Sultan Abdülaziz kimdir, nasıl tahttan indirildi?

Sultan Abdülaziz kimdir, nasıl tahttan indirildi. Osmanlı İmparatorluğunun 33. Padişahı olan Sultan Abdülaziz kimdir, özel merakları nelerdir ve nasıl tahttan indirildi, detayları sizler için derledik

Google Haberlere Abone ol
Sultan Abdülaziz kimdir, nasıl tahttan indirildi?

Sultan Abdülaziz nasıl tahttan indirildi? 1875’te dış borçlar ödenemediğinden Osmanlı İmparatorluğu malî açıdan iflas etti. Balkanlar’da Osmanlı aleyhtarı hareketler artmaktaydı. Bütün bunlar Sultan Abdülaziz’in hükümdarlığını sarstı. Midhat ve Hüseyin Avni paşalar, Abdülaziz’i kendileri ve devlet için tehlikeli görüp, padişahı tahttan indirmek için faaliyete geçtiler. İstanbul medreselerindeki talebeler kışkırtılarak, 10 Mayıs 1876’da dersleri boykot edip, gösteriler yapmaları sağlandı.

Ulemanın ileri gelenleri da göstericilere katıldı. Göstericiler şeyhülislâm ile sadrazamın azlini istediler. Bu durum karşısında Sultan Abdülaziz, sadrazamlığa Mütercim Rüşdü Paşa’yı, seraskerliğe Hüseyin Avni Paşa’yı, şeyhülislâmlığa da Hasan Hayrullah Efendi’yi atadı. Midhat Paşa’yı da Meclis-i Vükela üyeliğine tayin etti. Bu tayinler üzerine talebenin gösterisi son buldu. Sultan Abdülaziz, olayların yatıştığını zannetti. Ancak yönetime yeni gelen bu grup, padişahı tahttan indirmek için faaliyetlerini sürdürdüler. Fetva Emini Halil Efendi’den padişahın halli için fetva alındıktan sonra, 30 Mayıs’ta Sultan Abdülaziz bir darbeyle tahttan indirilerek, TopkapıSarayı’na getirildi.

Tahta Veliaht V. Murad çıkarıldı. Sultan Abdülaziz, Topkapı Sarayı’nda yaklaşık yarım asır önce katledilen III. Selim’i hatırlayınca naklini istedi. Nakledildiği Feriye Sarayı’nda, 1 Haziran günü bilek damarları kesilmiş olarak ölü bulundu. Onun ölümünün intihar mı yoksa bir tertip sonucu mu olduğu hâlâ tartışılır. Ancak eldeki delillere göre Sultan Abdülaziz öldürülmüştür. 

Sultan Abdülaziz Kimdir?

33. Osmanlı Padişahı olan Sultan Abdülaziz, 8 Şubat 1830 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. 25 Haziran 1861'de tahta geçti. Müziğe meraklı Osmanlı Padişahlarından biridir. Sultan Abdülaziz'in birçok bestesi vardır. Ayrıca, güreş, bilek güreşi, av, cirit ve binicilik sporlarına da merakı vardı. 

Osmanlı Donanması üzerinde büyük çalışmalar yapmış, donanmanın modernleşmesi için çok uğraşlar vermiştir. Sultan Abdülaziz, Avrupa'ya seyehat eden tek Osmanlı Padişahıdır. III. Napolyon'un Sultanaziz'i Paris'e daveti üzerine buraya seyehat ederek 1867'de burada düzenlenen büyük bir sergiye katılmıştır. Sanata merakı olan Sultan, bir operaya (Richard Wagner'in Bayreuth operasına) maddi yardımda dahi bulunmuştur.

Tanzimat Fermanı ile başlayan batılılaşma sürecinin devam edilmesine büyük önem veren Sultan Abdülaziz İstanbul Üniversitesi eğitimini, Fransız Eğitim sistemi örnek alınarak tekrar düzenlenmesine vesile olmuştur. 

Doğu Ekspres'in duraklarından biri olan Sirkeci Garı'nın temelleri Abdülaziz zamanında atıldı.

Yorumlar