Tarihte bugün veya tarihte 18 Mayıs günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 18 Mayıs günü yaşanan en acı olaylardan birisi Kırım Tatar sürgününün yaşanmasıdır. Sürgün sonrası Kırım Tatarları'nın yarısı soykırıma uğradı.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 18 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Danıştay saldırısı sonrası Ankara'da düzenlenen cenaze töreninde AK Partili bakanlara, bazı kişiler tarafından fiziki saldırıda bulunması yer alıyor. 

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Genç Osman’a Karşı Büyük Bir Yeniçeri Ayaklanması Çıktı (1622)

Padişah II.Osman daha 17 yaşında olmasına rağmen Hotin seferi sırasında yeniçerilerin ne kadar yozlaştığını görmüş ve asker ocağına yeni bir düzen vermek için çareler aramaya başlamıştı. Amacı yeniçeri ocağını tamamen kaldırıp yerine yeni bir ordu oluşturmaktı. Plana göre hac bahanesiyle Anadolu’ya geçecek ve asker toplayarak yeniçerileri ortadan kaldıracaktı. Fakat bu planı haber alan yeniçeriler 18 Mayıs 1622 tarihinde ulemadan da onay alarak isyanı başlattılar. İsyan üç gün sürdü. İhanet çemberi içerisinde kalan Genç Osman tahttan indirildi.

Süleyman Çelebi Saltanat Mücadelesini Kaybetti (1410)

Ankara Savaşından (1402) sonra Yıldırım Bayezit’in oğulları arasında başlayan ve 11 yıl süren Fetret Dönemi olarak adlandırılan saltanat mücadelesinin önemli olaylarından birisi 18 Mayıs 1410 tarihinde büyük oğul Süleyman Çelebi’nin kardeşi Musa Çelebi tarafından ortadan kaldırılmasıdır. Bazı tarihçiler Süleyman Çelebi’nin hükümdar olarak kabul edilmesi gerektiğini iddia ederler.

Tekerlekli Kuleler İle Surlara Yaklaşma Girişimi Yapıldı (1453)

Fatih Sultan Mehmet surların yüksekliğinde tekerlekli kuleler yaptırmıştı. Bu kuleler Grejuva denilen Rum ateşi ile yanmaması için yaş deri ile kaplanmıştı. Kuleler ile surları geçme teşebbüsünün ilki Topkapı istikametinde 18 Mayıs 1453 tarihinde gerçekleşti. Ancak Bizanslılar Rum ateşi ile kuleyi yakmayı başardılar ve surların önündeki hendekleri takviye etmeyi başardılar. Bu durum üzerine Fatih Sultan Mehmet topçu ateşine ağırlık verdi.

Çanakkale’de Keskin Nişancı Bir Türk Kızı Şehit Oldu (1915)

Çanakkale’de bazı Türk kadınları da keskin nişancı olarak görev almış. Bunun en açık delili bir Avusturalyalı askerin yazdığı mektup. Avusturalyalı er J.C.Davies mektubunda : ‘’…Benim de vurulduğum 18 Mayıs 1915 günü, keskin nişancı bir Türk kızı pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda adamımızı vurdu. Ancak gün batmadan bir Avusturalyalı tarafından vurulmasına gene de üzüldüm. Güzel yapılı ve tahminen 19-21 yaşlarında genç bir kızdı. Ölü olarak ele geçirdiğimizde, yanında başka bir Türk’ün ölüsünü de bulduk. Genç kızın bedeninde tam 52 kurşun yarası vardı… Bu savaş korkutucu”

St. Helens Yanardağı 400 metre Küçüldü (1980)

ABD’de bulunan St.Helens Yanardağı 18 Mayıs 1980 tarihinde tekrar faaliyete geçti. Bu patlama esnasında dağın zirvesi 400 metre aşağıya indi. Bu olayda elli yedi kişi hayatını kaybetti.

Danıştay Saldırısı Tepkisi ‘’AK Partili Bakanlar Cenazede Protesto Edildi’’ (2006)

Danıştay saldırısı bazı kesimler tarafından irticai bir saldırı olarak değerlendirildi ve hükümet aleyhine kampanyaya dönüştürülmek istendi. Saldırıyı protesto edenler 18 Mayıs 2006 günü Anıtkabir’i ziyaret ettiler ve arkasından saldırıda ölen Mustafa Yücel Özbilgin’in cenazesine katıldılar. Cenazeye katılmak için gelen Ak Partili bakanlar protesto edildi. Cumhurbaşkanı, askerler, yargı mensupları ve bazı üst düzey görevliler alkışlandı. İlerleyen dönemde olayın irtica süsü verilmek istenen bir tertip olduğu ortaya çıktı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Fahri Doktora Verildi (2010)

Madrid Avrupa Üniversitesi Akademik Konseyi, üniversitenin en büyük akademik ünvanı olan fahri doktoralığı, Başbakan Erdoğan’a 18 Mayıs 2010 tarihinde "Kültürler ve toplumlar arası çeşitlilik, uzlaşma ve anlayışın geliştirilmesi ve desteklenmesiyle, Medeniyetler İttifakı projesi çerçevesinde bulunduğu taahhütler" dolayısıyla verdi.

TARİHTE 18 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1284 - Jönköping, resmen İsveç kenti oldu.

1804 - Napolyon Bonapart, Fransa İmparatoru ilan edildi.

1871 - Paris Komünü, eşit işe eşit ücret verilmesini kabul etti.

1897 - İrlandalı yazar Bram Stoker'ın Dracula adlı romanı yayımlandı.

1910 - Çıplak gözle görülebilen tek kuyruklu yıldız olan Halley kuyruklu yıldızı, Dünya'nın çok yakınından geçti.

1929 - Suşehri'nde 6,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, 64 kişi öldü.

1941 - Alman zırhlısı Bismark ve ağır kruvazör Prinz Eugen, Ren Egzersizi (Rheinübung) Harekatı için denize açıldılar.

1943 - Adolf Hitler, müttefiki İtalya'nın teslim olmaya yönelmesi üzerine, Alaric Operasyonu'nu başlatarak İtalya'nın Alman ordularınca istilası emrini verdi.

1944 - Kırım Tatar Sürgünü: Josef Stalin, Kırım Tatarlarını Kırım Yarımadası'ndan sürgün etti. Sürgün edilen 193 bin 865 Kırım Tatarının yüzde 45'i sürgünde hayatını kaybetti.

1952- Gazeteci Yazar Sermet Muhtar Alus vefat etti.

1968 - Fransa'da "Mayıs Ayaklanması" sürüyor. Devlet Başkanı Charles de Gaulle, Romanya'daki ziyaretini beklenenden 12 saat önce bitirerek ülkesine döndü. Sinemacılar, Cannes Film Festivali'ni işgal etti. Önde gelen Fransız film yönetmenleri eserlerini yarışmadan çekti ve jüri istifa ederek festivali sona erdirdi.

1969 - Apollo Projesi: Apollo 10 fırlatıldı.

1973 - Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist (TKP-ML) ve Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu'nun (TİKKO) kurucusu İbrahim Kaypakkaya, sıkıyönetimde gözaltında bulunduğu sırada gördüğü işkenceler sonucunda öldü.

1974 - Hindistan, Racastan eyaletinin Pokhran şehrinde bulunan Tar Çölü'nde ilk nükleer silah denemesini başarıyla gerçekleştirdi. "Gülümseyen Buda" adını verdikleri bu proje, Hindistan'ı nükleer silah sahibi olan 6. ülke yaptı.

1980- Galatasaraylı ünlü futbolcu ‘’Baba Gündüz’’ (Gündüz Kılıç) vefat etti.

1980 - ABD'nin Washington eyaletinde bulunan St. Helens Dağı'nda meydana gelen volkanik patlama, 57 kişinin ölümüne ve 3 milyar dolar da maddi zarara yol açtı.

1981- TBMM’nin eski başkanlarından Fuat Sirmen öldü.

1986 - Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlamanın ardından, Atom Enerjisi Komisyonu Başkanı Prof. Ahmet Yüksel Özemre, "radyasyonda endişe edilecek bir şey yok" dedi.

1987 - İstanbul'da ilk deniz otobüsleri işlemeye başladı. İlk seferler Bostancı-Kabataş arasında yapıldı.

1990 - Fransa'da, üzerinde değişiklik yapılmış bir TGV treni, saatte 515.3 km sürate erişerek yeni bir Demiryolu hız rekoru kırdı.

1995 - Gazi Mahallesi olaylarını protesto gösterisi sırasında gözaltına alınan ve bir daha haber alınamayan Hasan Ocak'ın Altınşehir Mezarlığı kimsesizler bölümüne gömüldüğü ortaya çıktı.

1996 - Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, İzmit'te İbrahim Gümrükçüoğlu tarafından suikast girişiminde bulunuldu. Demirel, olaydan yara almadan kurtuldu. Koruma Müdürü Şükrü Çukurlu kolundan, bir gazeteci ise ayağından yaralandı.

1997 - MHP kurultayında kavga çıktı. Kurultay, hakim kararıyla bir ay ertelendi.

2000 - Doç. Dr. Bahriye Üçok'un katledilmesinde kullanılan pakette tespit edilen parmak izinin, Umut Operasyonu çerçevesinde yakalanan Ferhan Özmen'e ait olduğu belirlendi.

2003 - Türkiye'nin ilk özel rakı fabrikasının temeli, İzmir'in Menderes ilçesi Tekeli beldesinde atıldı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar