Tarihte bugün veya tarihte 18 Nisan günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 18 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında Albert Einstein'in ölümü, Osmanlı - Yunan savaşının başlaması, Salih Mirzabeyoğlu'na verilen idam cezasının Yargıtay tarafından onanması ve İsmet İnönü'nün Adnan Menderes'i darbeyle tehdit etmesi gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 18 Nisan günü meydana gelen önemli olaylar arasında, Salih Mirzabeyoğlu'na idam cezasının verilmesi, Osmanlı - Yunan savaşının başlaması, Albert Einstein'in ölümü, İsmet İnönü'nün darbeyi haber veren tehditleri ve Malatya'daki Zirve Yayınevi cinayetleri gibi hadiseler bulunuyor.

İşte tarihte 18 Nisan günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Osmanlı-Yunan Savaşı Başladı (1897)

Girit meselesi yüzünden Osmanlı Devleti ile Yunanistan’ın arası iyice bozulmuştu. Son olarak Yunanistan’ın donanma göndererek Girit adasına el koyduğunu açıklaması artık savaşı kaçınılmaz hale getirmişti. Yunanistan’a savaş ilan eden Osmanlı Devleti 18 Nisan 1897’de savaşı fiilen başlattı. Müşir Ethem Paşa komutasındaki Osmanlı kuvvetleri kısa sürede Yunan Kuvvetlerini ezdi.

Abdülhamit Çin’e Nasihat Heyeti Gönderdi (1901)

Çin’de emperyalist devletlere karşı Boxer isyanı denen büyük bir isyan patlak vermişti. Alman İmparatoru isyana Müslümanların da katılmış olabileceği düşüncesiyle Osmanlı Devletinden yardımcı olmasını istedi. Padişah II.Abdülhamit Çin’de arabuluculuk yapmak üzere bir nasihat heyeti hazırlattı. Enver Paşa (İttihatçı Enver Paşa değil)başkanlığında ki heyet 18 Nisan 1901 tarihinde İstanbul’dan yola çıktı (Ayrıntılar için bkz: http://www.dunyabulteni.net/?aType=haber&ArticleID=144612 )

Tarafsız Devletler Üçüncü Bir Blok Oluşturmak İçin Bir Araya Geldiler (1955)

II.Dünya Savaşından sonra bağımsızlığını kazanan bir çok yeni devlet iki kutuplu dünyada yönünü bulmaya çalışıyordu. Bu ortam içerisinde faaliyete geçen Hindistan ve Mısır üçüncü bir blok oluşturmak istiyorlardı. Bu amaçla 18 Nisan 1955 tarihinde Bandung Konferansı toplandı. Asya ve Afrika ülkelerinin katıldığı konferansa Türkiye’de katıldı. Ancak bu konferans tam anlamıyla bir örgütlenmeyi gerçekleştiremedi.

Ünlü Fizikçi Albert Einstein Öldü (1955)

Albert Einstein Almanya doğumlu Yahudi kökenli bir bilim insanıdır. 20. Yüzyılın en önemli bilim insanlarındandır. Fizik alanında ki çalışmaları ve keşifleri ile meşhur olmuştur. Albert Einstein 18 Nisan 1955 tarihinde ABD’de hayatını kaybetti.

İsmet İnönü ‘’Bende Sizi Kurtaramam’’ Dedi ve Darbe Oldu (1960)

Demokrat Parti tarafından muhalefetin yıkıcı ve kanunlara aykırı çalışmalarını araştırmak için TBMM’de komisyon kurulmasına öncülük etmesi üzerine İsmet İnönü hükümeti 18 Nisan 1960 tarihinde tehditkar bir şekilde uyardı. Konuşmasında ‘’Sizi ben bile kurtaramam’’ diyordu. Bu konuşmadan bir süre sonra 27 Mayıs ihtilali gerçekleşti.

Genel Seçimlerde İlginç Sonuçlar Ortaya Çıktı (1999)

28 Şubat süreci ile başlayan sıkıntılı dönemin arkasından 18 Nisan 1999’da milletvekili seçimleri yapıldı. Seçim sonunda Bülent Ecevit’in başkanlığında ki DSP %22 ile en çok oyu alan parti olmasına rağmen tek başına iktidar olamadı. Bu seçimde bir çok sürpriz yaşandı. MHP tarihinin en yüksek oyunu alarak ikinci parti oldu. CHP’nin barajı aşamamış olması ise bir diğer sürprizdi. Bu seçim sonunda yeni ve sıkıntılı bir koalisyon dönemi başladı.

Zirve Yayınevi Baskını Yaşandı (2007)

Malatya’da Zirve Yayınevine 18 Nisan 2007 tarihinde baskın yapan bazı saldırganlar 1 Alman ve 2 hıristiyan Türk’ü katletmişlerdi. Bu olayla ilgili yakalanan zanlıların davası halen devam etmektedir. Dava Ergenekon Davası ile birleştirilmiştir.

TARİHTE 18 NİSAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1906- San Fransisco kenti, 7,7 şiddetindeki 50 saniye süren deprem ve onu izleyen yangınlarla yerle bir oldu. 28 bin bina yıkıldı, yaklaşık 500 kişi öldü, 100 bin kişi evsiz kaldı.

1936- İzmit Kağıt Fabrikasında ilk kağıt imal edildi.

1943- Ses sanatçısı Hafız Burhan (Burhan Sesyılmaz) Ankara'da öldü. Sanatçı özellikle gazel türünde şarkılarla ün yapmıştı.

1954- Albay Cemal Abdülnasır, Mısır'da krallığı darbeyle devirerek iktidarı ele geçirdi.

1955- Albert Einstein, ABD'nin Princeton kentinde 76 yaşında öldü.

1977- Veli Ballı, Boston Maratonu'nda ikinci oldu.

1982- Devlet Mezarlığı Hakkındaki Kanun uyarınca Atatürk Orman Çiftliği'ndeki bir alan Devlet Mezarlığı olarak belirlendi.

1983- Lübnan'daki ABD askeri varlığını protesto etmek amacıyla Beyrut'taki ABD elçiliğine düzenlenen intihar saldırısında bombacının da aralarında bulunduğu 63 kişi öldü.

1988- Şair Oktay Rifat 74 yaşında öldü.

1989- Türkiye'de ilk tüp bebek, İzmir'de Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezinde dünyaya geldi.

1998- Yunanistan'ın cuntadan çıkmasını sağlayan devlet adamı Konstantin Karamanlis 91 yaşında Atina'da öldü.

2001- Hakkında Türkiye'de tutuklama emri çıkarılan iş adamı Cavit Çağlar, ABD'nin New York kentinde tutuklandı.

2002- Eski Afganistan Kralı Zahir Şah, 29 yıllık sürgünden ülkesine döndü.

2002- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş'e, "Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan verilen idam cezasını onadı.

2004- Heykeltıraş Gürdal Duyar 69 yaşında vefat etti.

2007- Malatya'da, Hristiyanlık ile ilgili kitaplar dağıtan Zirve Yayınevi'ni basan saldırganlar, biri Alman 3 kişiyi öldürdü.

2007- TBMM Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer, tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

2010- KKTC'de cumhurbaşkanlığına Derviş Eroğlu seçildi.

2010- Kübalı yazar ve siyasi eylemci Carlos Franqui yaşamını yitirdi.

2011- YSK, Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak, Harun Özcan, Abdullah Kızılay, İsa Gürbüz, Çiçek Otlu, Mehmet Salih Yıldız, Ertuğrul Kürkçü, Nezir Sincar ve Şerafettin Efe'nin adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti.

2014- Ankara 18. İdare Mahkemesi, 8 Haziran 2013'te 8. sınıf öğrencilerine yönelik yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarını iptal etti.

2015 - TÜBİTAK'a personel alımında görevin kötüye kullanıldığı iddialarına ilişkin hakkındaki açılan soruşturma kapsamında 14 Nisan'da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan kurumun eski Başkanı Yücel Altunbaşak için adli kontrol uygulanması ve yurt dışına çıkış yasağı kararı getirildi.

2016- Milli jimnastikçi Tutya Yılmaz, artistik jimnastikte 2016 Rio Olimpiyatları'na katılma hakkı kazandı. Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Kota Müsabakaları'nda ilk 24 sporcu arasına girmeyi başaran milli sporcu, olimpiyat kotası alarak tarihe geçti.

2017- Tunceli'nin Pülümür ilçesinde havalandıktan kısa süre sonra düşen "Sikorsky" tipi polis helikopterindeki bir hakim, yedi polis, bir astsubay ve üç kişilik mürettebat şehit oldu. İçişleri Bakanlığı, helikopterde herhangi bir dış etkenin söz konusu olmadığını, kazanın hava şartlarından dolayı gerçekleştiğini açıkladı.

2018- Eski Milli Savunma Bakanı Mehmet Ercan Vuralhan, İstanbul Sirkeci'de bir kafede bıçaklandı. 75 yaşındaki Vuralhan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

2018- Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Kral Abdullah Finans Merkezi'nde ülkenin ilk sinema salonu açıldı.

Yorumlar