Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 1 Aralık günü neler yaşandı?

Tarihte bugün veya tarihte 1 Aralık günü meydana gelen olaylar arasında en dikkat çekeni Osmanlı alfabesinin terk edilerek Latin Harfleri'ne geçilmiş olmasıdır. Bu karar, bir gecede milyonlarca alimin bir anda "cahil" durumuna düşmesine neden olmuştur. Karar bugün hala tartışılır bir durumdadır.

Google Haberlere Abone ol
Tarihte bugün ne oldu? Tarihte 1 Aralık günü

Tarihte bugün ya da tarihte 1 Aralık günü meydana gelen önemli olaylar arasında Türkiye'de yüzyıllardır kullanılan Osmanlı alfabesinin terk edilerek Latin alfabesine geçişi bulunuyor. Öte yandan Timur'un İzmir'i kuşatması da yine tarihte bugün meydana gelen olaylar arasında yer alıyor.

TARİHTE BUGÜN NE OLDU?

Tarihte bugün veya tarihte 1 Aralık günü meydana gelen olaylar...

TİMUR'UN İZMİR KUŞATMASI

1402 yılı, Timur'un Ankara Savaşı'ndan zaferle çıkmasının ardından Ege'ye ilerlediği ve tarihi bir dönemeç olan İzmir'i kuşattığı yıl olarak kayıtlara geçmiştir. Bu kuşatma, Osmanlı Devleti'nin alamadığı İzmir'in, Timur tarafından fethedilmesiyle sonuçlanmıştır. İzmir, daha önce Çaka Bey tarafından ele geçirilmiş ve defalarca el değiştirmişti. Bu kuşatma sırasında, Aydınoğlu Beyi Gazi Umur Bey şehit düşmüştür.

LOKARNO KONFERANSI VE GÜVENLİK ARAYIŞI

1925'te dünya, Versailles Antlaşması'nın yarattığı gerginlikleri yaşıyordu. Fransa, kendisini güvende hissetmeyerek, güvenliğini sağlama çabası içindeydi. Bu çerçevede, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Belçika, Polonya ve Çekoslavakya arasında Lokarno Konferansı düzenlendi. 1926'da Londra'da imzalanan antlaşma, bu ülkeler arasında yeni bir güvenlik dengesi oluşturmayı amaçlıyordu.

TÜRKİYE'DE ALFABE DEVRİMİ

1928'de Türkiye'de bir kültürel devrim gerçekleşti: Osmanlı alfabesinin terk edilerek Latin alfabesine geçişi. Bu dönüşüm, gazeteler, mecmualar ve kamusal alanlardaki levha, tabela ve ilanların yeni harflerle basılmasıyla hayata geçirildi. Bu değişim, Türk toplumunun modernleşme sürecinde önemli bir adım olarak kabul edilir.

TAHRAN KONFERANSI VE MÜTTEFİK GÖRÜŞ AYRILIKLARI

1943'te, İkinci Dünya Savaşı'nın en kritik dönemlerinden birinde, Roosevelt, Churchill ve Stalin Tahran Konferansı'nı gerçekleştirdiler. 28 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında yapılan bu konferans, müttefikler arasındaki görüş ayrılıklarını net bir şekilde ortaya koydu. Konferanstan bağlayıcı ve önemli kararlar çıkmamıştır.

KUNURİ ZAFERİ VE TÜRK KUVVETLERİNİN BAŞARISI

Kore Savaşı'nda, 1950 yılında Kunuri'de yaşanan üç günlük çetin savaşta, Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki Türk Birliği, 8. Amerikan Ordusu'nun imhasını önledi ve "Kunuri Zaferi"ni elde etti. 1 Aralık'ta gerçekleşen bu zafer, Türkiye'nin uluslararası alandaki saygınlığını arttırdı.

ROSA PARKS VE IRKÇILIĞA KARŞI DİRENİŞ

1955'te, ABD'de Rosa Parks'ın Alabama'da beyazlara yer vermeyi reddederek tutuklanması, ırkçılığa karşı siyahların büyük eylemlerinin başlamasına neden oldu. Bu olay, sivil haklar hareketinin simgesel anlarından biri olarak tarihe geçti.

BOSNA-HERSEK KRİZİ VE CİDDE TOPLANTISI

1992 yılında, Bosna-Hersek'te yaşanan kriz sırasında İslâm ülkelerinin dışişleri bakanları, Sırpların katliam ve yıkımlarını durdurmak amacıyla Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde toplandılar. Ancak toplantı, Sırpları durduracak önemli kararların alınmasında başarısız oldu.

DÜNYANIN İLK YEDİ YILDIZLI OTELİNİN AÇILIŞI

1999'da Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Dubai'de, dünyanın ilk yedi yıldızlı oteli Burj Al Arap hizmete açıldı. Bu etkileyici otel, suni bir ada üzerine yelken şeklinde inşa edilmiş ve "Yelken Otel" olarak da adlandırılmıştır.

TARİHTE 1 ARALIK GÜNÜ MEYDANA GELEN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLAR

1906- Dünyanın ilk sinema salonu Paris’te açıldı.

1928- II. İktisat Şurası toplandı.

1928- Osmanlı borçlarının tasfiyesine ilişkin anlaşma TBMM’de onaylandı.

1940- II. Dünya Savaşı dolayısıyla Türkiye’de geceleri karartma uygulaması başladı.

1954- Gazeteci Hüseyin Cahit Yalçın cezaevine girdi.

1964- Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında ortaklık kurulmasını öngören, 12 Eylül 1963’te imzalanan Ankara Antlaşması yürürlüğe girdi.

1965- Ereğli’de grizu patlamasında 9 işçi öldü.

1980- Turgut Özal, Başbakan Müsteşarlığı’na atandı.(1980).

1989- Doğu Almanya Parlamentosu, Komünist Parti’yi iptal etti.

1990 - Manş Tüneli'nin İngiltere ve Fransa'dan başlayan bölümleri deniz dibinin 40 m altında buluştu.

1991 - Nursultan Nazarbayev oyların %98,7’sini alarak Kazakistan’ın halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu.

2000 - Şili'nin eski diktatörü Augusto Pinochet'nin, iktidarı dönemindeki cinayet ve insan kaçırma suçlarından dolayı tutuklanmasına karar verildi.

2002 - Solcu gerillalara karşı savaşan Kolombiya'daki en büyük sağcı paramiliter grup tek taraflı ateşkes ilan etti.

2007 - TBMM Türk Ordusu'na Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon izni verdi.

Yorumlar