Tarihte bugün veya tarihte 25 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 25 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Avrupa Devletleri'nin Papa öncülüğünde Osmanlı'ya karşı ittifak kurması, Kabakçı Mustafa Ayaklanmasının çıkması, Necip Fazıl Kısakürek'in vefat etmesi gibi hadiseler yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün ya da tarihte 25 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Kabakçı Mustafa isyanının çıkması, Necip Fazıl Kısakürek'in vefatı, Osmanlı'ya karşı Haçlı ittifakının kurulması gibi olaylar bulunuyor. 

İşte tarihte 25 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Osmanlıya Karşı Kutsal İttifak Oluşturuldu (1571)

Osmanlı Devletinin Kıbrıs’ı almak için harekete geçmesi Papa Pius’un Türklere karşı kutsal ittifak çalışmalarını hızlandırdı. Nihayet çalışmalar netice verdi ve 25 Mayıs 1571 tarihinde kutsal ittifak oluşturuldu. İttifaka başta İspanya ve Venedik olmak üzere bir çok Avrupa Devletine ait donanma katıldı. Haçlı donanmasının komutanlığını İspanya Kralının gayri meşru kardeşi Don Juan yapacaktı.

Kabakcı Mustafa İsyanı Çıktı (1807)

III. Selim’in yeniliklerinden rahatsız olanlar 25 Mayıs 1807’ de Kabakcı Mustafa adında Kastamonu’lu bir askerin öncülüğünde isyan çıkardılar.III.Selim zamanında gerekli müdahaleyi yapamayınca isyan büyüdü sonunda III.Selim’in öldürülmesine kadar devam etti.

Ahmet Cevdet Paşa Vefat Etti (1894)

Tarihçi, yazar, ilim adamı ve devlet adamı Ahmet Cevdet Paşa 25 Mayıs 1894 tarihinde vefat etti.Osmanlı Medeni Hukuku olan Mecelle’nin hazırlanmasında önemli görev üstlendi.Peygamberler Tarihi (Kısas-ı Enbiya) ve Tarihi Cevdet’in yazarıdır.Bir çok değişik bakanlıklarda bakan olarak görev yapmıştır.

Osmanlı Devleti, Ermeniler İçin Gönderilen Müfettişlerle Sözleşme İmzaladı (1914)

Büyük Devletler Osmanlı Devleti’nden 1878 Berlin Antlaşması’na uygun olarak Ermenilerin yaşadığı bölgelerde ıslahat yapmasını istediler. Osmanlı Devleti bu konuda Rusya ile yaptığı antlaşmayla ıslahatların denetlenmesi için bir Norveçli bir de Hollandalı müfettişi, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgesinde görev yapmasını kabul etti. Bu müfettişler ile 25 Mayıs 1914 tarihinde Osmanlı Devleti bir sözleşme imzaladı. Ancak, I.Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine gelen müfettişler görevlerine başlayamadılar.Osmanlı Devleti’de bunların görevine resmen son verdi.

Afganistan İle Dostluk Antlaşması İmzalandı (1928)

Afganistan ile Türkiye ilişkileri milli mücadele yıllarında başlamıştı.Afgan Kralı Amanullah Han 1928 yılında Türkiye’ye ziyarete geldi.Bu ziyaret esnasında 25 Mayıs 1928 tarihinde Türk – Afgan Dostluk ve İşbirliği Antlaşması imzalandı.Bu antlaşmayla Afganistan’a gönderilen subay, öğretmen, doktor sayısı artırıldı.

Afrika Birliği Örgütü Kuruldu (1963)

Temel amacı Afrika ülkeleri arasında dayanışma ve işbirliğini artırmak olan Afrika Birliği Örgütü 25 Mayıs 1963 tarihinde 32 Afrika Devletinin katılımıyla kuruldu.Merkezi Etiyopya' nın Addis Ababa şehri olan örgüt 2002 yılında dağıldı.

Necip Fazıl Kısakürek Vefat Etti (1983)

Son dönemin büyük şairlerinden, yazarlarından ve fikir adamlarından olan Necip Fazıl KISAKÜREK 25 Mayıs 1983 tarihinde İstanbul’da vefat etti.1943’ den 1971’ e kadar çeşitli aralıklarla Büyük Doğu Dergisini yayınladı. Cenaze Namazı Fatih Camii’nde büyük bir kalabalık eşliğinde kılınarak Eyüp Sultan Mezarlığı’ na defnedildi.Arkasında pek çok edebi eser bıraktı.

TARİHTE 25 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1571 - İspanyol İmparatorluğu, Venedik Cumhuriyeti ve Papalık Devleti, Osmanlı Devleti aleyhine ittifak kararı aldı.

1924 - Türkiye millî futbol takımı, Olimpiyat Oyunları kapsamındaki ilk millî maçında, Çekoslovakya'ya 5-2 yenildi.

1937 - Paris'te, 1937 Dünya Fuarı başladı. Eyfel Kulesi'nin de yer aldığı fuarda İşçi ve Çiftçi Kadın Heykeli ve Nazi yapımı heykel karşılıklı sergileniyordu.

1944 - Nuri Demirağ'ın fabrikasında yapılan ilk Türk yolcu uçağı, İstanbul'dan Ankara'ya uçtu.

1953 - ABD, Nevada'da bulunan deneme bölgesinde, topçu birlikleri tarafından atılan ilk ve tek nükleer bomba denemesini yaptı.

1954 - Türkiye, Osmanlı borçlarının son taksidini ödedi.

1954 - Tokyo'da yapılan Dünya Serbest Güreş Şampiyonası'nda, Türkiye birinci oldu.

1961 - ABD Başkanı John F. Kennedy, ABD Kongresi'nde yaptığı bir konuşmada 1960'lı yıllar sona ermeden önce mutlaka Ay'a ayak basacaklarını ilan etti.

1963 - 32 Afrika ülkesi bir araya gelerek Afrika Birliği Örgütü'nü kurdu. 9 Temmuz 2002'den itibaren Afrika Birliği adını aldı.

1977 - Yıldız Savaşları filmi gösterime girdi.

1982 - Falkland Savaşı sırasında İngilizlerin HMS Coventry adlı destroyeri, Arjantin uçakları tarafından batırıldı.

1983 - Millî Güvenlik Konseyi, kürtaj yasa tasarısını kabul etti.

1988 - Irak, Basra'yı İran'dan geri aldı.

1989 - Mihail Gorbaçov, Sovyetler Birliği Devlet Başkanı oldu.

1997 - Afganistan'dan kaçan General Raşid Dostum, Türkiye'ye sığındı.

2001 - 32 yaşındaki Coloradolu Erik Weihenmayer, Everest Dağı'nın zirvesine ulaşan ilk görme özürlü insan unvanını aldı.

2003 - 56'ncı Cannes Film Festivali'nde Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak adlı filmi, Büyük Ödülü, Gus Van Sant'ın Fil (Elephant) adlı filmi ise, Altın Palmiye ödülünü aldı.

2005 - Azeri petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarına ulaştırması amaçlanan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattına ilk petrol verildi.

2005 - UEFA Şampiyonlar Ligi 2004-2005 sezonu finali Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda yapıldı. Normal süresi 3-3 biten maçı, Liverpool penaltılarla 6-5 Milan'ı yendi.

2008 - 61. Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülünü Nuri Bilge Ceylan, Üç Maymun filmi ile aldı. Ceylan, ödülünü kucaklarken, “Benim yalnız ve güzel ülkeme ithaf ediyorum” dedi. Ceylan, üçüncü kez Cannes’da ödül alarak bir rekora da imza attı.

2010 - Samandıra'da eğitim uçuşu yapan bir askeri uçak, sokağın ortasına düştü. 3 personel hafif yaralandı.

Yorumlar