Tarihte bugün veya tarihte 11 Mayıs günü neler oldu?

Tarihte bugün meydana gelen önemli olaylar arasında Sultan Abdülaziz'e darbe yapanların ilk icraatı olan "softalar ayaklanması"nın yaşanması, Yassıada Davaları'nın başlaması, Sevr Antlaşması taslağının Osmanlı Devleti'ne sunulması gibi hadiseler yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün meydana gelen olaylar

Tarihte bugün veya tarihte 11 Mayıs'ta meydana gelen önemli olaylar arasında en dikkat çekenlerden biri, Sultan Abdülaziz'e daha sonra yapılacak darbenin ilk taşlarının döşendiği "softa ayaklanması"nın çıkmasıdır. Bu ayaklanmadan sonra Sultan Abdülaziz, daha sonra kendisini darbeyle tahttan indirerek öldürecek olanlara ilk tavizi vermişti. 

İşte tarihte 11 Mayıs günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

Yassıada Davaları Başladı (1961)

27 Mayıs Darbesi sonrası gözaltına alınanlar için ‘’anayasayı ihlal’’ gerekçesi ile dava açıldı ve 11 Mayıs 1961 tarihinde yargılamalar başladı. Dava sonunda 15 kişiye ölüm, 31 kişiye ise müebbet hapis ve 408 kişiyede çeşitli hapis mahkumiyetleri verildi. Milli Birlik Komitesi yalnızca üç kişinin Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’nun ölüm cezalarını onayladı.

Özdemiroğlu Osman Paşa İran Ordusunu Perişan Etti ‘’Meşaleler Şavaşı’’(1583)

Özdemiroğlu Osman Paşa Azerbaycan içlerine doğru ilerlemekte olan İmam Kuli komutasındaki 50000 kişilik Safevi ordusunu 11 Mayıs 1583 tarihinde Meşaleler Savaşında bozguna uğrattı. Bu savaşın Meşale yakılarak gece de devam ettirilmesi üzerine Meşaleler Savaşı denildi. Savaşı kaybeden Safevi ordusu İstanbul’dan yardım kuvvetlerinin de geldiğini duyunca Erivan (Revan)’dan ayrılarak İran’a doğru çekildi.

İstanbul’da Medrese Öğrencileri Ayaklandı ‘’Softalar Kıyamı’’(1876)

Genç Osmanlılar padişaha karşı bir halk isyanı çıkarmak için öncelikle medrese öğrencilerini kışkırtarak harekete geçmelerini sağladılar. Fatih, Bayezıt ve Süleymaniye medreselerindeki öğrenciler 11 Mayıs 1876 günü dersleri boykot ederek ayaklandılar. Bab-ı Âli’ye doğru yürüyen kalabalığın isteği doğrultusunda Padişah Abdülaziz Sadrazam Mahmut Nedim Paşa ile Şeyhülislâm Hasan Fehmi Efendi’yi azletti. “Softalar Kıyımı” olarak bilinen bu olaydan sonra sadrazamlığa Mütercim Mehmet Rüştü Paşa, Seraskerliğe Hüseyin Avni Paşa, Midhat Paşa’da Vükelâ heyetine tayin edildi . Böylece ilerde Sultan Abdülaziz’i tahttan indirecek olan ihtilalci kadro istedikleri mevkilere geldi.

Sevr Antlaşmasının Taslağı Osmanlı Devletine Sunuldu (1920)

I.Dünya Savaşının üzerinden iki yıla yakın bir süre geçmesine rağmen İtilaf Devletleri Osmanlı Devletini paylaşma konusunda aralarında anlaşamadıkları için bir barış antlaşması imzalanamamıştı. Sonunda aradaki pürüzler giderildi ve Sevr Antlaşmasının maddeleri oluşturularak 24 Nisan 1920’de San Remo’da imza altına aldılar. Oluşturulan taslak daha sonra Osmanlı Devletine 11 Mayıs 1920 Tarihinde sunuldu. Bu taslağı kabul etmekten başka seçeneklerinin olmadığı söylenerek baskı yapılmaya başlandı.

Milli Mücadele’nin Bazı Liderleri İdama Mahkum Edildi (1920)

Nemrut Mustafa Paşa başkanlığında İstanbul’daki Divan-ı Harp başta Mustafa Kemal olmak üzere Vasıf Bey (Kara), Ali Fuat Paşa (Cebesoy), Alfred Rüstem Bey, Dr. Adnan Bey (Adıvar) ve Halide Edip (Adıvar) gibi Milli Mücadele içerisinde yer alan bazı kişiler 11 mayıs 1920 tarihinde idama mahkum edildi. İsnat edilen suçlar "bozgunculuk" yaparak, halkı zorla askere almak, İttihatçılarla işbirliği yapmak gibi suçlamalardı.

Osmanlı Devletinden Ermenilerden Oluşan Jandarma Kurmasını İstediler(1895)

Ermeniler Anadolu’da çeşitli isyan şeklinde eylemler gerçekleştirerek Avrupa Devletlerinin ilgisini açık tutmaya çalışıyorlardı. Sonunda istedikleri oldu. Zamanın büyük devletleri İngiltere, Fransa ve Rusya Osmanlı Devleti’ne Berlin Antlaşmasının 61. Maddesini derhal uygulamasını isteyen bir notayı 11 Mayıs 1895 tarihinde verdiler. Bazı istekleri; 6 eyalete kendilerinin de onayladığı yeni vali atanması, Hamidiye alaylarının kaldırılması, Ermenilerden jandarma kurulmasını istemişlerdi.

Stalin’den Kırım Türklerine Sürgün Kararı (1944)

Stalin 11 Mayıs 1944 tarihinde bütün Kırım Türklerinin sürgüne gönderilmesi kararı aldı. Bu karar 17-18 Mayıs gecesi ansızın baskın şeklinde gerçekleştirildi. Yüzlerce yıllık Türk yurdu Kırım’da Türk bırakılmadı.

TARİHTE 11 MAYIS GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

868 - Bilinen en eski kalıp baskı kitap Elmas Sutra Çin'de basıldı.

1811 - "Siyam ikizleri" diye anılacak olan Chang Bunker ve Eng Bunker kardeşler doğdu. Karınlarından yapışık olan ikizler, yüz binde bir görülen bu doğumun isim babası oldular. 63 yaşında öldüler ve 18 çocukları oldu.

1812 - Birleşik Krallık Başbakanı Spencer Perceval, Avam Kamarası'nda cinnet geçiren iş adamı John Bellingham tarafından vurularak öldürüldü.

1858 - Minnesota, Amerika Birleşik Devletleri'ne katıldı.

1867 - Lüksemburg, Fransa'dan bağımsızlığını kazandı.

1920 - Mustafa Kemal Paşa, İstanbul'daki Divan-ı Harp tarafından idama mahkûm edildi.

1924 - Gottlieb Daimler ve Karl Benz şirketleri birleşerek, Mercedes-Benz şirketini oluşturdular.

1927 - Akademi Ödülleri'ni dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi kuruldu.

1938 - Atatürk, çiftliklerini ve taşınmazlarını ulusa bağışladı.

1946 - Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün CHP Tüzüğü'nde yer alan "Millî Şef" ve "Değişmez Genel Başkan" unvanları kaldırıldı.

1949 - Siyam, adını resmen Tayland olarak değiştirdi.

1949 - İsrail, Birleşmiş Milletler örgütüne katıldı.

1960 - Nazi savaş suçlusu Adolf Eichmann, Buenos Aires'te bir Mossad ekibi tarafından kaçırıldı.

1960 - İlk kez doğum kontrol hapı piyasaya verildi.

1961 - Yassıada'da Anayasa'yı ihlal davası başladı.

1963 - Başbakan İsmet İnönü, 'Kürt sorunu'nun tehlike oluşturmadığını söyledi.

1967 - Yunan iktisatçı ve sosyalist siyasetçi Andreas Papandreu, Yunan askeri cuntası tarafından Atina'da hapsedildi.

1984 - Çay stoklarının tükendiği açıklandı. İstanbul’da bazı kahvehanelerde çay satışları durdu.

1985 - Birmingham City FC ile Leeds United arasında Birmingham'da yapılan futbol maçı sırasında yangın çıktı: 40 kişi öldü, 150 kişi yaralandı.

1987 - Eski Alman SS subayı ve Gestapo üyesi "Lyon Kasabı" olarak da bilinen Klaus Barbie, II. Dünya Savaşı sırasında işlediği suçlardan dolayı Fransa'nın Lyon kentinde yargılanmaya başladı.

1987 - Baltimore Maryland'de, ilk kalp-akciğer nakli gerçekleştirildi.

1988 - Britanya Gizli İstihbarat Servisi görevlisiyken Sovyetler Birliği hesabına casusluk yaptığı ortaya çıkınca bu ülkeye iltica eden Kim Philby, 76 yaşında Moskova'da öldü.

1997 - IBM'in süper bilgisayarı Deep Blue, gelmiş geçmiş en büyük satranç ustası olarak kabul edilen Gary Kasparov'u yendi.

2005 - Galatasaray, Türkiye Kupası finalinde Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda, Fenerbahçe'yi 5-1 mağlup ederek 14. Türkiye kupasını kazandı.

2008 - 4. Türkiye Grand Prix'ini, üst üste 3.kez Felipe Massa kazandı.

2013 - Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde arka arkaya iki patlama oldu. Patlamada 52 kişi hayatını kaybederken, 150'nin üzerinde kişi de yaralandı.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar