Tarihte bugün veya tarihte 17 Haziran günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 17 Haziran günü yaşanan en önemli hadiselerden birisi CHP tarafından yasaklanan "ezanın aslı" yeniden minarelerden seslendirildi.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün ne oldu? Tarihte bugün veya tarihte 17 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında Koçgiri ayaklanmasının bastırılması, Ezanın yeniden aslı gibi okunmaya başlaması, Watergate skandalının ortaya çıkması gibi önemli gelişmeler yer alıyor.

Tarihte bugün yaşanan önemli olaylardan bazıları şöyle:

Ünlü Türk Denizcisi Turgut Reis Şehit Düştü (1565)

Trablusgarp fatihi ünlü Türk denizcisi Turgut Reis Malta kuşatması sırasında 80 yaşlarında iken 17 Haziran 1565 tarihinde şehit düştü. Öldüğünde Trablusgarp Beylerbeyi olan Turgut Reis’in naşı Trablus’taki kendi yaptırdığı camiin yanına defnedilmiştir. 

Koçgiri İsyanı Sona Erdirildi (1921)

Başta Tunceli olmak üzere, Sivas ve Erzincan bölgelerini kapsayan Koçgiri isyanı ayaklanma liderlerinin 17 Haziran 1921 tarihinde teslim olmalarıyla sona erdirildi. Bölgede ki ayaklanmayı bastırmakla Sakallı Nurettin Paşa ve Giresunlu Topal Osman Ağa görevlendirilmişlerdi.

Ezan-ı Muhammedi Aslı Gibi Okunmaya Başladı (1950)

İlk defa Yusuf Hikmet Bayur başkanlığındaki Millet Partisi ibadet özgürlüğünü savunmuştur. 1950 yılında iktidara gelen Demokrat Parti 16 Haziran 1950’de çıkardığı bir kanunla Türkçe ezan okunmasını zorunlu kılan kanunu ortadan kaldırmıştır. Böylece Müslüman Türk halkının 18 yıllık özlemi bitmiş oldu. Kanunun kabulünün ertesi günü yani 17 Haziran 1950 tarihinde ezan aslı gibi tekrar okunmaya başladı. 

SSCB Tanklarla Berlin Ayaklanmasını Sona Erdirdi (1953)

Ekonomik şartların her geçen gün kötüleştiği Doğu Almanya’da halk komünizmden kurtulmak istiyordu. Komünist Parti içerisinde anlaşmazlıkların çıkması ve Stalin’in ölümünü fırsat olarak kullanmak isteyen işçiler 16 Haziran 1953 tarihinde Doğu Berlin’de büyük bir ayaklanma çıkardılar. Şehirde bulunan iki SSCB tümeni tanklarla 17 Haziran 1953 tarihinde harekete geçerek halka ateş açtı ve aynı günün akşamı ayaklanma kanlı bir şekilde bastırıldı.

Macar Başbakanı İmre Nagy İdam Edildi (1958)

Macaristan halkı komünizme başkaldırmıştı. Başbakan İmre Nagy’de halkının sesine kulak vererek komünizmden ayrılma çabası içerisine girmişti. Hatta SSCB’ye eğer tanklarla girecek olurlarsa bizzat kendisinin çıplak elleri ile karşı çıkacağını söyleyerek meydan okumuştu. Ancak Ruslar onu dinlemediler ve Macar ayaklanmasını tanklarla ezdiler. Başbakan İmre Nagy ve Savunma Bakanı Pol Maleter SSCB ile görüşmeye gittiklerinde tutuklandılar.Çok sonraları SSCB yetkilileri İmre Nagy’nin 17 Haziran 1958 tarihinde hapishanede idam edildiklerini açıkladılar.

ABD Başkanı Nixon’un İstifası İle Sonuçlanan Watergate Olayı Ortaya Çıktı (1972)

ABD’nin başkenti Washington’da otel ve işhanı olarak kullanılan Watergate binasında bulunan muhalefet partisi Demokrat Parti’nin merkezine gizlice dinleme cihazı yerleştirmeye çalışan beş kişi 17 Haziran 1972 tarihinde yakalandılar. Bu olay başkan Nixon’a kadar uzanınca büyük bir skandal oldu ve sonuçta Nixon istifa etmek durumunda kaldı.

17 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1462 - Kont Drakula ya da Kazıklı Voyvoda veya Vlad Ţepeş adlarıyla da tanınan Eflak Prensi III. Vlad, gece karanlığından yararlanarak Fatih Sultan Mehmed'e (II. Mehmed) başarısız bir suikast teşebbüsünde bulunduktan sonra kaçtı.

1631 - Mümtaz Mahal doğum yaparken vefat etti. Eşi Hint-Türk-Moğol Babür İmparatoru Şah-ı Cihan, ertesi yıl başlattığı anıt mezar Tac Mahal'i 20 yıl içinde tamamlattı.

1641 - Emirgüneoğlu Yusuf Paşa, İran lehine bölücü ve yıkıcı propaganda yaptığı iddiasıyla Sultan İbrahim'in emriyle idam edildi.

1885 - Özgürlük Heykeli, New York Limanı'na ulaştı.

1921 - Sivas, Erzincan ve Tunceli yöresinde 3,5 ay süren Koçgiri İsyanı, Türk Ordusu tarafından bastırıldı.

1924 - Helsinki'de oynanan Finlandiya-Türkiye millî futbol maçı, Türkiye'nin 4-2 galibiyetiyle sonuçlandı.

1932 - Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu ile Milliyet gazetesince ilk kez düzenlenen otomobil yarışı, İstinye-Zincirlikuyu arasında yapıldı.

1939 - Fransa'da Giyotin'le "halka açık" son infaz, Versay şehrinde Saint-Pierre Hapishanesi'nin (şimdiki Adalet Sarayı) dışında gerçekleştirildi. Giyotinle son idam ise, 10 Eylül 1977'de yapıldı.

1944 - İzlanda, Danimarka'dan ayrıldı ve cumhuriyet ilan etti.

1946 - Türkiye İşçi ve Çiftçi Partisi, İstanbul’da kuruldu. Etem Ruhi Balkan, Selahattin Yorulmazoğlu, Mehmet Şükrü Sekban, Necmeddin Deliorman, İrfan Recep Nayal, Ali Esenkova ve İbrahim Tokay kurucular arasında yer alan isimlerdi.

1951 - Türkiye Millî Futbol Takımı, Batı Almanya'yı Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda 2-1 yendi. Başarılı kurtarışlar yapan kaleci Turgay Şeren'e, "Berlin panteri" denilmeye başlandı.

1967 - Çin, ilk hidrojen bombasını test etti.

1972 - Watergate skandalı: ABD Başkanı Richard Nixon'un partisi olan Cumhuriyetçi Parti ile bağlantılı 5 hırsız, Watergate İş Merkezi'ndeki bir büroya gizli mikrofon yerleştirirken Polis tarafından yakalanarak tutuklandı. Bu büronun, ABD'nin o zamanki ana muhalefet partisi olan Demokratik Parti'nin merkezi olduğu ortaya çıktı.

1980 - Cumhuriyet Halk Partisi Nevşehir İl Başkanı ve eski Milletvekili Mehmet Zeki Tekiner öldürüldü. Cenaze töreninde, aralarında Bülent Ecevit'in de bulunduğu Cumhuriyet Halk Partisi heyetine, Ülkü Ocaklılar tarafından taşlı ve sopalı saldırıda bulunuldu.

1987 - Son ferdi de ölen Esmer Kıyı Çintesi ("Ammodramus maritimus nigrescens") denen serçe türünün soyu tükenmiş oldu.

1991 - ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından yeni Hükümeti kurmakla görevlendirildi.

1992 - Yeni Galata Köprüsü törenle hizmete açıldı.

2010 - Sıklıkla blog sayfalar hazırlamak amacıyla kullanılan açık kaynak içerik yönetim sistemi Wordpress'in 3.0 versiyonu yayınlandı.

Yorumlar