Tarihte bugün 13 Mayıs günü ne oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün 13 Mayıs günü ne oldu, neler yaşandı? Tarihte bugün veya tarihte 13 Mayıs günü meydana gelen olaylar arasında en dikkat çeken Mehmet Ali Ağca'nın İtalya'da Papa'ya suikast girişiminde bulunmasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu, neler yaşandı?

Tarihte bugün 13 Mayıs günü ne oldu, neler yaşandı? Tarihte bugün veya tarihte 13 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylar arasında Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe'yi resmi dil olarak ilan etmesi ABD'nin Meksika'ya savaş ilan etmesi, Süleyman Demirel'in saldırıya uğraması, Papa'nın Mehmet Ali Ağca tarafından vurularak yaralanması hadiseleri yer alıyor. Tarihte bugün 13 Mayıs günü ne oldu, neler yaşandı?

İşte tarihte bugün meydana gelen olaylardan bazıları:

KARAMANOĞLU MEHMET BEY TÜRKÇEYİ RESMİ DİL İLAN ETTİ 13 MAYIS 1277 

Karamanoğlu Mehmet Bey: ‘Bugünden geru divanda, dergahta, bergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır.’ sözleriyle ifade ettiği fermanla Türkçeyi resmi dil ilan etti. 

ABD KONGRESİ, MEKSİKA’YA SAVAŞ İLAN ETTİ 

ABD ve Meksika arasında, ABD’nin 1845’te Teksas’ı ilhakı ve yaşanan sınır anlaşmazlıkları nedeniyle yaşanan problemler iki ülkeyi 1846’da karşı karşıya getirdi. ABD’nin Teksas sınırı konusunu ve Meksika’nın elinde bulunan New Mexico ile Kalifornia’nın satın alınmasını görüşmek üzere John Slidell’ı Meksika’ya göndermesi ve bu görüşmeyi Meksikalı yöneticilerin reddetmesi problemleri aşılmaz hale getirdi.

Bunun üzerine ABD, Nueces ve Rio Grande arasındaki bölgeyi işgal kararı aldı. Durumu öğrenen Meksika’nın ise 25 Nisan’da Rio ve Grande’yi geçerek ABD Birliklerine saldırması üzerine ise ABD Kongresi Meksikalılar’ın ABD topraklarında ABD’li kanı döktüğünü ileri sürerek 13 Mayıs 1846 tarihinde Meksika’ya savaş ilan etti. 2 Şubat 1848 tarihinde ABD lehine sona eren savaş neticesinde New Mexico, Nevada, Arizona ve Kalifornia eyaletlerini oluşturan topraklar 15 milyon ABD doları karşılığında ABD’ye bırakıldı. 

TRAKYA KONGRESİ (EDİRNE KONGRESİ) YAPILDI

9-13 Mayıs 1920 tarihleri arasında 217 üye ile toplanan Trakya Kongresi’nde Yunan İşgaline karşı Doğu Trakya’nın savunulmasına ve bu savunma için askeri hazırlıkların başlatılmasına karar verildi. 

İNGİLTERE BAŞBAKANI WİNSTON CHURCHİLL BAŞBAKAN OLARAK İLK KONUŞMASINI YAPTI

10 Mayıs 1940 tarihinde başbakanlık koltuğuna oturan Winston Churchill, 13 Mayıs’ta kabineye hitaben: ‘Size kan, ter ve gözyaşından başka vaat edecek bir şeyim yok.’sözleriyle başlayan ünlü konuşmasını gerçekleşirdi. 

BATI ALMANYA İSRAİL’İ TANIDIĞINI AÇIKLADI

Batı Almanya 13 Mayıs 1965 tarihinde İsrail’i tanıdığını açıkladı.İsrail’in bu açıklamasının ardından dokuz Arap ülkesi Batı Almanya ile ilişkisini kesti.

BAŞBAKAN DEMİREL SALDIRIYA UĞRADI

Vural Ünsel adlı bir kişinin saldırısına uğrayan Süleyman Demirel’in burun kemiği kırıldı. 

Tarihte bugün 13 Mayıs günü ne oldu, neler yaşandı
Tarihte bugün 13 Mayıs günü ne oldu, neler yaşandı

 

PAPA II. JEAN PAUL, MEHMET ALİ AĞCA TARAFINDAN VURULARAK YARALANDI

Papa II. Jean Paul, Vatikan’ın San Pietro Meydanı’nda 10 bini aşkın kişiyi selamlarken saat 17:00 sularında Mehmet Ali Ağca tarafından silahlı saldırıya uğradı. Papa bu saldırıda elinden ve karnından yaralandı. 1979 Abdi İpekçi suikastinin de sorumlusu olan Ağca olaydan sonra yakalandı. 

TARİHTE 13 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1888 - Brezilya'da kölelik kesin olarak kaldırıldı. Yasanın çıkmasında; kölelik karşıtı eylemlerin yanı sıra, köle sahibi olmanın, yeni gelen Avrupalı göçmenleri çalıştırmaktan daha masraflı olmasının da etkisi vardı.

1915 - Çanakkale'de, Binbaşı Ahmet Bey komutasındaki Muavenet-i Milliye Muhribi, HMS Goliath zırhlısını torpilleyerek batırdı.

1919 - İzmir'in işgal edileceğine ilişkin Venizelos'un beyannamesi, Aya Fotini Kilisesi'nde Yunan Albay Mavrudis tarafından yerli Rumlara okundu.

1920 - Trakya-Paşaeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti, 9-13 Mayıs tarihleri arasında, 217 üye ile toplanan ve bölge ile ilgili net kararların alındığı "İkinci (Büyük) Edirne Kongresi"ni yaptı.

1929 - İran'ın Horasan bölgesinde deprem oldu: Yaklaşık 3000 kişi öldü.

1940 - Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill ünlü konuşmasını yaptı: "Size kan, ter ve gözyaşından başka vaat edecek bir şeyim yok."

1949 - Yazar Rıfat Ilgaz, Cumhurbaşkanı'na hakaretten üç yıl, Mısır Kralı ve İran Şahı'na hakaretten yedi ay, Aziz Nesin de Mısır Kralı ve İran Şahı'na yayın yoluyla hakaretten yedi ay hapis cezası aldı.

1950 - Ereğli Kömür İşletmeleri'nde Türkiye'nin ilk siyasal grevi yapıldı.

1955 - Türkiye Demir Çelik İşletmeleri ile Türkiye Selüloz ve Kağıt İşletmeleri (SEKA) kuruldu.

1958 - Velcro, marka olarak tescillendi.

1965 - Batı Almanya, İsrail'i tanıdı. Karar nedeniyle dokuz Arap ülkesi, Batı Almanya ile ilişkisini kesti.

1975 - Başbakan Süleyman Demirel, Vural Önsel adlı bir kişinin saldırısına uğradı. Demirel'in burun kemiği kırıldı.

1979 - Başbakan Bülent Ecevit, iş çevrelerinin Hükümet'e karşı tutumunu eleştirerek, "yeterli yardım ve kredi sağlama eşiğine gelmişken bıçaklanıyoruz. Kendimizi yabancılara haksız yere jurnal ediyoruz." dedi.

1981 - Papa II. Jean Paul, Mehmet Ali Ağca tarafından Roma'da vurularak yaralandı.

1994 - Eski İstanbul Su ve Kanalizasyon İşletmesi (İSKİ) Genel Müdürü Ergun Göknel, klor yolsuzluğu davasında 8 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

1996 - DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in, dolandırıcılıktan yargılanan Selçuk Parsadan'a örtülü ödenekten 5,5 milyar lira verdiği iddia edildi.

1997 - İçişleri Bakanlığı, 1993'te öldürülen Uğur Mumcu'nun ailesine, 9,5 milyar liralık maddi tazminat ödedi.

1998 - Memur Sendikaları Yasa Tasarısı'nı protesto eden memurlar hakkında, adli tarihin en geniş kapsamlı soruşturması açıldı.

2000 - Ankara Sincan'da tarlaya bırakılmış halde çok miktarda patlayıcı ve silah ele geçirildi. Patlayıcı ve silahların, yasa dışı Tevhid Selam örgütü mensubu Necdet Yüksel tarafından bırakıldığı belirlendi. Yüksel, Ahmet Taner Kışlalı'nın aracına bomba koyduğunu da itiraf etti.

2007 - Fenerbahçe, kuruluşunun 100. yılında şampiyonluğa ulaştı.

2009 - Beşiktaş, Fenerbahçe'yi 4-2 yenerek Türkiye Kupası'nı kazandı.

2010 - MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, tarihte ilk kez TÜSİAD'ı ziyaret etti. Ziyaret, basında "Tarihi Buluşma" olarak nitelendirildi.

2014 - Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen bir madende çıkan yangın sonucunda, 301 maden işçisi hayatını kaybetti, 80 işçi yaralandı.


 

Yorumlar