Tarihte bugün veya tarihte 16 Mart günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 16 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında İstanbul'un işgal edilmesi, Halepçe Katliamının yaşanması ve Misak-ı Milli'den ilk tavizin verilmesi gibi olaylar yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 16 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında 1. Dünya Savaşı sırasında İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgale dilmesi, Halepçe'de Kimyasal Katliam yapılması, Osmanlı'nın Bulgaristan'a bağımsızlık vermek zorunda kalması, Mısak-ı Milli'den ilk tavizin verilmesi gib olaylar var.

İşte tarihte 16 Mart günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

İtilaf Devletleri İstanbul’u Resmen İşgal Ettiler (1920)

Misak-ı Milli kararlarının kabul edilmesi İtilaf Devletlerinin gözdağı vermek için sert bir şekilde İstanbul’u resmen işgal etmelerine neden oldu. İngilizler 16 Mart 1920’de ilk olarak Şehzadebaşındaki Mızıka Karakolu’nu basarak askerlerimizden bazılarını şehit ettiler. Meclis-i Mebusan’ı dağıttılar, bir kısım milletvekillerini tutukladılar. Bir çok resmi daireye başta Harbiye Nezareti olmak üzere el koydular. Haberleşmeyi kestiler. 

Osmanlı Devleti Bulgaristan’a Bağımsızlık Vermeyi Kabul Etti (1909)

Bulgaristan’ın bağımsızlık ila etmesi üzerine bunu tanımayan Osmanlı Devleti Bulgar sınırına asker yığmaya başladı. Bu duruma büyük devletler müdahale ettiler. Rusya Osmanlı devletine 1877-1878 savaşı sonrası alacağı tazminatın kalan bölümünü Bulgaristan’a bağımsızlık verilmesi şartı ile vazgeçebileceğini teklif etti. Osmanlı Devleti büyük devletlerin baskısı üzerine 16 Mart 1909’da Rusya’nın bu teklifini kabul etti. Rusya Osmanlı Devletinden alacağını Bulgaristan’a yükledi.

Misak-ı Milli’den İlk Taviz Verildi ‘’Moskova Antlaşması’’(1921)

 Moskova’da süren görüşmeler sonrasında TBMM ile Sovyet Rusya arasında 16 Mart 1921 tarihinde Moskova Antlaşması imzalandı. Sovyet Rusya Batum’un bırakılması karşılında Misak-ı Milli’yi tanıdı. Batum’un kaybedilmesi Misak-ı Milli’nin ilk tavizi olarak kabul edilir.

Almanya Versay Antlaşmasının Silahsızlanma Hükmünü Tanımadığını İlan Etti (1935)

I.Dünya Savaşı sonunda Almanya ile imzalanan Versay Antlaşması silah ve asker konusunda bazı sınırlamalar getiriyordu. Versay antlaşmasının hükümlerini etkisiz hale getirmeye çalışan Hitler son olarak 16 Mart 1935’te mecburi askerlik getirerek bir hükmü daha geçersiz hale getirdi. Aynı zamanda antlaşmaya aykırı olarak Kara ordusunun asker sayısını da arttırma kararı aldı.

ABD Askerleri Vietnam’da Katliam Yaptı (1968)

ABD askerleri 16 Mart 1968’de Vietnam savaşı sırasında üç köyde masum sivilleri hedef alan My Lai adıyla anılan katliamı gerçekleştirdiler. Bu olayda 350 civarında sivil öldürüldü. Olayın bir İngiliz gazeteci tarafından ortaya çıkarılmasından sonra sorumlular hakkında dava açıldı. Sadece bir teğmen bu olay ile ilgili olarak ceza almış onun cezası da daha sonra başkan Nixon tarafından affedilmiştir.

Halepçe’ye Kimyasal Saldırı Düzenlendi (1988)

İran-Irak savaşı sırasında Celal Talabani’ye bağlı peşmergelerin İran ordusu ile harekete geçmesi Saddam’ı kızdırmıştı. Halepçe’ki isyanı bastırmakla görevli olan Ali Hasan El Mecit (Kimyasal Ali) Saddam’ın emri ile 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe’de kimyasal silah kullandı. Bu olayda halepçe halkından yaklaşık 7000 kişi hayatını kaybetti.

ABD’li Barış Gönüllüsünü Ezdiler (2003)

ABD’li barış gönüllüsü Rachel Corrie Gazze Şeridinde 16 Mart 2003 günü buldozer ile ezildi. Rachel Corrie Filistinlilerin evlerini yıkmak için harekete geçen bir buldozerin önüne çıkmış ve aynı buldozer tarafından ezilerek katledilmiştir.

TARİHTE 16 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1920- İtilaf devletleri, İstanbul'u işgal etti.

1921- Sovyetler Birliği, Ankara Hükümetini resmen tanıdı; Moskova Antlaşması imzalandı.

1940- Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadın yazar Selma Lagerlöf 82 yaşında öldü.

1956- Keman sanatçısı Suna Kan, İtalya'da ödül aldı. Gazeteler, ''Paganini sağ olsaydı, Suna Kan'ı alnından öperdi.'' diye yazdı.

1964- TBMM'de gizli yapılan olağanüstü toplantıda, hükümete gerektiğinde Kıbrıs'a müdahale yetkisi verildi.

1965- Zeki Müren'in başrolde olduğu "Çay ve Sempati" oyununun, Arena Tiyatrosu'nda sahnelenmesine başlandı.

1969- Türkan Şoray, ücretini 60 bin liradan 75 bin liraya çıkardı. Şoray, böylece Türk sinemasının en pahalı oyuncusu oldu.

1971- Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan, Sivas'a bağlı Gemerek'te jandarmayla girdikleri çatışma sonunda yakalandı.

1972- Cumhuriyet Senatosu; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkındaki idam kararını onayladı.

1978- İstanbul Üniversitesinden çıkan öğrenci grubuna bomba atıldı; yedi öğrenci öldü. Silahlı kişilerce gruba ateş açıldı; çok sayıda kişi yaralandı.

1978- İtalya'da eski başbakanlardan Aldo Moro, terör örgütü Kızıl Tugaylarca kaçırıldı.

1994- TBMM tarafından dokunulmazlıkları kaldırıldıktan sonra gözaltına alınan beşi DEP'li altı milletvekili, TCK'nin 125. Maddesi'ne muhalefet ettikleri gerekçesiyle DGM'ye sevk edildi. Vatana ihanetle suçlanan milletvekilleri, 17 Mart'ta tutuklanarak cezaevine konuldu.

1999- Kosova'daki Sırp güçlerine karşı, yetmiş gün sürecek hava harekatı başlatıldı.

2004- TTK'nin Karadon maden ocağındaki grizu patlamasında 8 Çinli işçiden 5'i öldü, 3'ü yaralandı.

2012- Afganistan'da NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Kabil Bölge Komutanlığında görevli Türk askerlerini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu 12 asker şehit oldu.

2016- Paralimpik milli atıcı Korhan Yamaç, Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Atıcılık Dünya Kupası'nda iki gümüş madalya kazandı.

2017- Türkiye, Hollanda'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya ve beraberindeki diplomatik heyete yapılan uygulamanın Viyana Sözleşmelerinin ihlali olduğunu belirterek konuyu notayla Birleşmiş Milletlere taşıdı. 

2017- Halep kentinin Etarib ilçesinde bir camiye namaz vakti düzenlenen hava saldırısında 58 kişi hayatını kaybetti.

2018- Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Yorumlar