Tarihte bugün 2 Mayıs meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün ya da tarihte 2 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Merve Kavakçı'nın TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle giren ilk milletvekili olması ve akabinde ona yemin ettirilmemesi olmuştu.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 2 Mayıs meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugünün en unutulmaz olayları arasında TBMM'ye ilk kez başörütüsüyle giren bir milletvekilinin diğer milletvekilleri tarafından zorla dışarı çıkartılması olmuştu. Merve Kavakçı, yemin etmek için gitti TBMM'de başta Bülent Ecevit olmak üzere dönemin önde gelen siyasi partileri tarafından lince maruz kalmıştı.

Başörtülü Milletvekili Merve Kavakçı’ya TBMM’de Yemin Ettirilmedi (1999)

Merve Kavakçı Fazlet Partisinden milletvekili seçilerek yemin töreni için 2 Mayıs 1999 tarihine yemin için TBMM genel kuruluna gelmişti. Meclise türbanla geldiği gerekçesi ile başta DSP genel Başkanı Bülent Ecevit olmak üzere DSP milletvekillerinin yoğun protestosuna maruz kaldı ve yemin edemeden TBMM’den ayrıldı. Bu protesto yaşanırken diğer partilerin sessiz kaldıkları gözlemlendi. Bu olay Fazilet Partisi kapatma davasının da temel dayanaklarından birisi yapılmıştı.

İran’a Savaş İlan edildi (1776)

Avşar soyundan gelen İran hükümdarı Şahruh Osmanlı Devletinin Rus savaşından yenilgi ile ayrılmış olmasından yararlanmak istedi. Basra’da dahil bir kısım Irak Bölgesi topraklarını işgal etti. Bunun üzerine Osmanlı Devleti İran’a 2 Mayıs 1776 tarihinde savaş açtı. Bu savaş sonunda İranlıların işgal ettiği yerler geri alındı.

İspanya’da Napoleon’a Karşı İsyan Çıktı (1808)

Napoleon İspanya’yı işgal etmişti. Bu işgal sonrasında Napoleon’un kardeşini İspanya kralı yapmaya çalışması ve baskıcı uygulamaları Madrit halkının 2 Mayıs 1808 tarihinde Napoleon’a karşı Dos De Mayo adıyla anılan isyanı çıkarmasına neden oldu. Fransızların sert tedbirler ile isyanı bastırmaya çalışması isyanın yayılmasına neden oldu.

Rusların Kışkırttığı Bulgarlar İsyan Çıkardılar (1876)

Rusya’nın kışkırtmaları sonunda Bulgarlar 2 Mayıs 1876 tarihinde büyük bir isyan çıkardılar. Rusya’nın amacı Balkanlarda karışıklık çıkarıp bu karışıklıkların suçlusu olarak Osmanlı Devletini gösterecek ve kendi müdahalesi için gerekçe oluşturacaktı. Bulgar isyanı bastırıldı fakat Rusya’nın istediği olmuş Avrupa’da Osmanlı Devleti aleyhine bir kamuoyu oluşmuştu.

Fransa Almanya’ya Karşı İttifak Arayışında (1935)

Fransa I.Dünya Savaşı sonunda istediğini elde etmişti. Fakat Almanya karşısında kendisini güvende hissetmiyordu. Çünkü Almanların kaybettiklerini geri almaya çalışacaklarını düşünüyor ve çözüm arıyordu. Ne Kellog Paktı ne de Locarno Antlaşması bu konuda Fransa’ya istediği güvenceyi sağlamamıştı. Bunun sonucunda 2 Mayıs 1935 tarihinde Fransa SSCB ile ikili bir ittifak antlaşması imzaladı.

Türkiye’de İlk Kez Otomobil Yarışı Düzenlendi (1949)

Türkiye’de 2 Mayıs 1949 tarihinde ilk kez otomobil yarışı düzenlendi. Yarışma Ankara Hipodrom’da 1200 metrelik parkurda yapıldı. Yarışmayı 1947 Ford model arabası ile Emin Özgünay kazandı. Yarışmanın ödülü 1000 TL idi.

Demokrat Parti Seçimlerden Yine Zaferle Çıktı (1954)

TBMM için 2 Mayıs 1954 yılında yapılan genel seçimlerin galibi yine Demokrat Parti oldu. Demokrat Parti’nin 404 milletvekilliği kazandığı seçimde CHP ancak 30 milletvekili alabilmişti. CKMP 5, bağımsızlar ise 7 milletvekili çıkarmıştı.

TARİHTE 2 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1519- İtalyan Rönesansı'nı başlatan heykeltraş, mimar, mühendis Leonardo da Vinci öldü.

1926- Atlantik'in iki yakası arasında ilk belgegeçer (faks) mesajı gönderildi. ABD'nin Londra Büyükelçisi Alanson Bigelow Houghton'un, Augustus John tarafından çizilen resmi, Londra'dan New York'taki New York Times bürosuna geçildi.

1938- Ordu Süvari Ekibi, Roma'da Milletler Kupası yarışlarında Mussolini Kupası'nı kazandı.

1939- Ankara'da 1. Neşriyat Kongresi toplandı.

1945- İtalya'daki Alman işgal birlikleri müttefik ordularına, Berlin'deki Alman güçleri Sovyet Mareşal Jukof'un birliklerine teslim olmaya başladı.

1953- Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Türkiye Merkezi Kurucuları seçildi.

1972- Pele'nin de oynadığı Brezilya şampiyonu Santos futbol takımı İstanbul'a geldi. Santos ertesi gün Fenerbahçe'yi 6-1 yendi.

1972- ABD'den alınan TCG Oruç Reis ile TCG Uluç Ali Reis denizaltıları törenle donanmaya katıldı.

1973- Lübnan ordusunun Filistinli mültecilere saldırmasıyla Lübnan iç savaşı başladı.

1982- Falkland'da İngiltere-Arjantin savaşı başladı.

1984- F-16 uçaklarının Türkiye'de yapılması için anlaşma sağlandı.

1986- Birinci Uluslararası Asya-Avrupa Sanat Bienali, Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesinde açıldı.

1992- Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ABD'de prostat ameliyatı geçirdi.

1995- Genelkurmay Başkanlığı, Çelik Harekatı'nın 43 gününü değerlendirdi. 2 trilyon 800 milyar liraya mal olan harekatta 568 terörist etkisiz hale getirildi.

1999- Fazilet Partisinden Merve Kavakçı, milletvekili yemin törenine türbanla girdi. Kavakçı yemin ettirilmeden TBMM Genel Kurulundan çıkarıldı.

2011- Terör örgütü El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in, ABD güçlerinin Pakistan'da düzenlediği kara operasyonunda öldürüldüğü açıklandı. Ladin'in cenazesinin "denize gömüldüğü" belirtildi.

2012- Okul sütü programı kapsamında, tüm okullara ilk parti süt dağıtımı yapıldı.

2015 - İngiltere kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü William ile eşi Kate'in ikinci bebeği dünyaya geldi. Bebeğe "Charlotte Elizabeth Diana" ismi verildi.

2016- Himalayalar'da çığ düşmesi sonucu ölen iki Amerikalı dağcının cesetleri 16 yıl sonra bulundu.

2017- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde üyelik beyannamesini imzalayarak 979 gün sonra yeniden AK Parti'ye üye oldu. 

2017- Dünyanın en yaşlı insanı olduğu ileri sürülen Endonezyalı Mbah Gotho 146 yaşında Cava eyaletine bağlı Sragen kentinde hayatını kaybetti. 

2017- Avrupa Güreş Şampiyonası, 2-7 Mayıs'ta Sırbistan'ın Novi Sad kentinde yapıldı. Türkiye, şampiyonayı, 5 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla tamamlayarak, şampiyona tarihinde 1949'dan sonraki en büyük başarısını elde etti. 

2017- UNESCO Yönetim Kurulu, İsrail'in "işgalci güç" olarak tanımlandığı bir karar tasarısını oylayarak kabul etti.

2017-Rusya'nın Soçi kentinde görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, domates ve vize konusu dışındaki tüm kısıtlamaları aynı anda karşılıklı kaldırma kararı aldı.

Yorumlar