Sultan Süleyman 1554’te İran Seferine çıkmış kış yaklaşması üzerine Amasya’da kışı geçirdikten sonra tekrar İran üzerine gitmek üzere iken İranlıların isteği ile 29 Mayıs 1555 tarihinde ilk Osmanlı-İran Barışı yapılmıştı.

Sünnet Düğünü 57 Gün Sürdü (1582)

III.Murat oğlu Şehzade Mehmet için  29 Mayıs 1582 tarihinde başlayıp 57 gün süren eşsiz bir sünnet şöleni yaptırdı. Bu düğün sırasında rastgele kişilerin yeniçeri ocağına kaydedilmesi ocak yasalarının bozulmasına neden oldu.

III.Selim Tahttan İndirildi (1807)

Kabakçı Mustafa isyanı zamanında müdahale edilmemesi nedeniyle giderek büyüdü. III.Selim isyancıların isteklerinin büyük bölümünü gerçekleştirmesine rağmen 29 Mayıs 1807 tarihinde tahttan uzaklaştırılmaktan kurtulamadı.

Gözaltına Alınan Eski İçişleri Bakanı İntihar mı Etti? (1960)

Demokrat Parti döneminin eski İç İşleri Bakanlarından Dr. Namık Gedik gözaltında bulunduğu Harp Okulunda 29 Mayıs 1960 tarihinde pencereden atlayarak intihar etti. Bazı çevreler bunun bir intihar olmadığı bakanın pencereden atılarak öldürüldüğünü iddia ederler.

Heysel Stadı Faciası Yaşandı (1985)

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Heysel stadında 29 Mayıs 1985 tarihinde oynanan Avrupa Şampiyon Klüpler Kupası final maçında çıkan olaylar sonucu 39 taraftar hayatını kaybetti. Maç İngiltere’nin Liverpool takımı ile İtalyan Juventus arasında oynanıyordu. Çıkan olaylarda stadın duvarı çöktü ve bazı taraftarlar tel örgülere sıkışarak can verdi.

Alman Irkçılar Gurbetçi Ailesinin Evini Kundakladılar (1993)

Almanya’nın Solingen şehrinde bir Türk ailesinin evi Alman ırkçılar tarafında 29 Mayıs 1993 tarihinde kundaklandı. Olay sonrasında çıkan yangında aynı aileden beş kişi yaşamını yitirdi. Olayın dört ırkçı Alman tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır.

TARİHTE 29 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1453 - Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederek Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'nu sona erdirdi. Birçok tarihçi için İstanbul'un Fethi, Orta Çağ'ın sonudur.

1807 - Kabakçı Mustafa ayaklanmasında, isyancılar Şehzade Mustafa ve Mahmut'un kendilerine teslimini istedi. Sultan III. Selim tahttan indirildi, IV. Mustafa tahta çıktı.

1848 - Wisconsin, 30. eyalet olarak ABD'ye katıldı.

1867 - Avusturya-Macaristan İmparatorluğu kuruldu.

1913 - Igor Stravinsky'nin Le Sacre du Printemps (Bahar Ayini) adlı balesi ilk kez Paris'te sahnelendi.

1914 - Kanada yolcu gemisi "RMS Empress of Ireland", Saint Lawrence Körfezi'nde battı, 1024 yolcu boğularak öldü.

1927 - Ankara-Kayseri Demiryolu, İsmet Paşa tarafından açıldı.

1936 - Türk bayrağı hakkında kanun, TBMM'de kabul edildi.

1937 - Türkiye ile Fransa arasında "Sancak"ın (Hatay) "Tamamiyet-i Mülkiyesini Tekeffül eden Antlaşma" ile "Türkiye - Suriye Hududunun Teminine dair Antlaşma" ve "Müşterek Beyanname ve Beyannameye bağlı Protokol" Cenevre'de imzalandı.

1942 - Adolf Hitler, Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in tavsiyesiyle, işgal altındaki Paris'te yaşayan tüm Yahudilerin sol göğüslerine sarı bir yıldız takmalarını emretti.

1945 - Etibank'ta 2 milyon liralık nakliye yolsuzluğu ortaya çıkarıldı.

1953 - Yeni Zelandalı dağcı Edmund Hillary ile Nepalli şerpa Tenzing Norgay, Everest'e çıkan ilk insanlar oldu.

1954 - Bilderberg Toplantıları'nın ilki yapıldı.

1958 - Sovyetler Birliği'nde Sınır Askeri Günü kutlanmaya başlandı. Günümüzde Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Kırgızistan, Tacikistan gibi ülkelerde halen kutlanmaktadır.

1963 - Pakistan'ın doğusunda çıkan kasırgada 10 bin kişi öldü.

1968 - Mayıs ayaklanması sürüyor. Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) çağrısına uyan yüz binlerce işçi Paris sokaklarına döküldü.

1971 - Prof. Sadun Aren, Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Fakir Baykurt ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Behice Boran tutuklandı.

1974 - Deniz Kuvvetlerine ait Çandarlı harita gemisi, savaş gemileri eşliğinde Ege Denizi'nde petrol arama araştırması yapmak üzere Beykoz'dan hareket etti.

1977 - CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit, İzmir Çiğli Havaalanı'nda bulunduğu sırada, bir silahtan çıkan mermi, CHP'li Mehmet İsvan'ın yaralanmasına yol açtı. Merminin, bir polis memurunun ateş alan gaz tüfeğinden çıktığı açıklandı.

1979 - Rodezya'nın ilk siyah Başbakanı Abel Muzorewa göreve başladı.

1979 - Türkiye'de, "Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun" çıkarıldı.

1980 - MHP'liler, Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak'ın öldürülmesini Çorum'da protesto ettiler. Olaylar, 2 Temmuz'da sokağa çıkma yasağı konulmasına rağmen, aralıklarla 6 Temmuz'a kadar sürdü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, 8 Temmuz'da Çorum'a geldi. Olaylar yatıştıktan sonra kentin değişik yerlerinde 48 ceset bulundu.

1985 - İstanbul Boğazı'nda ikinci boğaz köprüsünün (Fatih Sultan Mehmet) temeli atıldı.

1985 - Heysel Faciası: Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finali için Liverpool - Juventus maçının yapıldığı Belçika'nın Heysel Stadı'nda çıkan olaylarda 39 kişi öldü, 350 kişi de yaralandı.

1986 - Kamuoyunda 'Fak-Fuk-Fon' olarak bilinen Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşmayı Teşvik Yasası, Meclis'te kabul edildi.

1988 - İstanbul Boğazı, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yapımı tamamlandı.

1990 - Sovyetler Birliği'nde, radikal reformcu Boris Yeltsin, Rusya Yüksek Sovyeti Başkanlığı'na seçildi.

1993 - Anadolu pop müziğin öncülerinden Moğollar grubu, 17 yıllık aradan sonra yeniden sahneye çıktı.

1993 - Solingen Faciası: Almanya'nın Solingen şehrinde Türklerin yaşadığı bir evin kundaklanması sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı.

1995 - Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın oğlu Ahmet Özal için, karşılıksız çek verdiği iddiasıyla gıyabi tutuklama kararı çıktı.

1996 - Siverek halkı aralarında Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de bulunduğu 13 politikacı hakkında tazminat davası açtı. Politikacılar, Siverek'i il yapacakları vaadinde bulunup yerine getirmemekle suçlanıyordu.

2005 - Susurluk davası sırasında açığa alınan eski polis memurlarından Oğuz Yorulmaz, Bursa'da bir barda öldürüldü.

2006 - Uşak Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Karun Hazineleri'ndeki bazı eserlerin çalındığı iddiasıyla yürütülen araştırmalar kapsamında, Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu da dahil olmak üzere, 4 ilde 9 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Yorumlar