Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 21 Kasım günü olayları nelerdir?

Tarihte bugün (21 Kasım) meydana gelen önemli olaylar arasında Lozan Konferansı'nda ilk oturum yapılması, Yüksekokullarda İnkilap Tarihi dersinin zorunlu hale getirilmesi, Hindistan ile Çin arasında ateşkes imzalanması yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 21 Kasım günü

Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 21 Kasım günü olayları nelerdir? Tarihte bugün (21 Kasım) yaşanan önemli olayların en önemlisi Lozan Konferansı'nın başlaması ve ilk oturumunun yapılmasıydı. Osmanlı döneminde çıkan Hersek İsyanı'nın bastırılması da yine tarihte bugüne denk geliyor.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU TARİHTE 21 KASIM ÖNEMLİ OLAYLARI

Tarihte bugün yaşanan en önemli olaylardan biri de ABD'nin ilk kez hidrojen bombasını denemesi oldu.

Fransa’da II.İmparatorluk Dönemi Başladı (1852)

Fransa’da Louis Napolyon cumhurbaşkanı seçildikten sonra kendisine imparatorluk yolunu açacak olan düzenlemeleri anayasa değişikliği de dahil yapmaya başladı. Sonunda 21 Kasım 1852’de halkın büyük çoğunluğunun oyunu alarak imparatorluğunu kabul ettirdi. 1848 İhtilali ile özgürlük getirmek için kurula n cumhuriyet ancak dört yıl sürmüştü.

Hersek Asileri Dağıtıldı (1861)

Hersekte isyan çıkması üzerine bölgeye gönderilen Ömer Paşa 21 Kasım 1861’de hersek asilerini Piva’da yapılan savaşta büyük bir yenilgiye uğrattı. Piva yenilgisi sonucu asiler dağıldılar.

Lozan Konferansının İlk Oturumu Yapıldı (1922)

Türkiye’yi İsmet Paşa başkanlığında, Rıza Nur ve Hasan Saka’dan oluşan bir heyetin temsil ettiği Lozan Konferansının ilk oturumu 21 Kasım 1922’de başladı. İlk gün konularına göre üç komisyon oluşturuldu.

Yüksekokullarda "Türk İnkılap Tarihi" Zorunlu Ders Oldu (1941)

21 Kasım 1941 tarihinde Tüm yüksek okulların son iki döneminde Türk İnkılap Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti rejiminin dayandığı esaslar dersinin okutulması zorunlu hale getirildi.

Hindistan’dan İstediği Toprağı Alan Çin Ateşkes İlan Etti (1962)

Çin Hindistan’ı Yenerek Ateşkes İlan Etti (1962)Çin Kuvvetleri Kuzeybatı ve Kuzeydoğu yönlerden Hindistan topraklarına girmişti. Bu iki yönlü Çin saldırısı karşısında Hindistan kuvvetleri ağır bir yenilgiye uğradı. Hindistan’dan istediği toprakları alan Çin 21 Kasım 1962 tarihinde tek taraflı olarak ateşkes ilan etti. Bu saldırıda SSCB ve ABD’nin Hindistan’ın yanında yer alması Çin’in daha fazla ileri gitmesini engellemiştir.

Erke Dönergeci Adlı Bir Devirdaim Makinesi ‘’Çağın Buluşu’’olarak Duyuruldu (2006)

Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş 21 Kasım 2006 tarihinde düzenlediği bir basın toplantısıyla Erke Dönergeci adlı bir  devirdaim makinesi geliştirdiğini iddia etti. Tasarımı yapan firma, yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi olduğunu açıkladı. Bu makinenin her ortamda sınırsız elektrik üretme kapasitesi olduğu söylendi. Yönetiminde bir çok emekli Paşa’nın bulunduğu şirket  bu icadını hala ortaya çıkarmadı.

SALT-II Görüşmeleri Başladı (1972)

SSCB ile ABD arasındaki salt-I görüşmelerinin olumlu sonuçlanmıştı. Bu olumlu havadan yararlanmak isteyen SSCB ve ABD saldırgan stratejik silahlarında (füzelerin)sınırlandırılması için 21 Kasım 1972 tarihinde yeni bir görüşme dönemini başlattılar. Bu antlaşma dönemi daha zorlu geçmiş ancak 1979’da imzalanabilmiştir.

Tarihte bugün 21 Kasım günü meydana gelen diğer önemli olaylar şöyle:

1783- Jean de Rozier ve Marquis d’Arlandes, Paris’te 500 feet’in üzerine çıkarak balonla ilk uçuşu gerçekleştirdi.

1877- Edison, fonografı icat ettiğini duyurdu.

1923- Mustafa Kemal Paşa, Fevzi Paşa, İsmet Paşa, Kazım Karabekir Paşa, Ali Fuat Paşa, Kazım Paşa, Refet Paşa, Fahrettin Paşa, Cafer Tayyar Paşa ve cephede kahramanlık ve fedakarlık gösteren bazı sivil mebuslara, yeşil-kırmızı şeritli İstiklal Madalyası verilmesi hakkında Başbakanlık Tezkeresi, TBMM’de kabul edildi.

1927- Samsun-Amasya Demiryolu hattı işletmeye açıldı.

1938- Atatürk’ün naaşı, törenle Etnografya Müzesi’ndeki geçici istirahatgahına getirildi.

1940- Tüm Türkiye’de hava saldırılarına karşı karartma uygulamasına başlandı.

1952- ABD, ilk hidrojen bombasını Pasifik’te patlattı.

1972- Ankara Radyosu, yurdun her yerine yayın yapmaya başladı.

1996- Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (AGİK) Antlaşması Paris’te imzalandı.

2002- Prag’taki NATO Zirvesi’nde Litvanya, Letonya, Estonya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya’nın ittifaka katılmaları kabul edildi.

2009 - Çin'in Heilongjiang eyaletinin Hegang şehrindeki bir maden ocağında meydana gelen patlamada 104 kişi öldü. 

Yorumlar