Tarihte bugün 20 Mart günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 20 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Newton'un ölümü, Nazilerin ilk toplama kampını açması, Osmanlı'nın Sırbistan'dan çekilmesi gibi olaylar yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 20 Mart günü meyadan gelen önemli olaylar arasında, Osmanlı'nın Sırbistan'dan çekilmesi, en kapsamlı Kuzey Irak harekatının başlaması gibi gelişmeler var.

İşte tarihte bugün ya da tarihte 20 Mart günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları şöyle: 

Napolyon Fransa tahtına tekrar oturdu (1815)

Napolyon 1814 yılında imparatorluktan istifa etmek zorunda kalmış ve İngilizler tarafından Elbe adasına sürgün edilmişti. Viyana Kongresi devam ederken Napolyon’un 20 Mart 1815’te Elbe adasından kaçarak tekrar Fransa tahtına oturduğu haberi alındı. Bunun üzerine Napolyon sorununu halletmek için yeniden koalisyon oluşturuldu. Napolyon birleşmelerine fırsat vermeden saldırmak istedi fakar Waterloo’da İngiliz ve Prusya kuvvetlerine yenildi.

Osmanlı Devleti Sırbistan’dan çekildi(1867)

Sırplar 1862 İstanbul Protokolünü yeterli bulmamışlar ve Osmanlı Devletinin Sırbistan’dan tam anlamıyla çekilmesini istiyorlardı. Çıkan anlaşmazlığın savaşa dönüşme ihtimali üzerine büyük devletler Osmanlı Devleti’ne baskı uygulamaya başladılar.  Bu baskılar üzerine Osmanlı Devleti 20 Mart 1867’de Sırbistan’ın isteklerine uygun olarak Sırbistan’da ki kalelerden tamamen çekilme kararı almak zorunda kaldı. Sırbistan’ın Osmanlı Devletine bağlı olduğunu gösteren tek şey Belgrat’ta Sırp bayrağının yanında Osmanlı bayrağının da olmasıydı.

Irak İran’daki petrol tesislerini Bombaladı (1988)

İran-Irak Savaşı sırasında 20 Mart 1988’de Irak İran’a ait Harg adasında ki petrol tesislerine füze saldırısı gerçekleştirdi. Saldırı sırasında iki tanker yandı ve 54 kişi hayatını kaybetti.

TSK En Kapsamlı Kuzey Irak Harekatını Gerçekleştirdi (1995)

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 20 Mart 1995’te Kuzey Irak’taki terör hedeflerine karşı en kapsamlı harekat başlatıldı. Bu operasyonda sınırın 40 kilometre kadar içerisine girilmiş ve yaklaşık 35 bin asker görev almıştır.

Tokyo Metrosunda Sarin Gazı Kabusu Yaşandı (1995)

Aum Şinrikyo dini örgütü tarafından 20 Mart 1995’te Tokyo metrosunda sarin gazı saldırısında bulunuldu. Sarin gazı saldırısında 12 kişi hayatını kaybetti. Eylemci dini örgüt 1984’te Shoko Asahara tarafından kurulmuştur. ABD ile Japonya arasında III.dünya savaşının çıkacağına inanmaktaydılar. Japon hükümetinin 1995’te faaliyetlerini yasaklaması üzerine bu eylemi gerçekleştirdiler. Tarikat lideri bu olaydan sonra tutuklanmış ve 2009 yılında idam edilmiştir.

İngilizler Deli Dana Hastalığına Karşı Dünyayı Uyardılar (1996)

İngiliz bilim insanları dünyayı yeni ve öldürücü bir beyin hastalığına karşı 20 Mart 1996 tarihinde uyardılar. Büyükbaş hayvanlarda görülen hastalığın insanlara bulaşıp bulaşmayacağı konusu bilim çevrelerince tartışılmaya başlandı.

Giyotinle idamın meşrulaşması (1792)

Giyotinle idam, Fransa Milli Meclisi tarafından onayladı. Adını, mucidi Fransız doktor Joseph Ignace Guillotin'den alan giyotin ölüme mahkum edilen kişilerin kafasını iki direk arasında yukarıdan aşağı kayan bir bıçağın darbesiyle koparılmasını sağlıyordu. İlk kez 25 Nisan 1972'de kullanılan giyotin, Fransa Kraliçesi Marie Antoinette'in idamında da kullanılmıştır.

TARİHTE 20 MART GÜNÜ YAŞANAN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1653- Osmanlı tarihinde ilk bütçeyi yapmasıyla tanınan Sadrazam Tarhuncu Ahmet Paşa, bundan rahatsızlık duyanların padişaha şikayeti sonucu öldürüldü.

1727- Bilim adamı Isaac Newton öldü.

1792- Fransa Milli Meclisi, giyotinle idamı onayladı. Adını, mucidi Fransız doktor Joseph Ignace Guillotin'den alan giyotin, ilk kez 25 Nisan 1792'de kullanıldı.

1918- Türk Kadını Dershanesi açıldı. Dershanede yabancı dil, Türkçe ve müzik dersleriyle konferans verildi.

1933- Nazilerin ilk toplama kampı, Münih yakınlarında açıldı.

1945- Adana-Ceyhan'da meydana gelen 6,0 büyüklüğündeki deprem 39 can aldı, 328 ev yıkıldı.

1956- Fransa, Tunus'un bağımsızlığını tanıdı. Tunus'un ilk Devlet Başkanı Habib Burgiba oldu.

1967- Kıbrıs Türk Toplumu Lideri Rauf Denktaş, üç yıldır ayrı kaldığı adaya dönme kararı aldı.

1971- Atatürk'ün yakın arkadaşı, Anadolu Ajansının şirketleştiği 1 Mart 1925'te kurucuları arasında yer alan ünlü gazeteci Falih Rıfkı Atay 77 yaşında İstanbul'da öldü.

1976- Agatha Christie'nin ''Şark Ekspresi'nde Cinayet'' romanına da konu olan ''Orient Express'' 70 yolcusuyla İstanbul'a geldi.

1981- ''Otello'', ''Hamlet'' oyunlarındaki rolleriyle tanınan; Türk tiyatrosunun kurucularından, oyuncu Ertuğrul Sadi Tek öldü. Sadi Tek, 1897'de İstanbul'da doğmuştu.

1996- İngiltere'de hükümet, ''deli dana'' hastalığının insanlara da bulaştığını açıkladı.

1998- Terör örgütünün elebaşılarından Şemdin Sakık ve kardeşi, Irak'ın kuzeyinde Barzani kuvvetlerine teslim oldu.

2003- ABD'nin Irak operasyonu Bağdat'ın bombalanmasıyla başladı.

2005- Mersin'de Metropol miting alanında yapılan Nevruz kutlamalarının ardından Türk bayrağını yere atıp yakma girişiminde bulunuldu. Olay yurtta infiale yol açtı.

2007- Irak'ta, Saddam döneminin devlet başkanı yardımcısı Taha Yasin Ramazan, 2003'te başlayan Irak savaşının yıl dönümünde asılarak idam edildi.

2011- Vakıfbank Güneş Sigorta Türk Telekom, İstanbul'da düzenlenen Voleybol Bayanlar Avrupa Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finali'nin son maçında Azerbaycan ekibi Rabita Bakü'yü 3-0 yenerek şampiyon oldu.

2015- Yemen'in başkenti Sana'da Husi Ensarullah Hareketi taraftarlarının yoğunlukta olduğu iki camiye cuma namazı sırasında düzenlenen intihar saldırılarında 146 kişi öldü, 350 kişi yaralandı.

2015- ABD'de, işlemediği bir cinayet için idama mahkum edilen ve 39 yılını parmaklıklar ardında geçiren kişiye 1 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verildi.

2015- Romanya adli makamlarınca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili Romanya'da yakalanan eski emniyet müdürü Sedat Zavar ve eski polis memuru İlker Usta'nın Türkiye'ye iadelerine hükmedildi.

2016- ABD Başkanı Barack Obama, Küba'yı ziyaret etti. Obama, 88 yıl aranın ardından Küba'ya giden ilk ABD Başkanı oldu.

2016- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, terör örgütü mensuplarının bazı mahallelerde "canlı kalkan" olarak kullanmak istediği 6'sı çocuk 35 kişi, güvenlik güçlerince kurtarıldı.

2017- Kanadalı bilim heyeti, Quebec eyaletinin kuzeyinde yaptıkları çalışmalarda 4,2 milyar yıllık yer kabuğu örneği buldu. Bugüne kadar bulunan en eski yer kabuğu örneği yaklaşık 2,7 milyar yaşındaydı. 

Yorumlar