Tarihte bugün 28 Nisan meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 28 Nisan günü meydana gelen olaylar arasında Bülent Ecevit'in Erzincan'da halk tarafından taşlı ve sopalı saldırıya uğraması, İtalyan Faşist Lider Mussolini'nin partizanlar tarafından ayaklarından asılarak idam edilmesi var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün ya da tarihte 28 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Bülent Ecevit'in Erzincan'da taşlı ve sopalı saldırıya uğraması, Mussolini'nin ayaklanma sonrasında ayaklarından asılarak infaz edilmesi, Ümraniye Çöplüğünün patlaması, Afganistan devlet Başkanı Muhammed davut Han'ın öldürülmesi gibi olaylar bulunuyor.

Tarihte 28 Nisan günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Birinci Kirte Muharebesi Başladı (1915)

Çanakkale Savaşının kara harekatının başlamasından sonra İtilaf devletleri seddülbahir’e çıkarma yapmışlardı. Bu bölgede ilk hedef Kirte köyü ve kuzeyinde ki Alçıtepe’nin ele geçirilmesidir. Bu amaçla 28 Nisan 1915 sabahı İngiliz ve Fransız birlikleri büyük bir taarruz başlattılar. Öğleden sonra üstünlük Osmanlı Kuvvetleri tarafına geçmiştir ve düşman geri çekilmek zorunda kaldı. İki tarafın kaybı birbirine yaklaşıktı.

İtalya’nın Faşist Lideri Mussolini Öldürüldü (1945)

İtalya’nın faşist lideri Benito Mussolini alman üniforması ile kaçmaya çalışırken 28 Nisan 1945 tarihinde İtalyan muhalif direnişçilerinin eline geçti ve kurşuna dizilerek öldürüldü. Mussolini 1922-1943 yılları arasında İtalya başbakanlığı yapmıştı.

Tahkikat Komisyonunu Protesto Mitingi Kanlı Bitti (1960)

Demokrat Parti’nin muhalefet ve basın faaliyetlerini mercek altına almak için oluşturduğu Tahkikat komisyonu tepkiyle karşılanmıştı. Tahkikat Komisyonunun kurulmasına dair kanunun resmi gazetede yayınlandığı gün İstanbul Üniversitesi bahçesinde bir kısım sol görüşlü öğrenciler tarafından protesto mitingi düzenlendi. Polisin müdahalesi sırasında olaylar büyümüş ve Turan Emeksiz adlı Malatyalı bir öğrenci ölmüştür.

Afganistan Devlet başkanı Muhammed Davut Han Öldürüldü (1978)

General Muhammed Davut Han 1973 yılında solculara dayanarak bir darbe yapmış ve krallık yönetimine son vermişti. Fakat ilerleyen zamanda Marksistler ile arası açıldı. Afganlı Marksistler 27 Nisan 1978 sabahı askerlerinde desteğini alarak General Muhammed Davut Han’a karşı bir darbe gerçekleştirdiler. Darbeciler Afganistan Demokratik Cumhuriyeti’ni ilan ettiler. Darbenin liderleri Nur Muhammed Taraki, Hafizullah Amin Babrak Karmal ve General Abdülkadir idi. Darbe sırasında Muhammed Davut Han ve ailesinden bir kısmı 28 Nisan 1978 tarihinde öldürüldü.

Ümraniye Çöplüğü Patladı (1993)

İstanbul Ümraniye’de çöplük alanı olarak kullanılan Hekimbaşı çöplüğünde biriken metan gazı 28 Nisan 1993 tarihinde büyük bir patlamaya neden oldu. Patlama sonucu bölgede bulunan gecekondulardan 13 tanesi çöp yığınları altında kaldı. Evlerde bulunan çoğu çocuk  ve kadın 39 kişi hayatını kaybetti.

MHP Davası Sona Erdi (1987)

12 Eylül Darbesinin arkasından başlayan ve 2168 gün süren MHP Davası sonuçlandı. MHP Davasında bütün yöneticiler beraat etti. Genel başkan Alparslan Türkeş ise 11 aya mahkum edildi. Bu dava nedeniyle Alparslan Türkeş dört buçuk yıl tutuklu kalmıştı.

Avustralya’da Bunalıma Giren Bir Genç Katliam Yaptı (1996)

Avusturalya yönetimindeki Tazmanya’nın bir zamanlar suçluların sürgün edildiği şehir olan Port Arthur’da 28 Nisan 1996 tarihinde 35 kişinin öldürüldüğü bir katliam yaşandı. Geçirdiği bunalım sonrasında Avustralyalı bir genç içlerinde turistlerinde bulunduğu bu katliamı gerçekleştirdi.

TARİHTE 28 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1936- Mısır'da Kral Fuad'ın beklenmeyen ölümü nedeniyle 16 yaşındaki Prens Faruk kral oldu.

1941- Bozkurt dergisinin çıkışına izin verildi. Dergi aşırı milliyetçi çizgisi ile bir anda dikkatleri üzerine çekti.

1941- Türkiye'de Memurların öğrencilik yapmaları yasaklandı.

1945- İtalya'nın faşist lideri Benito Mussolini ve sevgilisi Clara Petacci İtalyan partizanları tarafından kurşuna dizildi ve cesetleri bir benzin istasyonunda ayaklarından asılarak teşhir edildi.

1960- İstanbul Üniversitesi öğrencileri, üniversite Merkez binasında hükümet aleyhine gösteri yaptı. Güvenlik güçleri, gösterilere müdahale etti. Güvenlik güçlerinin üniversiteden ayrılmasını isteyen rektör Sıddık Sami Onar, tartaklanarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gösterilerde, Orman Fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz öldü. Ankara ve İstanbul'da sıkıyönetim ilan edildi.

1966- Genelkurmay Başkanı Cemal Tural, bir genelgeyle "Komünizmle Mücadele Metodları" kitabının askeri okullar ders programı içine alınacağını açıkladı.

1971- Sıkıyönetim Türkiye Büyük Millet Meclis'inde kabul edildi. Cumhuriyet ve Akşam gazeteleri 10 gün süreyle kapatıldı.

1975- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit Erzincan'da taşlı ve silahlı saldırıya uğradı.

1978- Afganistan Devlet Başkanı Sardar Mohammed Davud kurşuna dizilerek öldürüldü.

General Muhammed Davut Han 1973 yılında solcu grupların desteğini alarak bir darbe yapmış ve krallık yönetimine son vermişti. Fakat ilerleyen zamanda Marksistler ile arası açıldı. Afganlı Marksistler 27 Nisan 1978 sabahı askerlerinde desteğini alarak General Muhammed Davut Han'a karşı bir darbe gerçekleştirdiler. Darbeciler Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'ni ilan ettiler. Darbenin liderleri Nur Muhammed Taraki, Hafizullah Amin Babrak Karmal ve General Abdülkadir idi. Muhammed Davut Han ve ailesinden bir kısmı 28 Nisan 1978 tarihinde öldürüldü.

1980- Abdi İpekçi'nin katil zanlısı Mehmet Ali Ağca, İstanbul'daki yargılamada, gıyabında idama mahkum oldu.

1985- Cumhurbaşkanı Kenan Evren "Türkiye'de işkence ve fikir suçu yoktur " dedi.

1988- Ermeni örgütü ASALA'nın kurucusu Agop Agopyan Atina'da kimliği belirlenemeyen iki kişi tarafından vurularak öldürüldü .

1993- Ümraniye çöplüğünde biriken metan gazı patladı. Çöp dağı kayarak on üç gecekondunun üzerine yığıldı. 39 kişi öldü.

1994- Eski ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) görevlisi Aldrich Ames ABD sırlarını Sovyetler Birliği'ne ve daha sonra da Rusya'ya verdiğini itiraf etti.

1997- 1993'te imzalanan Kimyasal Silahlar Antlaşması yürürlüğe girdi. Rusya, Irak ve Kuzey Kore antlaşmayı imzalamadı.

1999- PKK lideri Abdullah Öcalan hakkındaki iddianame belli oldu. İdamı istenen Öcalan'ın hapiste tutulduğu İmralı Adası'nda cam kafeste yargılanması kararı alındı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar