Tarihte bugün veya tarihte 19 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 19 Mayıs günü meydana gelen en dikkat çekici hadiselerden birisi Arap dünyasını Osmanlı'ya karşı ayaklandıran İngiliz ajanı Lawrence'ın ölümü ve Yeniçeri'nin Genç Osman'a karşı ayaklanması yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 19 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Arap isyanlarını organize eden İngiliz ajanı Lawrence'ın ölümü, Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkış ve Genç Osman'a karşı Yeniçeri ayaklanmasının başlaması ve Sultan Osman'ın çareyi yine Yeniçeri Ağası'nın evine sığınmakta bulmasıdır.

İşte tarihte 19 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Arap İsyanını Organize Eden Ünlü İngiliz Casus Lawrence Öldü (1935)

Birinci Dünya Savaşı’nda Arap topraklarını Osmanlıdan koparmak için Arapları Osmanlıya karşı kışkırtan Thomas Edward Lawrence, 16 Ağustos 1888’de, İngiltere’nin Tremadoc kasabasında, evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya geldi.

Lawrence, I.Dünya Savaşı sırasında Arapları Osmanlı Devletine karşı isyan ettirmek için çok önemli rol oynamıştır. Daha sonra 1930 Ağrı isyanının geri planında da onun olduğu tespit edilmiştir. İngiliz casusu Lawrence 19 Mayıs 1935 tarihinde Londra’da geçirdiği bir motosiklet kazasında öldü.

Osmanlı Donanması Malta Adasını Almak İçin Geldi (1565)

Rodos’tan kovulan Saint Jean şövalyelerinin üssü olan Malta adasının alınarak bu şer yuvasının temizlenmesi amaçlandı. Malta Adası daha önce yaklaşık 300 yıl Müslüman Arapların elinde kalmıştı. Donanma Piyale Paşa komutasında 19 Mayıs 1565 tarihinde Malta adası önlerine geldi ve kuşatma başladı. Ada kayalıklardan oluşuyordu ve sağlam kale ve tünellerle donatılmıştı. Turgut Reis’te ilerleyen yaşına rağmen (80)bu sefere katılmıştı.

Sultan II.Osman Yeniçeri Ağasına Sığındı (1622)

Genç Osman’a karşı çıkan yeniçeri isyanı giderek büyüdü. İsyanının ikinci günü yani 19 Mayıs 1622 tarihinde yeniçeriler saraya kadar girdiler ve bazı devlet adamlarının kellesini istediler. Bu istekleri reddedildi.  İhanet çemberi içerisinde kaldığını gören Sultan II. Osman Bursa’ya gitmek istedi ancak yolların tutulmuş olduğunu görünce Süleymaniye’deki Yeniçeri ağası karargahına sığındı. Bu arada akli dengesi yerinde olmayan Sultan Mustafa padişah ilan edilmişti.

Yunan Ordusuna Termofil Geçidinde Ağır Bir Darbe İndirildi (1897)

Girit meselesi yüzünden Yunanistan ile savaş başladı. Müşir Ethem Paşa komutasında ki Osmanlı Ordusu Yunanlıları arka arkaya yenerek ilerlemeye başladı. Asıl savaş 15-17 Mayıs 1897 tarihinde Dömeke’de gerçekleşti. Yunanlılar burada ağır bir yenilgi aldılar. Yunan ordusunu takip eden Osmanlı Kuvvetleri son darbeyi 19 Mayıs 1897’de Termofil geçidinde indirdi. Osmanlı Ordusunun Atina’ya kadar ilerlemesine büyük devletler izin vermediler. Osmanlı Devletini barış yapmaya zorladılar.

Musul İçin Görüşmeler Başladı (1924)

Lozan antlaşmasında Musul Meselesi konusunda antlaşma sağlanamamış bu konunun Türkiye-İngiltere arasında ikili görüşmeler ile 9 aylık bir süre içerisinde çözülmesi kararı alınmıştı. Bu karardan sonra Türk ve İngiliz heyetleri arasında 19 Mayıs 1924 tarihinde Haliç görüşmeleri başladı. Fakat görüşmelerden herhangi bir netice alınamadı.

9.Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Samsun’a Çıktı (1919)

Karadeniz Bölgesindeki Pontus olayları nedeniyle Osmanlı Devleti tarafından 9.Ordu müfettişi olarak görevlendirilen Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919 tarihinde Bandırma vapuru ile geldiği Samsun’a çıktı. İlk olarak bölgedeki olayları araştırıp rapor hazırlayan Mustafa Kemal ilerleyen günlerde Anadolu’nun içlerine doğru hareket ederek Milli Mücadeleyi örgütleme çalışmalarına başlayacaktır.

Ünlü Hattat Hamit Aytaç Vefat Etti (1982)

Cumhuriyet döneminin ünlü hattatı Hamit Aytaç 19 Mayıs 1982 tarihinde İstanbul’da vefat etti. İstanbul’da bulunan Şişli Camii Hat yazıları onun eserlerindendir.

TARİHTE 19 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1884 - Ringling Kardeşler, ABD Baraboo'da ilk sirklerini açtılar. 1919'da Ringling Bros. and Barnum & Bailey Sirki ile birleştiler.

1897 - Oscar Wilde, 1895'ten beri "ahlak dışı yaşam" suçlamasıyla kürek cezası çekmekte olduğu Reading Zindanı'ndan çıktı.

1910 - Halley kuyruklu yıldızı, Dünya'ya yaklaştı.

1915- Kaymakam rütbesindeki Mustafa Kemal, Arıburnu cephesinde gösterdiği cesaret ve kahramanlık dolayısıyla Miralaylığa terfi etti.

1919 - Mustafa Kemal Paşa'nın 9. Ordu Müfettişi olarak Anadolu'ya Samsun'dan ayak basması ve Millî Mücadele'yi başlatması.

1924 - Musul sorunuyla ilgili Türk-İngiliz heyetleri arasında, "Haliç Konferansı" diye adlandırılan görüşmeler başladı. 9 Haziran'a kadar sürecek görüşmelerden sonuç alınamayınca, konu Milletler Cemiyeti'ne götürüldü.

1934 - Bulgaristan'da faşistler darbeyle iktidarı ele geçirdi.

1935 - Frankfurt - Darmstadt arasında ilk Autobahn açıldı.

1938 - Atatürk, son defa Gençlik ve Spor Bayramı gösterilerini izledi ve Hatay sorunu ile ilgili olarak -rahatsızlığına rağmen- Güney gezisine çıktı.

1940 - İstanbul’da Dolmabahçe Stadı’nın temeli atıldı.

1943 - Ankara'da Gençlik Parkı törenle açıldı.

1945- İsmet İnönü’nün 19 Mayıs törenindeki konuşması, çok partili düzene geçişin sinyalini verdi: ‘’Harp zamanlarının ihtiyatlı tedbirlere lüzum gösteren darlıkları kalktıkça, memleketin siyaset ve fikir hayatında demokrasi prensipleri daha geniş ölçüde hüküm sürecektir.’’

1975 - ABD Senatosu, Türkiye'ye silah ambargosunun kaldırılmasını kararlaştırdı.

1981 - Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev yeniden düzenlenerek Devlet Bakanı İlhan Öztrak tarafından hizmete açıldı. Atatürk Orman Çiftliği'nde, Atatürk'ün evinin benzerinin temeli, Başbakan Bülend Ulusu tarafından atıldı.

1982 - Türkiye, Fransa'dan Yılmaz Güney'in iadesini istedi.

1989 - Kadın Kurultayı toplandı. İlk kez kapalı bir salonda yapılan kadın toplantısına yaklaşık 2 bin 500 kadın katıldı.

1991 - Hırvatistan'da referandum yapıldı. Halkın % 94’ü bağımsızlık için oy kullandı. Referanduma katılım oranı % 86 oldu.

2000 - Fiji’de, silahlı bir grup parlamento binasını basıp, Başbakan Mahendra Chaudhry ile 7 bakanı rehin alarak darbe yaptı.

2004 - ABD işgal güçleri, Irak’ın batısındaki Ramadi kentinde bir eve düzenlediği bombalı saldırıda 45 kişiyi öldürdü.

2011 - Kütahya Simav'da 5.9 şiddetinde bir deprem oldu. 3 kişi hayatını kaybetti, 120 kişi yaralandı.

Yorumlar