Tarihte bugün 21 Mart günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar vuku buldu?

Tarihte bugün 21 Mart günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar vuku buldu? Tarihte bugün veya tarihte 21 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Girit'in elden çıkması, halk ozanı Veysel Şatıroğlu'nun ölümü ve ilk özel roketin uzaya fırlatılması gibi olaylar var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 21 Mart günü neler oldu?

Tarihte bugün 21 Mart günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar vuku buldu? Tarihte bugün veya tarihte 21 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Aşık Veysel'in hayatını kaybetmesi, büyük devletlerin Girit'e el koyması, ilk özel roketin uzaya fırlatılması gibi olaylar bulunuyor.

İşte tarihte 21 Mart günü meydana önemli olaylardan bazıları:

ÜNLÜ HALK OZANI AŞIK VEYSEL ÖLDÜ (1973)

Aşık Veysel Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya gelmiştir. Yedi yaşında geçirdiği çiçek hastalığı nedeniyle gözlerini kaybetti. Aşık Veysel aşık geleneğinin son büyük temsilcilerindendir. 21 Mart 1973 yılında vefat etti.

BÜYÜK DEVLETLER GİRİT’E EL KOYDULAR (1897)

Osmanlı Devleti Girit’te çıkan olaylara engellemeler nedeniyle müdahale edemiyordu. Yunanistan Girit’te askeri birlik göndererek adaya el koyduğunu açıkladı. Osmanlı Devleti olayı protesto etti. Durumun ciddiyetini anlayan Avrupalı devletler Yunanistan’dan Girit’i boşaltmasını istediler. Arkasından da Girit’i kuşatarak 21 Mart 1897’de adada özerk yönetim ilan ettiler. Ertesi gün adaya çıkartma yaparak Girit’i işgal ettiler. Böylece Girit’te yeni bir statü oluşturularak Yunan istekleri bir süreliğine ertelenmiş oldu.

OSMANLI DEVLETİ DOĞUDA EN GENİŞ SINIRLARA ULAŞTI (1590)

Osmanlılar ile İran arasında devam eden 12 yıllık savaş nihayet Safevi devletinin barış istemesi ile sona erdi. İki devlet arasında 21 Mart 1590’da İstanbul Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile İran Safevi Devleti Osmanlı Devletinin aldığı yerlerin Osmanlı toprağı olduğunu kabul etmişti. Osmanlı Devleti sınırları doğuda Hazar Denizine kadar ulaşmıştı. Şüphesiz bu başarı büyük oranda Özdemiroğlu Osman Paşa’nın eseriydi.

GENERAL PAPULAS TAKVİYE KUVVET İSTEDİ (1921)

Yunan Kuvvetleri komutanı General Papulas Türklere karşı başlatacağı ileri harekat için Yunanistan’dan 21 Mart 1921 tarihinde acele takviye kuvvet istedi.  Bu takviye kuvvetlerin bir kısmı ancak Yunan ordusu yenilip geri çekilmeye başladığında gelebilmişti.

ÜÇ MİLLETVEKİLİNİN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILDI (1921)

Türkiye Büyük Millet Meclisi Yeşilordu ve çalışmaları hakkında yaptığı gizli oturumda 21 Mart 1921 tarihinde üç milletvekilinin dokunulmazlıklarını kaldırma kararı aldı. Dokunulmazlıkları kaldırılan Tokat, Afyon ve Bursa milletvekilleri yargılanmak üzere İstiklal Mahkemelerine sevk edildi.

MİMAR VEDAT DALOKAY TRAFİK KAZASINDA VEFAT ETTİ (1991)

Ankara Belediye Başkanlığıda yapan Vedat Dalokay Kocatepe Camii, Pakistan’da Kral Faysal Camii ve Başbakanlık kompleksi gibi meşhur eserleri ile tanınıyordu. Tanınmış Türk mimar Vedat Dalokay 21 Mart 1991’de Kırıkkale yakınlarında geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

TÜRK DÜNYASI TELEVİZYONU TRT AVAZ YAYIN HAYATINA BAŞLADI (2009)

Nevruz Bayramının kutlandığı 21 Mart 2009 akşamı Türk dünyasına hitap etmek üzere kurulan TRT Avaz televizyonu yayın hayatına başladı. Kanal, Orta Asya, Kafkasya ve Balkanlar'da Türk dillerini konuşan insanlara yönelikti.

TARİHTE 21 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1914- Başyazarı Nigar Hanım olan ''Kadınlık'' adlı dergi, haftalık yayımlanmaya başladı.

1937- Tunceli'de ''Dersim İsyanı'' başladı. Olaylar 22 Ekim'e kadar süren harekatlarla denetim altına alındı.

Tarihte bugün 21 Mart günü neler oldu, neler yaşandı, hangi olaylar vuku buldu
Tarihte bugün 21 Mart günü

 

1952- 950 grostonluk Galatasaray şilebi, Karadeniz'de Kefken açıklarında battı, 15 mürettebattan kurtulan olmadı.

1956- İlk kadın milletvekillerinden Satı Çırpan (Satı Kadın) Ankara'nın Kazan köyünde vefat etti.

1971- CHP'nin hükümeti destekleme kararı alması üzerine Genel Sekreter Bülent Ecevit istifa etti.

1973- Halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, Sivas'ın Sivrialan köyünde hayata gözlerini yumdu.

1990- Elazığ'ın Palu ilçesi yakınında yolu kesen teröristler, bir araçtan indirdikleri dokuz mühendisi öldürdü.

1991- Ankara'nın eski belediye başkanlarından, mimar, yazar Vedat Dalokay (64) ile eşi, trafik kazasında öldü.

1995- Nevruz Bayramı ilk kez ''resmen'' kutlandı.

2007- Dünyanın düşük maliyetli ve özel girişime ait ilk roketi Falcon 1 (Şahin 1) uzaya gönderildi.

2012- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ogün Samast'a, ''tasarlayarak Hrant Dink'i öldürmek'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından verilen 22 yıl 10 ay hapis cezasını onadı.

2013- Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın mesajı Türkçe ve Kürtçe okundu. Mesajda, terör örgütü PKK üyelerinin ülkeyi terk etmesi çağrısında bulunuldu.

2014- Ergenekon Davası'nda kararını 5 Ağustos 2013'te açıklayan ancak aradan geçen 7 ayda gerekçeli kararı tamamlamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince, yasal sürenin dolmasına saatler kala, 16 bin sayfadan oluşan gerekçeli kararın yazımının tamamlandığı, redaktesinin de en kısa sürede yapılacağı duyuruldu.

2015- MHP'nin 11. Olağan Büyük Kurultayı'nda Devlet Bahçeli, bin 149 oyla yeniden genel başkanlığa seçildi.

2017- ABD, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Orta Doğu ve Afrika'da 10'dan fazla ülkeden Amerika'ya yapılan uçuşlarda yolcu kabinlerine elektronik cihazların alınmasını yasakladı. 

2017- Gazeteci Tayfun Talipoğlu, İzmir'de geçirdiği kalp krizi nedeniyle 55 yaşında vefat etti.

2018- Eski büyükelçi ve milletvekili Ahmet Deniz Bölükbaşı, tedavi gördüğü hastanede 69 yaşında hayatını kaybetti.

2018- ABD Başkanı Donald Trump, Çin'e milyarlarca dolarlık ek gümrük vergisi ve yatırım kısıtlamaları getirilmesini öngören genelgeyi imzaladı.


 

Yorumlar