Tarihte bugün veya tarihte 11 Haziran günü ne oldu?

Tarihte bugün ya da tarihte 11 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında Sultan Süleyman'ın İran seferine çıkması, 31 Mart vakasını bastıran Sadrazam Mahmut Şevket Paşa'nın suikast ile öldürülmesi, Merve Kavakçı'nın vatandaşlıktan çıkarılması gibi olaylar bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün neler oldu?

Tarihte bugün veya tarihte 11 Haziran günü meydana gelen önemli olaylar arasında 31 Mart vakasını bastıran Hareket Ordusu Komutanı Ahmet Şevket Paşa'nın suikast sonucu öldürülmesi, Kanunî'nin İran seferine çıkması, Merve Kavakçı'nın Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılması gibi hadiseler yer alıyor.

İşte tarihte 11 Haziran günü meydana gelen önemli olaylardan bazıları:

ABD Dünya Siyasetine Aktif Olarak Katılma Kararı Aldı (1948)

SSCB’nin izlediği yayılmacı politika ABD’yi endişelendirmişti. Bunun sonunda Senatör Vanderberg’in önerisinin 11 Haziran 1948 tarihinde kongrede kabul edilmesiyle ABD dünya siyasetine aktif olarak katılma kararı aldı. ABD bu kararla birlikte 1823 tarihinden beri izlediği Monreo Doktrini yani inziva politikasından resmen vazgeçmiş oldu.

Kanuni Sultan Süleyman İran Seferine Çıktı (1534)

Şah İsmail’in yerine geçen oğlu Şah Tahmasb Osmanlı Devleti’nin batı yönünde ki mücadelelerini fırsat bilip sınırda bazı rahatsız edici davranışlarda bulunmuştu. Kanuni Sultan Süleyman ülkesinin doğu sınırlarını tam anlamıyla güvenlik altına almak için 11 Haziran 1534 tarihinde İran Seferi’ne çıktı. Bu sefer sonunda Bağdat hiçbir direniş olmadan kolayca alındı. Şah Tahmasb babasının hatasına düşmedi ve Osmanlı Ordusunun karşısına çıkmadı.

Kızılay’ın Temeli Atıldı (1868)

Osmanlı Devleti zamanında 11 Haziran 1868 tarihinde “Mecruhin ve Mardayı Askeriye İmdat ve Muavenet Cemiyeti” adıyla bugünkü Kızılay’ın temeli atılmıştır. 1877 yılında Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti ve 1947 yılında da Kızılay adını almıştır.

Sırp Kralı ve Kraliçesi Saklandıkları Dolapta Öldürüldü (1903)

Sırbistan Kralı I.Aleksander ile eşi kraliçe Draga 11 Haziran 1903 tarihinde sarayı basan Albay Mashin komutasındaki askerler tarafından saklandıkları dolapta kurşun yağmuruna tutuldular. Kral ve kraliçe bu olay sırasında aldıkları çok sayıda kurşun yarası ile hayatı kaybetti.

Mahmut Şevket Paşa Öldürüldü (1913)

Sadrazam Mahmut Şevket Paşa 11 Haziran 1913 tarihinde Beyazıt meydanında makam otosu içerisinde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. 31 Mart isyanını bastıran Hareket Ordusunun komutanıydı. II.Abdülhamit’in tahttan indirilmesinde önemli rol oynayanlardan birisi idi. Bab-ı Ali baskınından sonra sadrazam olmuştur. Mahmut Şevket Paşa’nın ölümü ile yerine Mısır valisi Mehmet Ali Paşa’nı torunu Said Halim Paşa sadrazam yapılmıştır.

Merkez Bankasının Kuruluş Kanunu Kabul Edildi (1930)

Türkiye Büyük Millet Meclisi 11 Haziran 1930 tarihinde Merkez Bankasının kuruluş kanununu kabul etti. Kabul edilen kanun ile hükümetin denetiminde olan hisse oranı yüzde 15 ile Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bankaların ve şirketlerin toplam payını ise yüzde 10 ile sınırlamıştı.

TARİHTE 11 HAZİRAN GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

MÖ 1184 - Truva Savaşı: Truva'nın yağmalanıp yakılması.

1868 - Kızılay, "Mecruhin ve Marda-yı Askeriyye İmdat ve Muavenet Cemiyeti" adı altında kuruldu.

1898 - Çin'de liberaller, İmparator Guangxu'nun davetiyle iş başına geldi ve "Yüz Gün Reformu" olarak bilinen dönemi başlattılar.

1901 - Yeni Zelanda, Cook Adaları'nı topraklarına kattı.

1913 - 31 Mart isyanını bastıran Hareket Ordusu'nun Komutanı, Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa düzenlenen bir suikast ile öldürüldü.

1929 - Türkiye-Romanya Ticaret ve Seyrüsefer Antlaşması imzalandı.

1930 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kurulmasına ilişkin kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

1933 - Cumhuriyet'in ilanının 10. Yıl Dönümünü Kutlama Kanunu çıkarıldı.

1933 - İller Bankası kuruldu.

1940 - II. Dünya Savaşı: Britanya Kuvvetleri, İtalya'daki Ceneviz ve Torino kentlerini bombaladı. İtalya Hava Kuvvetleri, Malta adasına ilk saldırılarını gerçekleştirdi. Norveç, iki ay süren direnişin ardından Alman Orduları'na teslim oldu.

1945 - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışmalara neden olan, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu kabul edildi.

1954 - Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasında 6 işçi öldü, 16 işçi yaralandı.

1960 - 27 Mayıs öncesi bozulan ekonomik durumu düzeltmek için, hazineye yardım kampanyası düzenlendi.

1963 - Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Zafer gazetesini kapattı. İstanbul Üniversitesi askeri kordon altına alındı.

1967 - İsrail ve Arap komşuları arasında altı gün süren savaş, BM'nin araya girmesiyle sona erdirildi.

1970 - Güreşçi Ahmet Ayık, Dünya Şampiyonu oldu.

1970 - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Sendikalar Kanunu'nda değişiklik yapılması, Türkiye İşçi Partisi'nin 4 Milletvekili dışında 230 oyla kabul edildi. Yasada yapılan değişiklikler, kısa adı DİSK olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun faaliyetlerini kısıtlamayı amaçlıyordu. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 15 Haziran'da eylem kararı aldı.

1973 - Mardin'in Kızıltepe ilçesinde aşiretler arasında çatışma çıktı. Aralarında Adalet Partisi İlçe Başkanı'nın da bulunduğu 12 kişi öldürüldü.

1973 - Güney Afrika'da siyahi rektör atanmasını isteyen 1500 öğrenci, üniversiteden uzaklaştırıldı.

1978 - 3 bin hükümlünün yararlanacağı yeni infaz yasasının yürürlüğe girmesiyle tahliyeler başladı.

1979 - Cumhuriyet tarihinin 5. devalüasyonu yapıldı; Türk lirası'nın 1 Dolar karşılığı değeri 47 lira 10 kuruş oldu.

1981 - Bülent Ersoy'un sahneye çıkması yasaklandı.

1982 - E.T. filmi ABD'de gösterime girdi. Melissa Mathison'ın öyküsünü Steven Spielberg sinemaya uyarlamış ve film 4 Oscar kazanmıştır. Ayrıca, filmdeki kahraman kısa bir süreliğine ikon olmuştur.

1982 - Türkiye Güzeli Nazlı Deniz Kuruoğlu, Avrupa Güzeli seçildi.

1987 - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Türkiye'yi yeniden "İşçi haklarını çiğneyen ülkeler" listesine aldı. Gerekçe; iş yasalarıyla anayasa maddelerinin Türkiye'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere aykırı olmasıydı.

1997 - Adalet Bakanı Şevket Kazan, Genelkurmay'ın brifingine katılan Ankara Adliyesi ve DGM'de görevli hakim ve savcılar hakkında soruşturma açtırdı.

1997 - Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde irticaya karşı Batı Çalışma Grubu oluşturulduğu bildirildi.

1998 - Hükümetin verdiği yüzde 20 zamma tepki gösteren memurlar, iş bırakma eylemi yaptılar.

1999 - Bakanlar Kurulu, 13 Mayıs 1999 tarihinde Fazilet Partisi'nden Milletvekili seçilen Merve Kavakçı'yı vatandaşlıktan çıkarma kararı aldı. Merve Kavakçı, kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

2001 - 5 Aralık 1791 yılında 35 yaşındayken ölen dahi besteci Mozart'ın ölüm nedeni olarak Trişinoz hastalığı gösterildi.

2001 - İlaria Alpi Uluslararası Özel Ödülü’nün 7.si Türkiye'den Nadire Mater ile İspanya’dan Carmen Gurruchaga’ya verildi.

2004 - Elvan Abeylegesse, Golden League yarışmasında Norveç'in Bergen kentinde koştuğu 5000 metre yarışındaki 14:24.68'lik derecesiyle 7 yıldır kırılamayan 5000 metre Dünya rekorunu kırdı ve Dünya rekoru kıran ilk Türk atlet oldu.

2010 - 2010 FIFA Dünya Kupası, Güney Afrika - Meksika maçı ile başladı.

Yorumlar