Tarihte bugün Üsküdar vapur faciası, en az 300 öğrenci öldü

Tarihte bugün veya tarihte 1 Mart günü meydana gelen önemli olaylar arasında İstanbul'dan İznik'e giden öğrenci vapurunun batması faciası yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün Üsküdar 300 öğrenci öldü

Tarihte bugün ya da tarihte 1 mart günü meydana gelen önemli olaylar hangileridir? Tarihte bugün meydana gelen en unutulmaz olaylardan biri Üstüdar Vapuru faciasıdır. Üsküdar'dan İznik'e yola çıkan öğrenci dolu vapur Gölcük önlerinde batmıştı. 300'den fazla öğrenci hayatını kaybetmişti. İşte tarihte bugün meydana gelen diğer önemli olaylar:

Napolyon'a Karşı Savaşa Devam Kararı Alındı (1814)

Avrupa'da Napolyon'a karşı oluşturulan koalisyon devletleri Napolyon'dan 1792 sınırlarına geri çekilmesini istediler. Napolyon'un bu teklifi reddetmesi üzerine Rusya, Avusturya, Prusya ve İngiltere'den oluşan koalisyon devletleri 1 Mart 1814'te Kuzey Fransa'da bir araya gelerek Napolyon 1792'de ki sınırlara çekilinceye kadar savaşa devam kararı aldılar.

TBMM Uluslararası Alanda İlk İttifak Antlaşmasını İmzaladı (1921)

Türkiye Büyük Millet meclisi ile birkaç yıl önce bağımsız olmuş Afganistan arasında 1 Mart 1921'de dostluk antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile taraflar imkanlar ölçüsünde birbirlerine yardımcı olmayı taahhüt ediyorlardı. Afganistan Türkiye'den öğretmen ve subay istiyordu.

Japonya Yanlısı Bir Mançurya Devleti Kuruldu (1932)

Mançurya'da ki mevcut hükümetin Japonya'ya tavır alması Japonları harekete geçirdi. Japonlar kendilerine ait bişr demiryolunun bombalanmasını gerekçe göstererek Mançurya'yı işgal ettiler. Japon taraftarı Mançuryalı liderler 1 Mart 1932'de başkent Mukden'de bağımsız Mançurya hükümetinin kurulduğunu ilan ettiler.

Türbelerin Ziyaretine İzin Verildi (1950)

Tekke, Zaviye ve türbelerin kapatılması hakkındaki kanun 1925 yılında kabul edilmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisinde 1 Mart 1950 tarihinde kabul edilen 5566 sayılı kanun ile bu kanunda değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre Sanat değeri taşıyan ve Türk büyüklerine ait türbelerin ziyaret edilmesine izin verildi.

Öğrencileri Taşıyan Üsküdar Vapuru Battı (1958)

Karamürsel ve Gölcüklü gençler lise eğitimi için İzmit'e gidiyorlardı. Hafta sonu Üsküdar vapuru ile ailelerinin yanına dönmekte olan öğrenciler Gölcük önlerinde şiddetli fırtınaya yakalandılar. Üsküdar vapuru 1 Mart 1958'deki bu şiddetli fırtına sonucu battı. Vapurda bulunanlardan üç yüze yakını boğularak öldü.

Bosna-Hersek Bağımsızlığını İlan Etti (1992)

Yugoslavya'nın dağılması üzerine Bosna-Hersek 1 Mart 1992'de bağımsızlığını ilan etti. Ancak burayı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Sırpların bu bağımsızlığa tepkisi Bosna-Hersek'e saldırarak işgal girişiminde bulunmaları oldu.

1 Mart Tezkeresi TBMM'de Reddedildi (2003)

Irak krizi konusunda hükümet tarafından ABD'nin isteği doğrultusunda 25 Şubat 2003'de TBMM'ye sunulan ve tam adı "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi" olan tezkere 1 Mart 2003 tarihinde TBMM'de yapılan oylamada reddedildi. Bu ABD'nin Irak operasyonunda hiçbir şekilde Türkiye'den yararlanamayacağı anlamına geliyordu.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ TARİHİ OLAYLARI NELERDİR?

1430- Selanik, Padişah II. Murad zamanında fethedildi.

1921- Mehmet Akif'in (Ersoy) ''İstiklal Marşı'', Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey tarafından Mecliste ilk kez okundu.

1923- Mustafa Kemal Paşa, TBMM'nin yeni çalışma dönemini açtı. Mustafa Kemal'in açış konuşmasını Mecliste dinleyiciler balkonundan izleyen Latife Hanım, Meclise gelen ilk kadın oldu.

1925- Anadolu Ajansı (AA) Türk Anonim Şirketi kurularak, AA şirket statüsüne kavuşturuldu. Ahmet Ağaoğlu AA'nın ilk Yönetim Kurulu Başkanı, Alaeddin Bey ilk Genel Müdürü oldu.

1926- 1889 İtalyan Zanardelli Yasası esas alınarak hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu, TBMM'de kabul edildi.

1935- TBMM 5. Dönem çalışmalarına başladı. Atatürk, 4. kez Cumhurbaşkanı seçildi. TBMM'de ilk kez 18 kadın milletvekili yer aldı.

1958- İzmit Körfezi'nde çalışan ''Üsküdar'' vapuru, saatteki hızı 130 kilometreyi bulan kasırga yüzünden Soğucak mevkisinde battı. 293 yolcudan 76'sı öğrenci 272 kişi öldü, 21 kişi kurtuldu.

1968- Milli Bakiye usulünü kaldıran yeni Seçim Kanunu TBMM'de kabul edildi.

1978- Adnan Menderes'in oğlu, Adalet Partisi Aydın Milletvekili Mutlu Menderes trafik kazası sonucu öldü.

1983- ''Hakkari'de Bir Mevsim'' adlı film, Berlin Film Şenliği'nde 4 ödül aldı.

1990- İlk özel TV kanalı Magic Box, Eutelsat F 5 uydusundan test sinyali yayınlamaya başladı.

1992- İstanbul Kuledibi'ndeki Neve Şalom Sinagogu'na bombalı saldırı düzenlendi.

1992- Show TV yayın hayatına başladı.

1992- Bosna-Hersek, referandum sonrasında Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsızlık kararı aldı. Ancak 3 Mart'ta, Sırp kuvvetleri, Bosna'nın kuzeyindeki Bosanki Brod'u bombaladı ve silahlı çatışmalar başladı.

2003- Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının 6 ay süreyle Türkiye'de bulunmasına izin verilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM'nin kapalı oturumunda reddedildi.

2012- Merkez Bankasının açtığı yarışma sonucunda ilk kez belirlenen TL'nin simgesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı. 

2013- Antalya Valiliği koordinatörlüğünde Sağlık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ''1 saatte en fazla organ bağışı rekor denemesi''nde Guinness dünya rekoru ilk 7 dakika içinde kırıldı. 

2014- FIFA, kadın futbolcuların maçlarda başörtüsü takmasına izin verdi.

2016- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Mart'ta terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların yapıldığı ve sokağa çıkma yasağının uygulandığı Sur ilçesine yürüyüş çağrısında bulunduğu gerekçesiyle HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma başlattı.

2016- Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, bölge adliye mahkemelerinin ilk etapta 7 merkezde faaliyete geçirilerek, bazı yer bölge adliye mahkemelerinin yargı alanlarının yeniden belirlenmesinin uygun olacağına karar verdi. Konuya ilişkin HSYK'nin kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2017- Türk Hava Yolları, "Bonds & Loans"un uçak finansmanı dalında "Yılın En İyi Ulaştırma ve Taşımacılık Finansmanı", "Yılın En İyi Ticaret ve İhracat Finansmanı" ve "Yılın En İyi Yapılandırılmış Finansmanı" ödüllerinin sahibi oldu. 

2017- Birleşmiş Milletler Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Suriye'nin Halep ilinin doğusunda sivillere yönelik Esed rejimi ve Rusya tarafından 21 Temmuz-22 Aralık 2016 tarihlerinde düzenlenen hava bombardımanları ve yardım konvoylarına yönelik saldırıların "savaş suçu" teşkil ettiğini açıkladı.

2018- DSP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Sami Türk, görevinden istifa etti.

2018- Karadeniz'i Doğu Anadolu üzerinden İran'a bağlayan Artvin-Rize-Ardahan karayolundaki Cankurtaran Geçidi'nde inşa edilen tüneli hizmete açıldı.

2018- HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılandığı davada 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yorumlar