Tarihte bugün ya da tarihte 27 Mayıs günü meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 27 Mayıs, Türkiye için unutulmaz bir darbenin kara bir leke olarak tarihe geçtiği gündür. 1960 yılında TSK içindeki bir grup darbeci, millet iradesine kast ederek TBMM'yi kapattı, hükümet üyelerini tutuklattı, her türlü siyasi faaliyeti yasakladı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 27 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında şüphesiz ki 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi'dir. Milli İrade'ye karşı yapılan darbeyle birlikte TBMM feshedildi, hükümet üyeleri tutuklandı, her türlü siyasal faaliyet TSK içindeki darbeciler tarafından askıya alındı. 

İşte tarihte 27 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Cumhuriyet Tarihinde İlk Kez Ordu Yönetime El Koydu (1960)

Ankara Radyosundan 27 Mayıs 1960 günü yapılan anons ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin devlet yönetimine el koyduğu ilan edildi. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere Demokrat Partililer tutuklandı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cemal Gürsel’in harekatın lideri olduğu açıklandı. Bu olay daha sonraki darbe, muhtıra ve ihtilallere örnek oluşturdu.

Japonlar Rusların Baltık Donanmasını Yok Ettiler (1905)

Viladivostok’ta ki Rusların uzakdoğu donanması Japonlar karşısında başarısız olunca Ruslar Baltık Donanmasını Hint Okyanusu üzerinden bölgeye sevk ettiler. Ancak bu donanma Tsushima Boğazında 27 Mayıs 1905 tarihinde Japon Donanması tarafından adeta yok edildi. Bu zafer ile Japonlar Ruslar karşısında denizlerde kesin üstünlük sağladılar. Japonların Ruslar karşısında ki başarıları Osmanlı Devletine biraz nefes aldırmıştır.

Mısır  Hidivliği Veraset sistemi Değiştirildi (1866)

Mısır Mehmet Ali Paşa döneminde yarı özerk duruma gelmişti. Hidivler sürekli yeni haklar elde ederek yetkilerini genişletmeye çalışıyorlardı. Hidiv İsmail Paşa Osmanlı Devletine mümkün olduğunca yakın davranarak bazı haklar elde etmeye çalıştı. Sonunda onun isteğine uygun olarak 27 Mayıs 1866 tarihinde yayınlanan bir ferman ile  Mısır valiliğine Mehmet Ali Paşa soyunun en yaşlısı değil İsmailPaşa’nın en büyük oğlunun geçmesi kuralı getirildi.

Ermeni Göçüne Ait Yeni Bir Kanun Yayınlandı (1915)

Ermenilerin Ruslar ile işbirliği yaparak isyan ve çetecilik faaliyetleri ile ülke güvenliğini tehdit etmeleri üzerine Ermenilerin göç ettirilmesine karar verilmişti. Son olarak Ermenilerin Van’ı ele geçirmeleri üzerine yeni bazı düzenlemeler yapılması lüzumlu hale gelmişti. Hükümet 27 Mayıs 1915 tarihinde çıkardığı yeni bir kanun ile bazı yeni düzenlemeler yapılıyor ve bölge komutanlarına göç ettirme yetkisi tanınıyordu.

Hafta Tatili Cuma’dan Pazara Alındı (1935)

TBMM tarafından 27 Mayıs 1935 tarihinde kabul edilen 2739 sayılı kanun ile Milli Bayramlar Ve Tatil Günlerinde bazı düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerin içerisinde hafta tatilinin Cuma gününden Pazar gününe alınması da vardı.

Son Devrin Din Alimlerinden Elmalılı Hamdi Yazır Vefat Etti (1942)

Son dönemin önemli din alimlerinden olan Elmalılı Hamdi Yazır 27 Mayıs 1942 tarihinde vefat etti. En önemli eseri 9 ciltten oluşan Kur’an-ı Kerim Tefsiridir.

Eski MHP’li Bakan Gün Sazak Suikaste Uğradı (1980)

II.Milliyetçi cephe hükümetinde başarılı bir şekilde Gümrük Ve Tekel Bakanlığı yapan Gün Sazak eşi ile gittiği bir ziyaretin dönüşünde solcu militanlar tarafından 27 Mayıs 1980 tarihinde saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Öldüğünde MHP Genel Başkan yardımcısı olan Gün Sazak Eskişehir’de Sazak köyünde toprağa verildi. Başarısı ve dürüstlüğü her kesim tarafından takdir görmüştür.

TARİHTE 27 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1703 - Rus Çarı I. Petro, Rus İç Savaşı sırasında Petrograd, Sovyetler Birliği döneminde Leningrad olarak anılan Sankt-Peterburg şehrini kurdu.

1905 - Tsushima Muharebesi başladı. Ertesi gün Japon Donanması'nın, Rus Donanması'nı neredeyse yok etmesiyle son buldu. Bu savaş dünya tarihinin ilk modern deniz savaşı oldu.

1907 - San Francisco, Kaliforniya'da veba salgını baş gösterdi.

1915 - Osmanlı Hükümeti tarafından Sevk ve İskan Kanunu kabul edildi.

1935 - Türkiye'de hafta tatili, Cuma'dan Pazar'a alındı.

1940 - Le Paradis katliamı: Almanlar tarafından çevrilen Kraliyet Norfolk Müfrezesi'nden 99 askerden sadece 2'si kurtulabildi.

1941 - Alman zırhlısı Bismarck, İngiliz Kraliyet Donanması tarafından batırıldı.

1944 - Latin harfleri ile ilk Cumhuriyet altını basıldı.

1953 - Paris'te Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya arasında Avrupa Savunma Birliği Antlaşması imzalandı.

1956- İstanbul’da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası’nda Türk Güreş Milli Takımı, serbestte 6 birincilikle Dünya Şampiyonu oldu.

1957 - İstanbul'da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası'nda Türkiye Millî Güreş Takımı, serbestte dört birincilikle dünya şampiyonu oldu.

1958 - Amerikan F-4 Phantom II çok amaçlı avcı-bombardıman uçağı ilk uçuşunu yaptı.

1960 - 27 Mayıs Darbesi: Türk Silahlı Kuvvetleri yönetime el koydu. Silahlı Kuvvetler adına ülke yönetimini Millî Birlik Komitesi üstlendi. Orgeneral Cemal Gürsel, Millî Birlik Komitesi'nin başına getirildi. Millî Birlik Komitesi, ilk iş olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve Hükümeti feshetti ve her türlü siyasi faaliyeti yasakladı.

1960 - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetime el koymasının ardından gözaltına alınan eski İçişleri Bakanı Namık Gedik intihar etti. Aynı gün gözaltına alınan 150 kişi Yassıada'ya getirildi.

1961 - Anayasa, Kurucu Meclis'te oylamaya katılan 262 üyeden 260'ının oyuyla kabul edildi.

1962 - Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇNAEM) açıldı.

1964 - Hindistan Başbakanı Cavaharlal Nehru 75 yaşında öldü.

1980 - Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak, Ankara'da uğradığı bir suikast sonucu vefat etti.

1992 - Iğdır ve Ardahan il oldu.

1994 - ABD'de 20 yıldır sürgünde bulunan Sovyet yazar Aleksandr Soljenitsin ülkesine döndü.

1995 - Bir grup kadın, Cumartesi günü saat 12:00'de gözaltında kaybolanların bulunması ve sorumluların ortaya çıkarılarak yargılanması talebiyle, İstanbul Galatasaray Lisesi önünde oturdu. Daha sonra Cumartesi Anneleri olarak anılan insan hakları savunucuları, dört yıl boyunca her Cumartesi saat 12:00'de aynı yerde buluştu.

1999 - Birleşmiş Milletler Savaş Suçluları Mahkemesi, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i Kosova'daki vahşetin sorumlusu olmakla ve etnik Arnavutlara karşı soykırım yapmakla suçladı.

2007 - Mehmet Ağar Genel Başkanlığı'ndaki DYP, eski Demokrat Parti'nin adını aldı.

Yorumlar