Tarihte bugün veya tarihte 17 Mart günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da 17 Mart günü meydana gelen olaylar arasında Batı Avrupa Birliği'nin kurulması, İtalya'nın birliğini tamamlaması gibi olaylar var.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya 17 Mart günü meydana gelen olaylar arasında SSC tehlikesine karşı Batı Avrupa'da Avrupa Birliği temellerinin atılması, İtalya'nın siyasi birliğini tamamlaması yer alıyor.

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Şehzade Korkut saltanat İddiası Nedeniyle Katledildi (1513)

Yavuz Sultan Selim saltanat mücadelesinde başarılı oldu ve tahta geçti. Ancak babasına kardeşlerine dokunmayacağına dair söz vermişti. Şehzade Korkut saltanat iddiasında bulunmayacağına dair söz vermiş ve yeniçerilerde kendisine kefil olmuşlardı. Şehzade Ahmet’in saltanat davası ile isyan etmesi Yavuz Sultan Selim’i Şehzade Korkut hakkında da bazı endişelere sevk etti. Şehzade Korkut'un da saltanat eğilimi olduğu tespit edilince üzerine kuvvet sevk edildi. Kaçan Şehzade arkadaşı ile birlikte Korkuteli yakınlarında bir mağarada yakalandı ve sonrasında da 17 Mart 1513’te boğularak katledildi. Şehzade Korkut bizzat dedesi Fatih Sultan Mehmet’in gözetiminde iyi bir eğitim almış alim ve şairdir. Aynı zamanda Akdeniz’de Türk denizcilerine verdiği destek ile tanınmıştır.

İtalya Ulusal Birliğini Tamamladı (1861)

XIX.Yüzyıla girildiğinde İtalya hala milli birlikten yoksun bir ülkeydi. İtalya’nın bulunduğu yerde irili ufaklı devletler bulunuyordu. Bunların içerisinde en güçlüsü olan Piyemonte Krallığı milli birlik için çalışmalara başladı. Başta Kont Cavour ve Garibaldi birlik çalışmalarını hızlandırdılar. Giderek güçlenen Piyemonte Krallığı 1860’larda bir çok devleti birleştirmişti. Piyemonte Kralı Victor Emmanuel’in 17 Mart 1861’de İtalya Kralı ilan edilmesi ile İtalya resmen kurulmuş oldu.

Amiral Sackville Carden Görevinden Ayrıldı (1917)

Çanakkale Savaşlarında son hücum için hazırlanan İtilaf devletleri donanmasında önemli bir görev değişikliği oldu. İngiliz donanması komutanı ve aynı zamanda Çanakkale’de ki  Birleşik donanmanın komutanı Amiral Sackville Carden 17 Mart 1915’te sağlık nedenleriyle görevinden ayrıldı yerine De Robeck atandı. Bu nedenle 17 Mart 1915 olarak düşünülen kesin hücum tarihi bir gün ötelendi.

Teğmen Hamdi Askerleri İle Dağa Çıktı (1919)

İngilizlerin önce Samsun’a asker çıkarmaları arkasından da Merzifon’a asker göndermeleri tepkileri de beraberinde getirdi. Samsun’daki Türk birliklerinden makineli tüfek bölüğüne bağlı Teğmen Hamdi askerleri ile birlikte 17/18 Mart 1919 gecesi dağa çıktı. Bu küçük olay İtilaf devletlerini ciddi endişelere sevk etmiştir.

Batı Avrupa Birliği Kuruldu (1948)

SSCB’nin desteğindeki komünistlerin Çekoslavakya’da yönetimi ele geçirmesi Batı Avrupa ülkelerini endişelendirdi. İngiltere ve Fransa başta olmak üzere Benelüx ülkeleri (Belçika, Hollanda, Lüxemburg) bir araya geldiler. Brüksel’de ki toplantı sonrasında 17 Mart 1948’de Batı Avrupa Birliği’ni oluşturan antlaşmayı imzaladılar. Bu beş devlet aralarında her türlü işbirliğine açık olmayı taahhüt ediyorlardı.

Sivas’ta Heyelan Meydana Geldi (2005)

Sivas'ın Koyulhisar ilçesine bağlı Sugözü köyü Kuzucu Mahallesi'nde 17 Mart 2005 tarihinde toprak kayması meydana geldi. Bu olay sonucu 15 kişi ve 21 ev toprak altında kaldı. Aynı yerde ikinci bir toprak kaymasının daha olması ümitleri yok etti.

TARİHTE 17 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER OLAYLAR

1816- 38 tonluk ''Elise'' adlı buharlı tekne, kaptan Pierre Andriel yönetiminde, Manş Denizi'ni aşan ilk buharlı tekne oldu.

1921- Londra'da ilk doğum kontrol kliniği açıldı. Kliniğe başvuranlara, düşük ücretle korunma araç gereçleri verildi.

1939- Hatay'da Türk posta ve telgraf ücretleri uygulamaya konuldu.

1948- Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere ve Lüksemburg dışişleri bakanları arasında, 50 yıl süreli Brüksel Anlaşması imzalandı.

1954- Türk Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası'nda; Milli Takım, grup eleme maçlarında Madrid'de 4-1 yenildiği İspanya'yı İstanbul'da 1-0 yendi. Yönetmelik gereği, 1954 yılının 17 Mart günü Roma'da yapılan üçüncü karşılaşmada İspanya ile 2-2 berabere kalınca, kura çekildi. Kurada kazanan Türk Milli Futbol Takımı, finallere katılma hakkını elde etti.

1966- Varto'da 5,6 büyüklüğündeki depremde 14 kişi öldü.

1972- Uzun süredir araları açık olan CHP Genel Başkanı İsmet İnönü ile Genel Sekreter Bülent Ecevit barıştı.

1976- Amerikan Northrop uçak şirketi, uçak alım satımlarıyla ilgili Türkiye'de rüşvet dağıttığı iddialarını doğruladı.

1985- İki ünlü oyun yazarı Arthur Miller ve Harold Pinter, hapiste bulunan Pen üyesi yazarları ziyaret etmek amacıyla Türkiye'ye geldi.

2005- Sivas'ın Koyulhisar ilçesine bağlı Sugözü köyü Kuzucu Mahallesi'ndeki toprak kayması sonucu 15 kişi ve 21 ev toprak altında kaldı. 23 Mart'ta aynı bölgede yeniden yaşanan heyelanda yaklaşık 5 milyon ton toprak daha kaydı. 15 kişinin yaşamından ümit kesildi.

2015- İsrail'de düzenlenen erken genel seçimlerden Binyamin Netanyahu'nun önderliğindeki sağcı Likud Partisi birinci çıktı.

2016- Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki uluslararası koalisyona bağlı savaş uçakları tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırıda Hacce kentinde 22'si çocuk 119 kişi öldü, 47 kişi yaralandı.

2016- Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, Suriye'nin kuzeyinde kontrolünde tuttuğu bölgelerde federasyon ilan ettiğini duyurdu.

2018- Çin Devlet Başkanı Şi Cinping parlementoda yapılan seçimle ikinci dönem devlet başkanlığına getirildi.

Yorumlar