Tarihte bugün veya tarihte 19 Nisan günü ne oldu?

Tarihte 19 Nisan günü ya da tarihte bugün meydana gelen önemli olayların başında Rusya'nın Osmanlı'ya savaş açacağını ilan etmesi, Ermeniler'in Karsı işgal etmesi gibi gelişmeler bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün veya tarihte 19 Nisan günü olayları

Tarihte bugün veya tarihte 19 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Rusya'nın Osmanlı Devleti'ne karşı savaş açacağını açıklaması ünlü fizikçi Pierre Curie'nin ölümü, Ermeniler'in Kars vilayetini işgale tmesi, Anzavur'un İstanbul'a kaçması gibi önemli hadiseler bulunuyor.

İşte tarihte 19 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar:

Rusya Osmanlı Devletine savaş Açacağını Bildirdi (1877)

Rusya Avrupa Devletlerini Balkanlarda ki Hıristiyanların haklarının çiğnendiğini iddia ederek Osmanlıya karşı tavır almalarını sağladı. Amacı Osmanlı Devletini 1856 Paris Antlaşmasının getirdiği güvenceden yoksun bırakmaktı. Osmanlı Devleti büyük oranda iç işlerine müdahale belgesi olan Londra protokolünü reddedince Rusya için istediği fırsat doğmuştu. Rusya Balkanlarda barış ve güvenliği sağlayamadığını iddia ettiği Osmanlı Devletine savaş açacağını 19 Nisan 1877’de Avrupa Devletlerine bildirdi.

Ünlü Fransız Fizikçi Pierre Curie Öldü (1906)

Fransız asıllı ünlü fizikçi Pierre Curie 19 Nisan 1906 tarihinde hayatını kaybetti. Radyum ve Polonyum elementlerini keşfetti. Radyasyon olgusu üzerine yaptıkları çalışmaları ile eşi Marie Curie ile birlikte Nobel ödülü almışlardır.

İngilizlerin Desteğini Alan Ermeniler Kars’ı İşgal Etti (1919)

Rusya Bolşevik İhtilali sonrası Brest-Litovsk Antlaşmasını imzalayarak I.Dünya Savaşından çekilmişti. Bu antlaşma gereğine 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı döneminde işgal ettiği Kars, Artvin ve Batum’u geri bırakmıştı. Osmanlı Devletinin Mondros Ateşkes Antlaşması ile teslim olması ile birlikte 19 Nisan 1919’da Kars ve çevresi İngilizlerin desteğinde ki Ermeniler tarafından işgal edildi.

Anzavur İstanbul’a Kaçtı (1920)

Çerkez Ethem tarafından kuvvetleri dağıtılan Ahmet Anzavur 19 Nisan 1920’de yaralı olarak Karabiga’dan bindiği bir gemi ile İstanbul’a kaçtı. Bir yıl sonra tekrar aynı yere dönecek ve aynı yerde Arnavut çeteleri tarafından öldürülecektir.

Kabotaj Kanunu Kabul Edildi (1926)

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 19 Nisan 1926’da kabul edilen 815 sayılı kanun ile Kabotaj hakkı Türk vatandaşlarına verildi. Bu kanun ile Türk karasuları ve limanlarında yük ve yolcu taşıma hakkı yine Türk vatandaşlarına tanınıyordu. TBMM tarafından kabul edilen Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

İlk Uzay İstasyonu Uzaya Gönderildi (1971)

Tarihin ilk uzay istasyonu olan Salyut-I SSCB tarafından 19 Nisan 1971 tarihinde uzaya fırlatıldı.Salyut-I uzayda yaklaşık 5 ay kadar kalabilmiştir.

ABD’de 11 Eylül’den Önceki En Büyük Bombalama Eylemi Gerçekleştirildi (1995)

ABD’nin Oklahama eyaletinin başkenti Oklahama City’de bir kamu binası 19 Nisan 1995’te bombalı saldırıya hedef oldu. Saldırı sonucu 168 kişi hayatını kaybetti. Şiddetli patlamada 800 civarında kişi ise yaralandı. Bu olay ABD tarihinde 11 Eylül olayından önceki en büyük bombalama saldırısı olarak kabul edilmektedir. Bazı araştırmacılar bu olayın yeterli şekilde araştırılmadan üzerinin kapatıldığını iddia etmektedir.

TARİHTE 19 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1775- Amerikan Devrimi başladı. Sömürgeci İngiliz birlikleri ile bağımsızlık savaşçıları, Massachusetts eyaletinin Lexington kentinde çatıştı.

1925- 29 Ekim'in "ulusal bayram" olarak kabulü hakkındaki kanun onaylandı.

1926- Türk karasularında her türlü denizcilik işlerini Türk vatandaşlarına tahsis eden ve ecnebilerin kabotaj hakkına son veren Kabotaj Kanunu kabul edildi.

1938- Kırşehir ve çevresindeki 6,6 büyüklüğündeki depremde 149 kişi öldü.

1947- Hindistan'da Kongre Partisi, ülkenin Hindistan ve Pakistan olarak iki ayrı devlete bölünmesini kabul etti.

1948- ABD, yeni bir atom silahını Marshall Adası'nda denedi.

1971- Sovyetler Birliği, dünyanın ilk uzay istasyonu "Salyut I"i uzaya gönderdi. 15 metre uzunluğundaki istasyon, bilimsel bir laboratuvardı.

1984- Avni Dilligil Tiyatro Ödülü'nü Dostlar Tiyatrosu "Galileo Galilei" oyunuyla aldı. Yıldız Kenter "en iyi kadın oyuncu", kardeşi Müşfik Kenter "en iyi erkek oyuncu" seçildi.

1993- Şair, öykü ve oyun yazarı Sabahattin Kudret Aksal öldü.

1994- Sinema sanatçısı Turgut Boralı 71 yaşında hayatını kaybetti.

1995- ABD'nin Oklahoma eyaletinde resmi bir binaya konulan bombanın patlaması sonucunda 100'den fazla kişi öldü. Bombayı eski bir asker olan 28 yaşındaki Timothy McVeigh'in yerleştirdiği ortaya çıkarıldı.

1999- Karikatürist Tekin Aral İstanbul'da öldü. 1941'de doğan Aral, ağabeyi Oğuz Aral ile Gırgır ve Fırt dergilerini mizah dünyasına kazandırdı.

2007- Çankaya Köşkü'nden önce Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılan "Atatürk Müze Köşkü", restorasyonu tamamlandıktan sonra törenle ziyarete açıldı.

2008- Eski bakanlardan Ayvaz Gökdemir, Ankara'da bir kongrede kalp krizi geçirdikten sonra kaldırıldığı hastanede vefat etti.

2010- Irak'taki El Kaide'nin lideri Ebu Eyüp El Masri öldürüldü.

2011- Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa Badminton Şampiyonası'nda takımlar kategorisinde Almanya şampiyon oldu, Rusya ikinci, Ukrayna ve Danimarka ise üçüncü sırada yer aldı. Türkiye ise çeyrek finalde Rusya'ya 3-0 yenilerek, takım müsabakalarına veda etti.

2013- Diyanet İşleri Başkanlığı yanında yapılan Ahmet Hamdi Akseki Camisi ibadete açıldı. 80 bin metrekare kapalı alan içerisinde 20 bin 618 metrekare avlu, 11 bin 87 metrekare peyzaj alanına sahip camide, kapalı alanda 6 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği açıklandı.

2014- Suriye'de kaçırılan Fransız gazeteciler Edouard Elias (22), Didier François (54), Pierre Torres (29) ve Nicolas Henin (38) serbest bırakıldı. Gazeteciler, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden Türkiye'ye getirildi.

2016- Avrupa Birliği, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği fonun 110 milyon avroluk kısmını serbest bıraktı.

2017- Musul'un batı yakasında düzenlenen saldırılarda DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin yardımcısı ile örgütün önde gelen altı ismi öldürüldü.

2017- Fransa'da tavuk gibi "kuluçkaya yatan" sanatçı Abraham Poincheva, üç hafta sonra sonuç aldı. Sanatçının üzerine oturduğu 10 yumurtadan birindeki civciv, dünyaya "merhaba" dedi. 

2017- Yüksek Seçim Kurulu, CHP, HDP ve Vatan Partisinin 16 Nisan 2017'de yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının tam kanunsuzluk nedeniyle iptaline ilişkin taleplerini reddetti.

2017- Sinema ve tiyatro sanatçısı Bülent Kayabaş, 72 yaşında İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Yorumlar