Tarihte bugün 14 Mart günü olayları nelerdir?

Tarihte bugün veya tarihte 14 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında Selimiye Camii'nin açılması, Karl Marx'ın ölümü, Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin kurulması gibi olaylar yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün 14 Mart günü olayları nelerdir?

Tarihte bugün ya da tarihte 14 Mart günü meydana gelen önemli gelişmeler arasında Karl Marx'ın ölümü, Selimiye Camii'nin ibadete açılması, Erdoğan'ın ilk hükümetini kurması gibi önemli olaylar var.

İşte Tarihte 14 Mart günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları: 

Selimiye Camii İbadete Açıldı(1575)

Osmanlı hükümdarı Sultan II. Selim tarafından Edirne’de Mimar Sinan’a yaptırılan camii’dir. Selimiye Camii eşiz bir mimari teknikle yapılmıştır. Yapımına 1468 yılında başlanmış 1474’te tamamlanmışa da II.selim’in ölümü nedeniyle açılışı 14 Mart 1575’te yapılabilmiştir. Mimar Sinan Selimiye Camii için ustalık dönemi esri olduğunu söylemiştir. Camii sadece mimarisi ile değil süslemeleri ile de eşiz bir görünüm arz eder. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Edirne’yi işgal eden Ruslar çinilerden bir kısmını sökerek Moskova’ya götürmüşlerdir.

Türkiye Tarihinin İlk Tıp Fakültesi açıldı (1827)

Batılı anlamda eğitim veren ilk tıp fakültesi II. Mahmut zamanında 14 Mart 1827’de açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’dir. Tıphane adıyla da bilinen bu eğitim kurumu Türkiye Tarihinin ilk tıp fakültesi olarak kabul edilir.

Marksizm’in kurucusu  Karl Marx Öldü (1883)

Karl Marx Yahudi bir anne babanın çocuğu olarak Prusya Krallığı’nda (Almanya) doğdu. Daha sonradan Hukuk Fakültesi diploması almak için Hıristiyanlığı seçti. Yazdığı Kapital adlı kitabı ile Komünizmin fikri temellerini oluşturdu. Bu yüzden komünizm Marksizm olarak adlandırılır. Karl Marx 14 Mart 1883 tarihinde Londra’da öldü.

Sırbistan İle İstanbul Antlaşması İmzalandı (1914)

Balkan Savaşları sonunda Osmanlı Devletinin Sırbistan ile sınırı kalmamıştı. Ancak Sırbistan’da kalan Müslümanların durumu başta olmak üzere Sırbistan ile çeşitli sorunları çözümlemek amacıyla 14 Mart 1914 tarihinde İstanbul antlaşması imzalandı.

Gerze Yangını Sonrası Yapılan Konutlar Teslim Edildi (1958)

Sinop ili Gerze ilçesinde 1956’da çıkan büyük yangında bir çok ev ve işyeri kullanılamaz hale gelmişti. Bu yangın sonrasında devlet tarafından inşa edilen ev ve işyerleri mağdur hak sahiplerine 14 Mart 1958 tarihinde teslim edildi.

Recep Tayyip Erdoğan Yeni Hükümeti Kurdu (2003)

2002 Yılında yapılan seçimlerde siyasi yasaklı olduğu için Recep Tayyip Erdoğan katılamamıştı. Seçimden sonra kurulan Abdullah Gül Başbakanlığında Ak Parti hükümeti döneminde TBMM’de kabul edilen bir yasa ile Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasağı kalktı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer birincisinde yasayı veto etmişti. Ancak yasanın TBMM’de yeniden büyük çoğunlukla kabulü ile siyasi yasağı kalkan Recep Tayyip Erdoğan Siirt seçimlerinin iptal edilmesi ve yenilenmesi kararı sonrası Siirt’ten aday oldu ve 9 Mart 2003 tarihinde Siirt milletvekili olarak parlamentoya girdi. Abdullah Gül’ün istifası ile hükümeti kurma görevini aldı. Bu görev doğrultusunda 14 Mart 2003 tarihinde 59. TBMM hükümeti başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kuruldu.

TARİHTE 14 MART GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1827- II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda ''Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire'' adıyla kurulması, daha sonra ''Tıp Bayramı'' olarak kutlanmaya başlandı.

1879- Fizik bilgini Albert Einstein, Ulm'da doğdu.

1919- Yunanlıların, İzmir'e çıkarma planı, İngiltere Başbakanı Lloyd George, Fransa Başbakanı Clemenceau, İtalya Başbakanı Orlando ve ABD Başkanı Wilson tarafından kabul edildi.

1935- İstanbul Belediye Meclisi, Darülaceze'nin adını Düşkünler Evi olarak değiştirdi.

1939- Hatay Meclisi, Türk lirasını resmi para olarak kabul etti.

1953- Sovyetler Birliği Komünist Partisi 1. Sekreteri Stalin'in ölümü üzerine yerine getirilen Malenkov, görevini 8 gün sonra Kruşçev'e devretti.

1964- BM Güvenlik Konseyi, Barış Gücü'nün Kıbrıs'a gitmesini kararlaştırdı.

1980- ABD Hava Kuvvetlerine ait C-130 tipi askeri nakliye uçağı, İncirlik Hava Üssü'ne iniş yaparken düştü, 18 ABD askeri öldü.

1983- Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kurulmasını öngören yasa tasarısı, Danışma Meclisinde kabul edildi.

2000- Greenpeace, yıllardır çevre kirliliği konusunda mücadele ettiği uluslararası kuruluşlardan Shell petrol şirketine ortak oldu.

2003- Türkiye Cumhuriyeti'nin 59. Hükümeti, Siirt Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kuruldu.

2008- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı.

2011- Türkiye'nin ilk haber spikerlerinden Jülide Gülizar, Ankara’da tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında vefat etti.

2013- Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (Cern) bilim adamları, parçacıklara kütlelerini verdiği düşünülen ve "Higgs Bozonu" adı verilen atomaltı parçacığının varlığından artık emin olduklarını açıkladı.

2015- Maldivler'in eski devlet başkanlarından Muhammed Naşid, üç yıl önce görevde bulunduğu sırada üst düzey bir hakim için gözaltı emri vererek terörle mücadele yasasına muhalefetle suçlandığı davada 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2016- Foto muhabiri Ara Güler'in hayatını ve fotoğraflarını konu alan "İstanbul'un Gözü" adlı belgesel film, dünyadaki ilk gösteriminin yapıldığı Washington DC Bağımsız Film Festivali'nde tüm kategorilerdeki yapımlar arasında "En İyinin İyisi" seçildi.

2016- Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Suriye'deki Rus güçlerin büyük bölümünün çekilmesi için emir verdiği duyuruldu.

2017- Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen ve iki gün süren Suriye konulu 3. tur görüşmelerinde Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra İran'ın da resmen ateşkesin garantörü olmasına karar verildi.

2018-  Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik'in "uykusuzluk geni"ni keşfettiği çalışma, ABD merkezli uluslararası bilim dergisi Cell tarafından "2017 dünyanın en iyi bilimsel buluşları" arasına seçildi.

2018- Dünyanın önemli kozmologlarından kabul edilen ve ALS hastalığı nedeniyle tüm iletişim yetilerini kaybetmesine rağmen kendisi için özel olarak tasarlanan bir bilgisayar desteğiyle bilimsel çalışmalarını devam ettiren Stephen Hawking, 76 yaşında hayatını kaybetti.

Yorumlar