Tarihte bugün veya tarihte 17 Temmuz günü ne oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 17 Temmuz günü meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekeni, Haçlılar tarafından işgal edilen Kudüs'te büyük bir Müslüman ve Yahudi soykırımının yapılması ve akabinde bir Hristiyan devleti kurulması kararı alınmasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylara rasında Haçlılar'ın Kudüs'te bir Hristiyan devleti kurmak için karar almaları, ABD 6. Filo askerlerinin denize atılması, Afganistan ve Kıbrıs'ta darbe yaşanması gibi hadiseler bulunuyor.

Tarihte 17 Temmuz günü meydana gelen diğer önemli olaylar:

Haçlılar Kudüs’te Devlet Kurmak İçin Toplantı Yaptılar (1099)

Haçlılar amaçlarına ulaşmışlar Kudüs’ü ele geçirmişlerdi. Şehirde bulunan bütün Müslüman ve Yahudileri katlettikten sonra sıra şehrin idaresi konusuna gelmişti. Bu amaçla 17 Temmuz 1099 tarihinde Haçlı liderler bu konuyu görüşmek için bir toplantı gerçekleştirdiler. İlk görüşülen konu şehri kaplayan binlerce ceset ne yapılacaktı? Arkasından bir dini idare mi yoksa krallık mı tartışması yapılmıştı.

Savaşın Galipleri Potsdam’da Toplandı (1945)

II.Dünya Savaşında yenilen Almanya’nın savaştan çekilmesi Avrupa’da bir çok yeni sorunu da gün yüzüne çıkardı. Savaşın galipleri ABD, İngiltere ve SSCB devlet adamları yeni durumu görüşmek üzere Berlin yakınlarında Potsdam’da 17 Temmuz 1945 tarihinde bir araya geldiler.

Başbakan Ecevit Kıbrıs’a Ortak Müdahale İçin İngiltere’ye Gitti (1974)

Kıbrıs’ta darbe olmuş, eski EOKA’cı Nikos Sampson yönetimi ele geçirmişti. Türkiye bu yeni oluşumu kabul etmedi ve garantörlük hakkı gereği İngiltere ile ortak müdahale içinm Başbakan Ecevit 17 Temmuz 1974 tarihinde İngiltere’ye gitti. Ancak İngiltere müdahaleye yanaşmadığı gibi olayı uluslar arası boyuta çekmeye çalıştı.

TÜBİTAK Kuruldu (1963)

Bilimsel ve Teknolojik araştırmayı sistemli hale getirmek için 17 Temmuz 1963 tarihinde Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) kuruldu. Kurumun temel amacı bilim ve kalkınma planları doğrultusunda bilimsel araştırma yapmak ve yaptırmaktır.

6. Filo Askerleri Denize Atıldı (1968)

ABD’yi protesto eden sol görüşlü öğrenciler ABD 6. Filosuna ait yakaladıkları askerleri 17 Temmuz 1968 tarihinde denize attılar.

Afganistan'da Darbe Gerçekleştirildi (1973)

Afganistan Kralı Muhammed Zahir Şah’ın yeğeni eski başbakan Muhammed Davut Han 17 Temmuz 1973 tarihinde kansız bir darbe gerçekleştirerek yönetimi ele geçirdi. Davut Han ile birlikte Afganistan’da SSCB etkinliği giderek artmaya başladı.

Uzayda Tarihi Buluşma (1975)

ABD uzay aracı Apollo ve SSCB’ye ait Soyuz 19 uzay araçları 17 Temmuz 1975 tarihinde birbirleri ile kenetlenerek, ortak çalışmalarda bulundular.

TARİHTE 17 TEMMUZ GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1453 - Fransızlar İngilizler karşısında Castillon Muharebesi'ni kazandı.

1815 - Napolyon Rochefort'da İngiliz kuvvetlerine teslim oldu.

1867 - Marx'ın "Das Kapital" adlı eserinin ilk cildi yayımlandı.

1879 - İstanbul'da tersane işçileri greve girdi.

1907 - Resim sanatında Kübizm akımı doğdu.

1918 - Bolşevikler, Rus Çarı II. Nikolay'ı, eşini, çocuklarını ve dört sadık yakınını Yekaterinburg'da idam ettiler.

1934 - Atatürk Kurtuluş Savaşı'ndan sonra ilk kez Bolu'ya geldi.

1936 - Cumhuriyetçi Halk Cephesi koalisyonuna karşı askerlerin ayaklanması ile İspanya İç Savaşı başladı.

1944 - Patlayıcı yüklü iki gemi Port Chicago'da çarpıştı: 320 ölü, 400 yaralı

1945 - Postdam Konferansı: Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Harry Truman, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill, Almanya'nın Potsdam kasabasında bir araya gelerek II. Dünya Savaşı sonrası Dünyanın bölüşümünü belirlediler.

1963 - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) kuruldu.

1975 - Amerikalı uzay aracı Apollo ve Rus uzay aracı Soyuz uzayda birleştiler.

1976 - Kanada'da Montreal Yaz Olimpiyat Oyunları başladı.

1986 - İnsan Hakları Derneği kuruldu.

1998 - Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsü kabul edildi.

2007 - Harry Potter ve Melez Prens vizyona girdi.

Yorumlar