Tarihte bugün ya da 24 Nisan günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 24 Nisan günü meydana gelen gelişmeler arasında en öne çıkanı Rusya'nın Osmanlı'ya savaş ilan etmesi ve ABD'nin İran'da yaşadığı rehine kurtarma hezimeti oldu.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ya da 24 Nisan günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 24 Nisan günü meydana gelen olaylar arasında, Rusya'nın Osmanlı'ya savaş açması, Sevr Antlaşması taslağının hazırlanması, ABD'nin İran'daki rehineleri kurtarma fiyaskosu, Kıbrıs'ta Annan planının uygulanması gibi gelişmeler bulunuyor.

Tarihte 24 Nisan günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Rusya Osmanlı Devletine Savaş Açtı (1877)

Rusya uzun uğraşlardan sonra Balkanlarda ki Hıristiyan haklarını bahane ederek 1856 Paris Antlaşması ile getirilen Osmanlı toprak bütünlüğü garantisi bozmayı başardı. Osmanlı Devletini yalnızlaştırdıktan sonra asıl amacını gerçekleştirmek için 24 Nisan 1877 tarihinde savaş ilan etti. Rus orduları hem Balkanlardan hem de Kafkaslardan saldırıya geçti. Tarihimizde 93 harbi olarak adlandırılan bu savaş tam bir felaket ile sonuçlandı.

Ermeni Komitalarının Çalışmaları Yasaklandı (1915)

Ermenilerin Osmanlı Devletinin içinde bulunduğu savaş ortamından yararlanarak çetecilik ve isyan faaliyetlerine başlaması Osmanlı Devletini tedbir almaya itti. İlk olarak bütün vilayetlere 24 Nisan 1915 tarihinde gönderilen tebliğ ile acilen alınması gerekli bazı tedbirler bildirildi. Buna göre Ermeni Komitalarının kapatılması ve evraklarına el konulması istendi. Ermenilerin yurt içi ve yurt dışına çıkışları sınırlandırıldı. Zeytun ve Maraş’ta isyan halinde olan Ermeniler önce Konya’ya orda da sıkıntı çıkarmaları üzerine Halep, Zor ve Urfa yörelerine göç ettirilmişlerdir. Ermenilerin soy kırım günü ilan ettikleri tarih bu tarihtir.

Sevr Antlaşmasının Taslağı San Remo’da Hazırlandı (1920)

I.Dünya Savaşının üzerinden iki yıla yakın bir süre geçmesine rağmen İtilaf Devletleri Osmanlı Devletini paylaşma konusunda aralarında anlaşamadıkları için bir barış antlaşması imzalanamamıştı. Sonunda aradaki pürüzler giderildi ve Sevr Antlaşmasının maddeleri oluşturularak 24 Nisan 1920’de San Remo’da imza altına aldılar. Oluşturulan taslak daha sonra Osmanlı Devletine kabul ettirilmeye çalışılacaktır.

ABD’nin Rehine Kurtarma Fiyaskosu (1980)

Humeyni taraftarı olan öğrenciler 1979’da Tahran’da ABD elçiliğini basarak 63 kişiyi rehin almışlardı. Karşılığında ABD’de bulunan İran Şah’ının teslimini istiyorlardı. Bütün çabalara rağmen 1980 yılına kadar herhangi bir antlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine ABD’nin Umman denizinde bulunan donanması bir kurtarma operasyonu planladı. Ancak 24 Nisan 1980 tarihinde yapılan operasyon başarısız oldu ve askerler geri dönmek zorunda kaldılar.

Prof. Dr. Erol Güngör Vefat Etti (1982)

Son dönemin önemli ilim ve fikir adamlarından Prof.Dr. Erol Güngör İstanbul’da vefat etti. İslam ve milliyetçiliği birlikte ve yeniden değerlendirmeye çalışmıştır.

Kıbrıs’ta Annan Planı Oylandı (2004)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından hazırlanan Kıbrıs Sorunu’nun çözümünü içeren plan 24 Nisan 2004 tarihinde her iki kesimde ayrı ayrı oylandı. Türk tarafında plan için evet oyu çıkarken Rum tarafında hayır oylarının fazla çıkması nedeni ile plan yürürlüğe girememiştir. Planın temelinde iki ayrı toplumlu tek devlet oluşturmak vardı.

TARİHTE 24 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1512 - I. Selim tahta çıktı.

1558 - İskoç Kraliçesi I. Mary, Döfen II. François ile Notre Dame Katedralinde evlendi.

1705 - Amerika'nın ilk gazetesi John Kampbell tarafından Boston'da basıldı.

1800 - Dünyanın en büyük kütüphanesi olan ABD Kongre Kütüphanesi kuruldu.

1830 - Osmanlı hükümeti, Yunan devletinin varlığını resmen kabul etti.

1854 - I. Franz Joseph ile Elisabeth (namıdiğer Şisi) Augustinerkirche'de evlendiler.

1877 - Rusya, Eflak ve Boğdan'a girerek Osmanlılara savaş açtı, böylece 93 Harbi olarak anılan Osmanlı-Rus savaşı başlamış oldu.

1898 - İspanya, Küba'nın bağımsızlığını destekleyen ABD'nin adanın boşaltılması isteğini reddederek ABD'ye savaş ilan etti.

1909 - İstanbul'a gelen Hareket Ordusu, 31 Mart Ayaklanması'nı bastırdı.

1915 - İstanbul'da Ermeni topluluğunun önde gelenlerinden 2.345 kişi tutuklandı.

1916 - Patrick Pearse önderliğindeki gizli milliyetçi örgüt, İrlanda Cumhuriyetçi Kardeşliği, Postane Baskını ile, Dublin'de İngiliz egemenliğine karşı Paskalya Ayaklanması'nı başlattı.

1920 - Mustafa Kemal, Büyük Millet Meclisi Reisliğine seçildi.

1946 - Ulvi Cemal Erkin'in Birinci Senfonisi, Ankara Devlet Konservatuvarı'nda ilk kez seslendirildi.

1955 - Endonezya'nın Bandung kentinde 18 Nisan'da, 29 bağlantısız Afrika ve Asya ülkesinin bir araya geldiği konferans sona erdi sonuç bildirgesinde sömürgeciliğin ve ırkçılığın son bulması istendi. (bknz. Bandung Konferansı)

1959 - Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdül Nasır, Shell ve Anglo-Egyptian petrol şirketlerini kamulaştırma emri verdi.

1972 - TBMM, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam kararlarını yeniden onayladı.

1978 - Ereğli Kömür İşletmesinin Armutçuk üretim bölgesindeki grizu patlamasında 17 işçi öldü.

1980 - İran'da rehin tutulan 52 ABD'liyi kurtarmak için girişilen kurtarma operasyonu, rehineler kurtarılamadan sekiz ABD askerinin ölümüyle sonuçlandı.

2001 - Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, Beyaz Enerji Operasyonu'na ilişkin soruşturmayı tamamlayarak dava açtı.

2004 - Kıbrıs'ta Annan Planı için referandum yapıldı. Türk tarafının kabul ettiği plan Rum tarafının reddetmesi sonucu hayata geçirilemedi.

2007 - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanlığına aday göstereceklerini açıkladı. Abdullah Gül de Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı adaylığı için TBMM Başkanlığına başvurdu.

2012 - ABD Başkanı Barack Obama, Ermenilerin 1915'te yaşanan olayları anma günü olarak seçtiği 24 Nisan'daki konuşmasında, geçen yıl olduğu gibi "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar