Tarihte bugün veya tarihte 21 Temmuz günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 21 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında Prut Antlaşması, Pasarofça Antlaşması, Küçük Kaynarca Antlaşması, Abdülhamid'de suikast düzenlenmesi, ilk partili genel seçimlerin yapılması gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün meydana gelen olaylar arasında en dikkat çekenleri Osmanlı ile Rusya arasında farklı yıllarda ama aynı günde yapılan antlaşmalardır. Osmanlı'nın Ruslar'a karşı üstünlüğünü kaybetmesinden sonra Ruslar, intikamlarını almak için farklı yıllarda da olsa aynı güne denk getirdikleri anlaşmalarla Osmanlı'dan intikam almayı planlamışlardı. Osmanlı Prut Antlaşmasıyla Ruslar'a ağır darbe indirmişti; ancak aradan geçen 64 yıl sonra Ruslar aynı güne denk getirdikleri Küçük Kaynarca antlaşmasıyla Osmanlı'dan intikam almışlardı. Bu antlaşmayla aynı zamanda Osmanlı ilk kez halkı Müslüman olan bir toprağını kaybediyordu. Bu da Kırım'dı.

İşte Tarihte bugün veya tarihte 21 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Rusya ile Prut Antlaşması (1711)

Prut Antlaşması, 21 Temmuz 1711 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında yapılmış bir antlaşmadır. 1710 yılında Osmanlı İmparatorluğu Sultan III. Ahmed tarafından yönetilmekteydi. Rusya'nın başında Çar Büyük Petro "Deli Petro", İsveç'in başında ise XII. Şarl "Demirbaş Şarl" bulunmaktaydı. Demirbaş Şarl'ın ordusu Poltava Savaşı'nda Deli Petro'nun ordusuna yenildi ve Osmanlı topraklarına sığındı. Bu arada Rusya'nın Lehistan'ın içişlerine karışması, Eflak ve Boğdan beylerini Osmanlılara karşı kışkırtması Osmanlı İmparatorluğunu rahatsız ediyordu. Osmanlı İmparatorluğu, Rusya'ya karşı savaş ilan etti. Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa yönetimindeki ordu Kırım Hanlığı ordusunun desteğiyle Rusları Prut nehri kıyısında kıstırdılar. Bu mevzi,bir yanı bataklık bir yanı uçurum olan bir yerdeydi. Prut Savaşı denilen bu savaşı Osmanlıların kazanması üzerine Prut Antlaşması imzalandı. Antlaşmanın koşulları şunlardır: 

Azak Kalesi, Osmanlılara geri verilecek. (Karadeniz tekrar Osmanlı gölü haline geldi.)
Ruslar, İstanbul'da daimi elçi bulundurmayacaklar.
İsveç Kralı Şarl'ın serbestçe ülkesine dönmesine izin vereceklerdi.
Ruslar, Lehistan'ın içişlerine karışmayacaklardı.

Avusturya İle Pasarofça Antlaşması İmzalandı (1718)

Karlofça ile aldığı yaraları telafi etmeye çalışan Osmanlı Devleti ilk etapta Rusya’yı Prut’ta yendi. Arkasından Venedik’te aynı akıbete uğradı. Sıranın kendisine geleceğini hesaplayan Avusturya Osmanlı Devletine kendisi savaş açtı. Petervaradin’de sadrazam Şehit Ali Paşa’nın şehit düşmesi Osmanlı Devleti’ni kötü duruma düşürdü. Sonuçta Avusturya’nın istekleri kabul edilerek 21 Temmuz 1718 tarihinde Pasarofça Antlaşması imzalandı.

Küçük Kaynarca Antlaşması İmzalandı ‘’Kırım Kaybedildi’’(1774)

Rusya ile 6 yıl süren savaş sonunda Rusya’nın isteklerinin büyük bölümü kabul edilerek 21 Temmuz 1774 tarihinde Küçük Kaynarca Antlaşması imzalandı. Karlofça’dan sonraki sonuçları en feci olan antlaşmadır. Bu savaştan galibiyet ile çıkan Rusya büyük devletler arasına girmiştir. Osmanlı Devleti ilk kez halkı Müslüman olan bir bölgeyi Kırım’ı kaybetti. Ayrıca Ruslar bu antlaşmayı Prut’un yıldönümüne denk getirerek imzaladılar.

II.Abdülhamit’e Bombalı Suikast Düzenlendi (1905)

Sultan II.Abdülhamit’e Hamidiye Camii önünde 21 Temmuz 1905 tarihinde bombalı suikast düzenlendi. Sultan II.Abdülhamit suikastten kılpayı yara almadan kurtulurken oluşan patlamada 26 kişi hayatını kaybetti.Belçikalı Ermeni asıllı terörist yakalandı.

Bütün Komünist Faaliyetler Yasaklandı (1922)

Rauf Bey başbakanlığında ki TBMM hükümeti 21 Temmuz 1922 tarihinde bütün komünist faaliyetler yasakladı.

İlk Çok Partili Genel Seçim Yapıldı (1946)

İlk çok partili genel seçim 21 Temmuz 1946 tarihinde yapıldı. Açık oy, gizli sayım esasına göre yapılan bu ilk genel seçimlerde CHP 396, DP 61 ve bağımsız 7 milletvekili seçildi.

İnsanoğlu ilk kez Aya Ayak Bastı (1969)

Apollo 11 adlı uzay aracı ile aya ulaşan ABD’li astronot Neil Armstrong 21 Temmuz 1969 tarihinde aya ayak basan ilk insan oldu. Neil Armstrong daha sonra İslamiyeti tercih ederek Müslüman oldu.

Kocatepe Muhribini Kendi Uçaklarımız Yanlışlıkla Batırdı (1974)

Kıbrıs Barış Harekatına katılan Kocatepe Muhribi 21 Temmuz 1974 tarihine Yunan Gemisi zannedilerek kendi uçaklarımız tarafından batırıldı. Bu olayda 54 denizcimiz şehit oldu.

TARİHTE 21 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

MÖ 356 - Herostratus adındaki bir genç, Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan, Efes'teki Artemis Tapınağı'nı yaktı.

365 - 8.0 Richter ölçeğindeki bir depremin tetiklediği tsunami Mısır'ın İskenderiye kentini yerle bir etti. Kentte 5.000, çevresinde de 45,000 kişi hayatını kaybetti.

1711 - Osmanlı Devleti ile Rusya Çarlığı arasında Prut Antlaşması imzalandı.

1718 - Osmanlı Devleti ile Avusturya ve Venedik Cumhuriyeti arasında Pasarofça Antlaşması imzalandı.

1774 - Osmanlı Devleti ile Rus İmparatorluğu arasında Küçük Kaynarca Antlaşması imzalandı

1798 - Napolyon'un Fransızlara Kahire yolunu açan "Piramitler Savaşı".

1831 - İlk Belçika Kralı I. Léopold tahta çıktı.

1861 - Yıllarca süren Amerikan İç Savaşı sırasındaki İlk Bull Run Savaşı.

1904 - Belçika'da yapılan bir araba yarışında 100 mil (161 km/saat) sınırı bir Fransız tarafından aşıldı.

1905 - II. Abdülhamid'e Yıldız Camii önünde Ermeniler tarafından suikast girişiminde bulunuldu. II. Abdülhamid, Şeyhülislam Cemaleddin Efendi ile ayaküstü konuşması sebebiyle arabadan uzakta olduğundan suikastten yara almadan kurtuldu.

1913 - Türk Birlikleri, Edirne'yi Bulgar işgalinden kurtardı.

1922 - İttihat ve Terakki önderlerinden Cemal Paşa, Tiflis'te Ermeniler tarafından öldürüldü.

1925 - Tennessee'nin Dayton kentindeki bir lise biyoloji öğretmeni (John T. Scopes), evrim konusunu işlemekten suçlu bulundu ve 100 dolar para cezasına çarptırıldı.

1940 - Baltık ülkeleri, Sovyetler Birliğine ilhak edildi.

1944 - II. Dünya Savaşı : 20 Temmuz'da Adolf Hitler'e başarısız bir süikast girişiminde bulunan Claus von Stauffenberg ve işbirlikçileri Berlin'de idam edildiler.

1946 - Türkiye'de ilk çok partili seçimler yapıldı. CHP 396, DP 65 milletvekili kazandı.

1960 - Sri Lanka'da başbakan seçilen Sirimavo Bandaranaike, dünyanın ilk kadın başbakanı olma unvanını da almış oldu.

1967 - TBMM'de TİP İstanbul Milletvekili Çetin Altan'ın dokunulmazlığı kaldırıldı.

1969 - Apollo 11 mürettebatından Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Ay'daki ilk insan adımlarını gerçekleştirdiler.

1970 - Mısır'daki Asvan Barajı 11 yıl süren inşaatın ardından tamamlandı.

1972 - Kanlı Cuma (1972): IRA militanlarının Kuzey İrlanda'nın Belfast kenti yakınlarındaki eylemlerinde 22 bomba patladı: 9 kişi öldü, 130 kişi ağır yaralandı.

1977 - Dört gün süren Libya-Mısır savaşının başlangıcı.

1977 - Süleyman Demirel, II. Milliyetçi Cephe Hükümeti'ni kurdu.

1981 - Sıkıyönetim Komutanlığı Gırgır dergisinin yayınını dört hafta durdurdu.

1983 - Dünyanın en düşük sıcaklığı ölçüldü: Vostok İstasyonu, Antarktika: -89.2 °C.

1988 - Amerikan Rock grubu Guns N' Roses'un ilk albümü, aynı zamanda dünyanın en çok satan debut albümü (Bir sanatçının ya da grubun çıkardığı ilk albüm) olma özelliğini taşıyan Appetite for Destruction yayınlandı.

2001 - İtalya'nın Cenova kentinde düzenlenen G-8 zirvesini protesto eden küreselleşme karşıtı bir kişi öldürüldü.

2016 - Türkiye'de 3 ay süre ile OHAL ilan edildi.

2017 - Ege Denizi'nde, Türkiye'nin Muğla ilinin Bodrum ilçesinin 10 km güneydoğusunda meydana gelen 6.6 M büyüklüğündeki deprem sonucunda Yunanistan'ın İstanköy adasında iki kişi öldü, 300'den fazla kişi yaralandı.

Yorumlar