Tarihte bugün veya tarihte 23 Temmuz günü neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 23 Temmuz günü neler oldu? Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında Hatay'ın anavatana katılması, Erzurum Kongresi'nin başlaması, 2. Meşrutiyet'in ilan edilmesi gibi hadiseler yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 23 Temmuz günü neler oldu? Tarihte bugün veya tarihte 23 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında Hatay'ın anavatana katılması, 2. Meşrutiyet'in ilan edilmesi, Erzurum Kongresi'nin başlaması gibi olaylar bulunuyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Erzurum Kongresi başladı, II. Meşrutiyet ilan edildi, Moro'da Müslümanlar katledildi.

ERZİNCAN’DA DEPREM OLDU

23 Temmuz 1784’te Erzincan'da meydana gelen depremde 5 bin kişi hayatını kaybetti. Tarihte bir çok depreme sebep olan Doğu Anadolu Fay Hattı’nın önemli depremlerinden biri 23 Temmuz 1784’te Erzincan’da gerçekleşti. Şiddeti 7,5 olarak tahmin edilen depremde o günün nüfusuna göre çok fazla sayılacak 5000 kişi öldü.

ERZURUM KONGRESİ BAŞLADI

23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi yapıldı. Amasya Genelgesi'nde alınan karar gereği 23 Temmuz - 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da toplanan kongreye çoğunluğu işgal altındaki 5 doğu ili Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van'dan gelen 62 delege katıldı. 2 hafta süren kongrede alınan kararlar Kurtuluş Mücadelesi'nde izlenen çizgide önemli ölçüde belirleyici oldu. 

II. MEŞRUTİYET İLAN EDİLDİ

23 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyet ilan edildi. İkinci Meşrutiyet Devri olarak bilinen dönem, 24 Temmuz 1908'de yeniden ilân edilmesiyle başlayan ve 5 Kasım 1922'de Osmanlı Devleti'nin tasfiyesiyle sona eren dönemdir. İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra derhal seçimlere gidildi. Seçimlerin başlıca 2 partisi İttihat ve Terakki ile liberal görüşlü Ahrar Fırkası'ydı. Seçimleri İttihatçılar kazandı. Seçimlerin ardından oluşan yeni Meclis-i Mebusan 17 Aralık 1908'de çalışmalarına başladı.

MISIR’DA DARBE OLDU

23 Temmuz 1952’de Mısır'da Cemal Abdül Nasır liderliğindeki Hür Subaylar Hareketi Kral Faruk'u devirdi ve monarşiye son verdi. Kral Faruk'un yönetimine 23 Temmuz 1952'de gerçekleştirilen askeri darbeyle son verildi. Darbeden sonra Tümgeneral Muhammed Necib devlet baskani oldu. 

MOSTAR KÖPRÜSÜ YENİDEN AÇILDI

23 Temmuz 2004’te Sırplar ve Hırvatların saldırıları sonucu yıkılan Mostar Köprüsü yeniden açıldı. Bosna-Hersek'te başlayan iç savaş sırasında Mostar Köprüsü'ne ilk saldırıyı 1992'de Bosnalı Sırplar düzenledi. 1993'te Hırvat tankları köprüye daha büyük bir zarar veren saldırılarını başlattı. Kasım ayının sonunda köprü tamamen yıkıldı. Dev taşları, Neretva Nehri'nin sularına gömüldü. Mostar Köprüsü, yüzyıllar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolüydü. Şehrin Müslüman ve Hırvat kesimini, birbirine bağlıyordu. Köprünün yıkımı, Mostar'ın çok uluslu mirasının reddedilmesi anlamına geliyordu. Savaş sonrasında İngiliz güçleri yıkılan köprünün yerine geçici bir demir köprü yaptı. Mostar civarındaki diğer köprüler de tahrip edildiğinden, nehrin iki yakasını birleştiren tek yapı olarak bu köprü kaldı. Mostar Köprüsü' nün eski haline uygun olarak yeniden inşaası çalışmaları (TİKA) UNESCO ve Dünya Bankası'nın desteğiyle 1997'de başladı. Köprünün inşaatını Türk şirketi olan ER-BU üstlendi. Macar ordusundan dalgıçlar orijinal taşları nehir yatağından bulup vinçlerle çıkardı. Suyun içinde bozulmaya uğrayan taşlar yapıda kullanılamadığından orijinal taşların çıkarıldığı günümüzde kapalı olan taş ocağı tekrardan bu iş için açılıp aynı ocaktan çıkarılan taşlar köprünün yapımında kullanıldı. Orijinal modele sadık kalan şirket, köprünün temellerini de sağlamlaştırdı. 30 metre uzunluğundaki, 24 metre yüksekliğindeki köprünün kemerindeki çalışma Haziran 2002'de başladı. Kilit taşı Ağustos 2003'te yerine konuldu. İnşaatı tamamlanan Mostar Köprüsü, aralarında Türkiye' nin de bulunduğu çok sayıda devletin temsilcilerinin hazır bulunduğu bir törenle, İngiliz Prensi Charles tarafından 23 Temmuz 2004 tarihinde açıldı. Açılışı, çok sayıda televizyon ekibi naklen yayınla seyircilerine ulaştırdı. Mostar Köprüsü, eski Mostar şehriyle birlikte 2005 yılında Dünya Miras Listesi'ne eklendi. 

HATAY’DA YÖNETİM TÜRKLERE DEVREDİLDİ

23 Temmuz 1939’da Hatay’da yönetim Türk Hükümetine devredildi. 

Sri Lanka’da “Kara Temmuz Olayı” gerçekleşti. 27 Temmuz 1983 

Sri Lanka hükümetinin 1972’de resmi dili Sinhalice, resmi dini de Budizm ilan etmesi üzerine ülke halkının yüzde 15’ini oluşturan Tamiller isyan ettiler. İsyanın bastırılmasından sonra Velupillai Prabhakaran tarafından Tamil Kaplanları örgütü kuruldu. Örgüt sivilleri hedef alan intihar saldırılarıyla adını duyurdu. Sri Lanka hükümeti Tamillerin yaşadığı bölgelere operasyonlar düzenleyerek aralarında çocuk ve kadınlarında bulunduğu 5000 Tamilliyi öldürdü. Tamil Kaplanları Kara Temmuz olarak bilinen bu olaylardan sonra eylemlerini daha da yoğunlaştırarak düzenledikleri intihar saldırılarında kadın ve çocukları kullandılar ve misilleme yaparak Hindistan cumhurbaşkanını öldürdüler. 

Monevasia’da Müslüman katliamı yaşandı 23 Temmuz 1821 

Mora isyanı sırasında Monevasia şehrini ele geçiren Rum çeteciler 3000 Müslüman’ı öldürdü, Türklerin yaşadığı mahalleleri ateşe verdi.

TARİHTE 23 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMİL OLAYLAR

1784 - Türkiye'nin Erzincan ilinde meydana gelen depremde 5 bin kişi hayatını kaybetti.

1821 - Mora İsyanı sırasında Monemvasia şehrini ele geçiren Yunanlar 3.000 Türk'ü katlettiler.

1829 - William Austin Burt, daktilonun ilk hali olan tipografi makinesini icat etti.

1881 - Dünyanın en eski spor federasyonu olan Uluslararası Jimnastik Federasyonu Belçika'nın Liège kentinde kuruldu.

1894 - Japon güçleri Seul Kraliyet Sarayı'nı işgal etti ve Kore kralını tahttan indirdi.

1911 - İstanbul'da, Aksaray Yeşil Tulumba'da çıkan büyük yangında yaklaşık 300 ev hasar gördü.

1911 - Mimar Muzaffer Bey'in eseri olan Hürriyet-i Ebediye Tepesi açıldı.

1919 - Erzurum Kongresi başladı.

1926 - Fox Film Şirketi film şeridi üzerine ses kaydını mümkün kılan Movietone ses sisteminin patentini satın aldı.

1929 - İtalya'da faşist hükümet, yabancı sözcüklerin kullanımını yasakladı.

1932 - Alman mimar Hermann Jansen'in Ankara için hazırladığı, Jansen planı olarak adlandırılan nazım planı onaylandı.

1939 - Hatay parlamentosu, Türkiye'ye katılma kararı aldı.

1951 - Paris Antlaşması yürürlüğe girdi.

1952 - Mısır'da Cemal Abdünnasır liderliğindeki Hür Subaylar Hareketi Kral Faruk'u devirdi ve monarşiye son verdi.

1960 - Türk Edebiyatçılar Birliği olağanüstü toplantı yaptı. Toplantıda Peyami Safa, Samet Ağaoğlu ve Faruk Nafız Çamlıbel, 27 Mayıs Darbesi'nden önce Demokrat Parti'den yana oldukları gerekçesiyle birlikten çıkarıldı.

1961 - Nikaragua'da Sandinista Milli Özgürlük Cephesi (FSLN) kuruldu.

1963 - Fransa nükleer denemeleri sınırlandırmak üzere Moskova'da yapılan "Deneme Yasaklama Antlaşması"na katılmayı reddetti.

1967 - Detroit, Michigan'da ABD tarihinin en kanlı ayaklanmalarından biri başladı. Olaylar sona erdiğinde, geride 43 ölü, 342 yaralı ve yaklaşık 1400 yanmış bina kaldı.

1974 - Kıbrıs'ta üç günlük harekatta 57 şehit, 184 yaralı ve 242 kayıp verildi.

1976 - Sismik-1 araştırma gemisi (Hora), İstinye Tersanesi'nden törenle Ege Denizi'ne açıldı.

1983 - Sri Lanka'daki Budist çoğunluk, yaklaşık 3.000 Tamili katletti. 400.000 civarında Tamil komşu ülkelere kaçtı. Olay Sri Lanka tarihine Kara Temmuz olarak geçti.

1986 - Prens Andrew ile Sarah Ferguson evlendiler.

1993 - Ağdam Ermeni ayrılıkçıları tarafından işgal edildi.

1995 - Hale-Bopp kuyrukluyıldızının keşfi.

1996 - Aydın İdare Mahkemesi, Gökova, Yeniköy ve Yatağan termik santrallerinin çevreye zarar verdiği gerekçesiyle faaliyetlerinin durdurulması istemini kabul etti.

2000 - Yasemin Dalkılıç, sualtı sporları "limitsiz dalış"ta 120, "limitli değişken ağırlıkla serbest dalış"ta ise 100 metre ile iki dünya rekoru kırdı.

2005 - Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinin üç ayrı noktasında patlayan bombalar 88 kişinin ölümüne yol açtı.

2010 - One Direction grubu kuruldu.

Yorumlar