Tarihte bugün 17 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 17 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Haçlılar'ın Konya önlerine gelmesi, İmam Hatip Okulu mezunlarına üniversiteye giriş hakkının tanınması, Türk Futbol Tarihinde ilk kez bir kulübün UEFA kupasını kazanması ve Danıştay saldırısının gerçekleşmesi bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 17 Mayıs günü neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 17 Mayıs günü meydan gelen önemli olaylara arasında en dikkat çeken ilk kez bir Türk takımının UEFA kupasını kazanması oldu. Dikkat çeken bir diğer olay ise İmam Hatip Okulları'na üniversiteye giriş hakkının tanınması oldu.

İşte tarihte 17 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Haçlılar Konya Önlerine Geldi (1190)

Alman İmparatoru Frederik Barbarossa komutasında ki III.Haçlı ordusu 17 Mayıs 1190 tarihinde Konya önlerine geldi. Anadolu Selçuklu hükümdarı II.Kılıçarslan tüm çabasına rağmen çok kalabalık olan Haçlı ordusunu durduramamıştı. Haçlılar Konya’ya girdiler ve şehri yağmalayarak katliam yaptılar. Konya’dan ayrılıp yoluna devam eden Haçlı ordusu Türkmen saldırıları ile perişan oldu. Alman İmparatoru Frederik Barbarossa Silifke Çayını geçmeye çalışırken boğularak öldü.

Bugünkü Türkiye-İran Sınırını Belirleyen Kasr-ı Şirin Antlaşması İmzalandı (1639)

IV.Murat’ın Bağdat’ı geri alması üzerine İranlılar anlaşma isteğinde bulundular. Bunun üzerine Sadrazam Kemankeş Mustafa Paşa ile İran elçisi Saru Han arasında Kasr-ı Şirin’de aynı isimle anılan antlaşma 17 Mayıs 1639 tarihinde imzalandı. Bu antlaşma bugünkü Türkiye-İran sınırında da temel alınmıştır. Ayrıca 60 yıla yakındır devam eden İran savaşları sona erdi. Uzun bir süre İranlılar ile herhangi bir savaşa girilmedi.

Yunanlılar Dömeke’de Ağır Bir Yenilgi Aldılar (1897)

Girit meselesi yüzünden Yunanistan ile savaş başladı. Müşir Ethem Paşa komutasında ki Osmanlı Ordusu Yunanlıları arka arkaya yenerek ilerlemeye başladı. Asıl savaş 15-17 Mayıs 1897 tarihinde Dömeke’de gerçekleşti. Yunanlılar burada ağır bir yenilgi aldılar. Osmanlı Ordusunun Atina’ya kadar ilerlemesine büyük devletler izin vermediler. Osmanlı Devletini barış yapmaya zorladılar.

Castro Tarım Reformu Kanununu Çıkardı (1959)

Batista’nın devrilmesinden sonra fakir Küba halkının Castro’dan büyük beklentileri vardı. Bu beklentilere cevap vermek isteyen Castro 17 Mayıs 1959 tarihinde Tarım Reformu Kanununu çıkardı. Bu kanun ile büyük topraklar kamulaştırıldı. Kamulaştırılan araziler arasında ABD vatandaşlarının arazilerinin de olması Küba ile ABD ilişkilerini gerdi. Gerek ABD tepkisi gerekse ülke içerisinde ki tepkiler Castro’nun iyice sosyalizme doğru kaymasına neden oldu.

Türk Futbol Tarihinde Bir İlk, Galatasaray UEFA Kupasını Kazandı (2000)

Türk Futbol Tarihinde bir ilk gerçekleşti. Galatasaray Danimarka’da 17 Mayıs 2000 tarihinde oynanan final maçında İngiltere’nin Arsenal takımını penaltı atışlarında 4-1 üstünlük sağlayarak yendi ve UEFA kupasının sahibi oldu.

Danıştay İkinci Daireye Silahlı Saldırı Yapıldı (2006)

Danıştay ikinci dairesine 17 Mayıs 2006 tarihinde Alparslan Aslan adlı bir kişi tarafından saldırı gerçekleştirildi. Saldırı sonucu Danıştay ikinci daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti. Aralarında daire başkanı Mustafa Birden’in de olduğu dört kişi yaralandı. Saldırgan kaçmaya çalışırken görevli polis memurlarından biri tarafından yakalandı. Olayın faturası bazı kesimler tarafından AK Parti ve Vakit Gazetesine kesilmeye çalışıldı. Ancak olay aydınlandıkça Ergenekon ile irtibatlı olduğunu gösteren bazı açık deliller ortaya çıkmaya başladı. 

Zonguldak Karadon Maden Ocağında Grizu Patladı (2009)

TTK Karadon Müessese Müdürlüğüne ait kömür ocağın da 17 Mayıs 2010 tarihinde yerin 540 metre altında öğle saatlerinde büyük bir grizu patlaması meydana geldi. Patlama sonucu 30 işçi göçük altında kalarak hayatını kaybetti. İki işçinin cesedine 100 gün sonra ulaşılabildi.

TARİHTE 17 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1792 - New York Borsası kuruldu.

1902 - Yunan arkeologlar, Antik Çağ'ın mekanik analog bir bilgisayarı olarak kabul edilebilecek Antikythera düzeneğini toprak altından çıkardılar.

1928 - Türkiye Cumhuriyeti Hıfzısıhha Müessesesi kuruldu.

1940 - II. Dünya Savaşı: Alman Orduları Belçika'yı işgal ederek Brüksel'e girdi.

1954 - ABD'de siyah çocukların, beyaz çocuklarla aynı okula gitmelerini önleyen yasa yürürlükten kaldırıldı.

1967 - İmam Hatip Okulu mezunlarına, üniversitelere girme hakkı tanındı.

1970 - Norveçli antropolog ve kâşif Thor Heyerdahl, papirüsten yapılmış olan "Ra II" teknesiyle Fas'tan Atlantik Okyanusu'na açıldı.

1971 - THKP-C üyesi dört kişi, İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Ephraim Elrom'u kaçırdı. Eylemciler, 20 Mayıs'a kadar cezaevlerindeki bütün devrimcilerin serbest bırakılmasını istedi. Hükümet, pazarlık yapmayacağını açıkladı.

1972 - Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın 991 milyon lirayla, zarar rekoru kırdığı açıklandı.

1983 - Ankara Bahçelievler'de 8 Ekim 1978 tarihinde, TİP üyesi yedi kişiyi öldürmekten yargılanan Haluk Kırcı ve Ahmet Ercüment Gedikli ölüm cezasına çaptırıldı.

1983 - İsrail, Lübnan ve ABD arasında, 17 Mayıs Antlaşması imzalandı.

1989 - Çin'de 1 milyondan fazla gösterici, başkent Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda siyasal özgürlüklerin genişletilmesi için açlık grevi yapan öğrencileri desteklemek amacıyla yürüyüş yaptı.

1989 - Çekoslovakya'da dört aydır hapiste olan yazar Vaclav Havel serbest bırakıldı.

1992 - Dünya Sağlık Örgütü (WHO), eşcinselliği akıl hastalıkları listesinden çıkardı.

1994 - Türkiye ekonomisi, 14 yıl aradan sonra yeniden IMF denetimine girdi.

2000 - Galatasaray, UEFA Kupasını kazanarak Avrupa'da kupa kazanan ilk Türk futbol takımı unvanını aldı.

2006 - Danıştay'a avukat Alparslan Arslan tarafından düzenlenen silahlı saldırıda, Danıştay İkinci Dairesi Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin yaşamını yitirdi ve dört üye de yaralandı.

2010 - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifa etmesinden sonra; CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu görevinden istifa edip Genel Başkanlık için aday olacağını açıkladı.

2010 - İran'ın uranyum takasına ilişkin ortak formülle ilgili anlaşma, Türkiye, Brezilya ve İran Dışişleri Bakanları tarafından imzalandı. Uranyum takasının Türkiye'de yapılacağı da, bu imza ile resmileşmiş oldu. İran'ın 1200 kilogram düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyumu, yüksek seviyede zenginleştirilmiş uranyumla takas edeceği kaydedildi.

2010 - Zonguldak'taki Türkiye Taşkömürü Kurumu, Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında patlama meydana geldi. 30 işçi göçük altında kaldı. 20 Mayıs 2010 tarihinde 28 işçinin cesedine ulaşıldı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar