Tarihte bugün veya tarihte 15 Haziran günü neler oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 15 Haziran günü meydana gelen önemli olayların başında ezanın ilk kez okunmasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 15 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında bugün şüphesiz en öne çıkanı Ezan-ı Muhammedî'nin ilk kez okunmasıdır. Tarihte bugün meydana gelen bir diğer önemli olay ise Yeniçeri ordusunun lağvedilerek yerine yeni bir ordunun kurulmasıdır. 

İşte tarihte bugün meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Ezan-ı Muhammedi İlk Kez Okundu (622)

Sevgili Peygamberimiz Hz.Muhammed(sav)’in uygun görmesi ile Bilal-ı Habeşi tarafından yüksek bir evin üzerinden 15 Haziran 622 tarihinde ilk kez Ezan-ı Muhammedi sabah namazı için okundu. İlk minare bir süre sonra Mescid-i Nebevi’ye inşa olundu.

İngiltere’de Kralın Yetkileri Kısıtlandı (1215)

Avrupa Tarihinde ilk kez 15 Haziran 1215 tarihinde aristokratlar tarafından Kral John’a Magna Carta Libertatum (Büyük Hürriyet Fermanı) adlı belge imzalattırıldı. Bu belge ile ilk kez kralın yetkileri kısıtlanıyordu. Bu yüzden Avrupa’da insan hakları konusunda ki ilk belge sayılmaktadır.

Yeniçeri Ocağı Kaldırıldı ‘’Vaka-i Hayriye’’ (1826)

II. Mahmut’un Avrupa usulünde ordu kurma girişimi üzerine yeniçeriler 15 Haziran 1826 tarihinde son kez ayaklandılar. Ancak bu defa başta Şeyhülislam olmak üzere padişahın yanında yer alıyordu. Ayrıca halk ve ordunun üst düzey subayları da yeniçeri isyancıların karşısında idi. Yeniçerilere karşı Sancak-ı Şerif çıkarılmıştı. İsyan başarıya ulaşmadı ve kanlı bir şekilde bastırıldı. Kapıkulu ocakları vaka-i Hayriye denen bu olay sonunda tamamen tasfiye edildi

Çerkes Hasan Bakanlar Kurulunu Bastı (1876)

Sultan Abdülaziz’in kayınbiraderi Kolağası Çerkez Hasan 15 Haziran 1876 tarihi gecesi Mithat Paşa’nın konağında toplantı halinde bulunan vekiller Meclisini bastı. Abdülaziz’in intikamını almak isteyen Çerkez Hasan baskın sırasında Serasker Hüseyin Avni Paşa ve Dış İşleri Bakanı Raşit Paşa’yı öldürdü. Olay sonrasında yaralı olarak yakalandı ve idama mahkum edilerek iki gün sonra idam edildi.

Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Açıldı (1927)

Dr.Mazhar Osman Usman’ın öncülüğünde Türkiye’nin en büyük akıl ve ruh sağlığı hastanesi olan Bakırköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi b15 Haziran 1927 tarihinde açıldı. Daha önce bu görevi Toptaşı Bimarhanesi yerine getiriyordu.

Belediye Otobüsü Denize Uçtu (1978)

İstanbul’da şehir hatlarında çalışan Taksim-Sarıyer belediye otobüsü Tarabya önlerinde 15 Haziran 1978 tarihinde denize uçtu. Denize gömülen otobüste bulunan 35 kişiden 30’u boğularak yaşamını yitirdi. Yolculardan 5 kişi ise yüzerek kurtulmayı başardı.

Başbakan Necmettin Erbakan Öncülüğünde D-8 Kuruldu (1997)

Gelişmekte olan 8 büyük İslam ülkesi aralarında sosyal ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için Başbakan Necmettin Erbakan öncülüğünde İstanbul’da 15 Haziran 1997 tarihinde D-8 ülkelerini kurdular. Bu ülkeler Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye’dir.

TARİHTE 15 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

MÖ 763 - Asurlular bugün bir Güneş tutulmasını kayıtlarına geçirdiler. Bu özel gün, daha sonra Mezopotamya tarihinin zaman dizininin oluşturulmasında bir referans noktası olarak kullanıldı.

1215 - İngiltere Kralı John, Magna Carta sözleşmesini mühürledi.

1381 - İngiliz tarihinin ilk büyük köylü ayaklanması, lideri Wat Tyler'in ölümüyle son buldu.

1667 - Kayıtlara geçmiş ilk kan nakli Fransa Kralı XIV. Louis'nin de özel doktoru olan Jean-Baptiste Denys tarafından gerçekleştirildi. Dr. Denys, bir koyunun kanını 15 yaşında bir çocuğa nakletmiş ve çocuk yaşamıştı.

1752 - Benjamin Franklin, uçurtma deneyi ile yıldırımın elektrik akımı olduğunu ispatladı.

1808 - Joseph Bonaparte, İspanya Kralı oldu.

1826 - Sultan II. Mahmud, Yeniçeri Ocağı'nı kaldırdı. Yerine "Asakir-i Mansure-i Muhammediye" adıyla yeni bir askeri teşkilat kuruldu. Bu olay, Osmanlı tarihinde "Vaka-i Hayriye" (Hayırlı Olay) olarak anıldı.

1836 - Arkansas, 25. eyalet olarak ABD'ye katıldı.

1844 - Charles Goodyear, kauçuğun güçlendirilmesi işleminde kullanılan ve vulkanizasyon adı verilen bir yöntemin patentini aldı.

1865 - Yoksullar ve yetimlerin yatılı eğitimi için Darüşşafaka kuruldu.

1888 - II. Wilhelm, Almanya İmparatoru oldu.

1896 - Japonya'da meydana gelen bir tsunami, 22000'den fazla kişinin ölümüne yol açarak Japon tarihine en ölümcül tsunami olarak geçti.

1903 - 11 dakikalık ilk Western filmi, Great Train Robbery gösterime girdi.

1911 - Sonradan IBM adını alacak olan "Computing Tabulating Recording Corporation" adlı şirket kuruldu.

1920 - Almanya ile Danimarka arasında yapılan yeni bir sınır anlaşmasıyla kuzey Schleswig Danimarka'ya verildi.

1920 - Yozgat'ta Çapanoğu Ayaklanması başladı.

1920 - 15. Kolordu Komutanlığı'ın adı, "Doğu Cephesi Komutanlığı" olarak adlandırıldı. Cephenin komutanlığına Kazım Karabekir Paşa getirildi.

1923 - Nezihe Muhiddin'in öncülüğünde Darülfünun Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantı sonucu Kadınlar Halk Fırkası'nın kurulması kararlaştırıldı. Fırka, yeni Türkiye’deki ilk siyasal parti girişimidir.

1926 - İzmir Suikastı: Atatürk'e karşı yapılacak olan suikastın "Giritli" motorcu Şevki tarafından, Vali Kazım Dirik'e bildirilmesi.

1930 - Türkiye'nin ilk dış kredisi olan 10 milyon Dolar, Amerikan Yardım Bankası'ndan alındı.

1936 - 1931'den beri Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreterliği'ni yapmakta olan Recep Peker, Mustafa Kemal Atatürk tarafından görevinden alındı. Genel Sekreterlik görevi, Başvekil İsmet İnönü'ye verildi.

1938 - Medeni Kanun'daki evlenme yaşı; kadınlar için 15, erkekler için 17 olarak düzenlendi.

1941 - II. Dünya Savaşı: Savaş Baltası Harekâtı başladı.

1942 - Atatürk'ün Şişli'de oturduğu ev müze oldu.

1950 - Batı Almanya, Avrupa Konseyi'ne katılma kararı aldı.

1954 - UEFA (Union des Associations Européennes de Football) kuruldu.

1956 - Basına baskılar sürüyor; Akis dergisi toplatıldı.

1969 - Georges Pompidou, Fransa Cumhurbaşkanı seçildi.

1970 - İşçiler, İzmit Gebze'den İstanbul'a doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş sırasında geçilen yerlerdeki işçiler de yürüyüşe katıldı. 15-16 Haziran işçi direnişi olarak adlandırılan bu olaylar, 16 Haziran'da 5 kişinin ölmesi ve İstanbul ve Kocaeli'de sıkıyönetim ilan edilmesi ile sona erdi.

1973 - Yünsa Yünlü Sanayi Anonim Şirketi kuruldu.

1975 - Soyuz 19, Baykonur Uzay Üssü'nden havalandı.

1977 - İspanya'da 41 yıl sonra ilk seçimler yapıldı.

1978 - İstanbul Tarabya'da bir belediye otobüsü denize uçtu; 35 yolcudan 4'ü kurtulabildi.

1978 - Ürdün Kralı Hüseyin, Amerikalı Lisa Halaby ile evlendi. Lisa Halaby, adını Nur olarak değiştirdi.

1981 - Mehmet Ali Ağca'yı hapisten kaçıran Bünyamin Yılmaz, 18 yıl hapse mahkum oldu.

1985 - Hollandalı ressam Rembrandt'ın Danaë adlı tablosu, daha sonra akli dengesinin bozuk olduğuna hükmedilen bir adam tarafından saldırıya uğradı. Tuvalin üzerine sülfürik asit döken saldırgan, ayrıca tabloyu iki yerinden bıçakladı.

1990 - İstanbul'un ilk tüp bebeği doğdu.

1994 - İsrail ve Vatikan tam diplomatik ilişki anlaşmasına vardı.

1994 - İş adamı Vehbi Koç'a İsviçre'de, Birleşmiş Milletler Nüfus Faaliyetleri Ödülü verildi.

2002 - "2002 MN" adı verilen bir asteroid, Dünya'nın 121.000 km yakınından geçti. Bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin üçte biri kadardır.

Yorumlar