Tarihte bugün veya tarihte 21 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 21 Mayıs günü meydana gelen en dikkat çekici olaylar sırasıyla Menderes'in 1950'de iktidara gelmesi, Harp Okulu öğrencilerinin 1960'taki darbeden 6 gün önce yani 21 Mayıs'ta yürüyüş yapması ve 1963'te Talat Aydemir'in yine aynı gün darbeye kalkışmasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün yani 21 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 21 Mayıs günü meydana olaylara rasında en dikkat çekenlerden birisi Napolyon'un Cezzar Ahmet Paşa'ya Akka Kalesi kuşatması sırasında yenilmesidir. Tarihte bugün meydana gelen diğer önemli olaylar ise Adnan Menderes'in iktidara gelerek başbakan olması, 10 yıl sonra aynı gün Harp Okulu öğrencilerinin kendisine karşı "sessiz yürüyüş" adı altında protesto gösterisinde bulunması yer alıyor. Bu yürüyüşten 6 gün sonra ise 27 Mayıs askeri darbesi yapılıyor. Ayrıca aynı dönemin uzantısı olan Talat Aydemir'in 3 yıl sonraki "yeniden darbe" girişimi de aynı güne denk geliyor.

Tarihte 21 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle:

Yenilmez Napolyon Akka Kalesi Önünde Yenildi (1799)

Napolyon Mısır’ı ele geçirmiş ve yeni hedef olarak kendisine Suriye’yi seçmişti. Fransız ordusu Akka Kalesi kuşatmasında Cezzar Ahmet Paşa komutasında ki bir avuç Nizam-ı Cedit askeri karşısında 21 Mayıs 1799 tarihinde yenilgiyi kabul ederek geri çekildi. İlginç olan başka bir konu ise Nizam-ı Cedit ordusunu eğiten teknisyen ve subaylarında Fransız olması idi. Napolyon bu olaydan sonra daha fazla Mısır’da kalamadı ve ülkesine döndü. Bir daha kale kuşatması yapmadı.

Babür Şah Ludi Ordusunu Yok Etti Ve Hindistan’ı Ele Geçirdi (1526)

Timur’un torunu Babür Şah Özbekler tarafından memleketinden çıkarılınca Kabil’e yerleşip Afganistan’ı ele geçirdi. Delhi Sultanlığına ait 100 bin kişiyi bulan düşmanla yaklaşık 13500 askeri ile 21 Mayıs 1526 tarihinde Panipat savaşını yaptı ve kazandı. Bu çok kalabalık ve 1000 kadar filinde bulunduğu orduyu 7 saatte yok ederken kendi hizmetinde bulunan bir Osmanlı topçu subayının çok büyük faydasını gördü.

Hitler SSCB İle Çekoslavakya İttifak Antlaşmasına Tepki Gösterdi (1935)

Fransa’nın arkasından SSCB Çekoslavakya ile de 16 Mayıs 1935 tarihinde bir ittifak antlaşması imzaladı. Ancak antlaşmada ki karşılıklı yardım taahhüdü Fransa’nın da yardıma gelmesi ile mümkün olacaktı. Böylece antlaşma üçlü bir ittifaka dönüştürülmüştü. Bu ittifakı Hitler 21 Mayıs 1935 tarihinde yaptığı bir açıklama ile Locarno Antlaşmasına aykırı buldu. SSCB Fransa yakınlaşması İngiltere’nin de tepkisini çekmişti.

Refah Partisi’ne Kapatma Davası Açıldı (1997)

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş 21 Mayıs 1997 tarihinde Refah Partisi hakkında iktidar da iken kapatma davası açtı. Dava gerekçesi olarak ‘’ Lâik Cumhuriyet ilkesine aykırı eylemler’’de bulunduğu gösterildi. Yaklaşık sekiz ay süren dava sonunda Refah Partisi Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Partinin Necmettin Erbakan’da dahil bir çok üst düzey yönetici ve milletvekiline siyaset yasağı getirildi.

Talat Aydemir İkinci Darbe Girişiminde de Başarısız Oldu (1963)

Eski Harp okulları komutanı Talat Aydemir, 21 Mayıs 1963 tarihinde Anayasa'da öngörülen reformların gerçekleştirilmediği gerekçesiyle ikinci darbe girişiminde daha bulundu. Ancak bu defa birincisi kadar da başarılı olamadı. Bu olay sonrasında yapılan yargılamadan sonra Süvari Binbaşı Fethi Gürcan  ile birlikte idam cezası aldı ve idam edildiler.

Eski Hindistan Başbakanı Rajiv Ghandi Öldürüldü (1991)

Annesi İndra Ghandi’nin öldürülmesinden sonra onun yerine Kongre Partisi’nin başına geçti. Hemen arkasından da başbakan oldu. Rajiv Ghandi’nin sonu da annesi gibi oldu ve 21 Mayıs 1991'de Sriperumbudur’da bir miting esnasında suikaste uğradı ve hayatını kaybetti. Suikast bir Tamil tarafından gerçekleştirilmişti.

TARİHTE 21 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

996 - III. Otto, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu tacını giydi. 16 yaşındaki Otto, 3 yaşından beri Almanya Kralıydı. İmparatorluğu 6 sene sürdü.

1847 - Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (Defterhane-iş Amire Kalemi) kuruldu.

1864 - Kuzey Kafkasyalılar-Çerkesler'in, anavatanları olan Kuzey Kafkasya'dan Ruslar tarafından Osmanlı topraklarına sürgün edilmesi.

1881 - Amerikan Kızılhaçı, Clara Barton tarafından kuruldu.

1900 - Rusya, Çin'deki Boxer ayaklanmasını bahane ederek Mançurya'yı işgale başladı.

1904 - FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği) Paris'te kuruldu.

1927 - Amerikalı havacı Charles Lindbergh, 'Sprit of St. Louis' adlı uçağıyla New York'tan Paris'e uçarak, Atlas Okyanusu'nu geçen ilk pilot oldu.

1950- Demokrat Parti’nin 14 Mayıstaki seçimlerden galibiyetle çıkmasıyla Adnan Menderes Başbakan, Celal Bayar Cumhurbaşkanı oldu.

1960 - Harp Okulu öğrencileri, Hükumet aleyhine sessiz yürüyüş yaptı.

1963 - Harp Okulu Komutanı Talat Aydemir, Anayasa'nın önerdiği bazı reformların gerçekleştirilmediği gerekçesiyle ikinci bir darbe girişiminde bulundu, fakat başarılı olamadı.

1979 - San Francisco, Kaliforniya'da Dan White'ın, Harvey Milk ve George Moscone cinayetlerinden minimum cezayı almasına karşı, "White Night Riots" (Beyaz Gece Ayaklanması) yaşandı.

1981 - Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü törenlerle kutlandı.

1983 - Avrupa Konseyi'nin, Avrupa medeniyetinin zenginliğini oluşturan kültürleri tanıtmak amacıyla düzenlediği sergilerden 18.'si İstanbul'da Anadolu Medeniyetleri Sergisi adıyla açıldı.

1991 - Hindistan Başbakanı Rajiv Gandhi öldürüldü.

1994 - Hac'da şeytan taşlama sırasında izdiham çıktı: Yedisi Türk olmak üzere 185 hacı öldü.

1996 - Örtülü ödenekten 5.5 milyar lira ile bazı kişi ve kuruluşları dolandırdığı öne sürülen Selçuk Parsadan, Balıkesir'in Altınoluk beldesinde yakalandı.

1997 - Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Refah Partisi'nin Anayasa'nın laiklik ilkesine aykırı eylemlerin odağı haline geldiği gerekçesiyle sürekli kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı.

2004 - Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) kaldırıldı.

2017 - Fenerbahçe, Olympiakos'u yenerek EuroLeague şampiyonu oldu.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar