Samsat Kalesi nerededir, Samsat'ın tarihteki önemi nedir? - Samsat Tarihçesi

Samsat Kalesi, bugünkü Adıyaman ilimizin kale ile aynı adı taşıyan ilçesinde bulunan, Kral Komagene tarafından yapıldığına inanılan tarihi bir kaledir.

Google Haberlere Abone ol
Samsat Kalesi nerededir, Samsat'ın tarihteki önemi nedir? - Samsat Tarihçesi

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Diriliş Ertuğrul dizisinin son dönemlerinde bir kez daha gündeme gelen Samsat Kalesi'nin nerede olduğu, tarihteki önemi ve nasıl alındığı konunun meraklıları tarafından sorgulanmaya başlandı. Samsat Kalesi, şu anki Adıyaman ilimizin sınırları içnide yer alan aynı isimli ilçenin sınırlarında yer alıyor. Samsat ilçesi ise Adıyaman ilimize bağlı 9 ilçesinden biridir. İlçemiz şehir merkezine yaklaşık 47 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Samsat Kalesi'nin burada uzun yıllar hüküm süren Komagene Kralığı tarafında yapıldığına inanılır. Kalenin Selçuklular zamanında fethedilerek İslam topraklarına katıldığı biliniyor. Kalenin bulunduğu alan baraj altında kaldığı için tarihi yapının fiziksel özelliklerinin incelemesi henüz yapılmamıştır.

Samsat Kalesi, ile ilgili değişik efsaneler gezmektedir. Bu kalenin efsanesi de şöyle:  Burası Komagene ülkesinin başkenti konumundaydı. Bu ülkede zengin bir kral yaşıyormuş. Bu kralın çok güzel bir kızı varmış. Bu kızına her ülkeden talipler gelir. Hepsi de geniş topraklar, sonsuz paralar sunar kızın babasına kızıyla evlenmelerine izin versin diye. Kral, içme suyu problemi bulunan şehre suyu kim önce getirirse kızı ona vereceğini söyler. Yarışmacılar, birbirleriyle çekişerek geceli gündüzlü düşünerek çalışırlar. Bir gün şehir halkı, yakınlarına kadar uzanan ve her gün ilerleyen dev su kanalları görür. Arkasından şehre hayat veren sular akmaya başlar. Arsameia’nın genç prensi, bugüne kadar kalan su kanallarıyla şehre suları akıtır. Genç prensesle evlenerek çalışmalarının karşılığını SAMOSATA’dan alır. Ayrıca bu kaleden yapılan kazılar sonucunda Komagene’ye ait birçok kalıntı bulunmuştur. Bu kalıntıların bugün Adıyaman müzesinde sergilenmektedir.

SAMSAT'IN ŞU ANKİ HALİ

Samsat'ın eski adı “Samusata-Sumaysat” olarak bilinir. Samsat ilçesi, birçok medeniyete hizmet etmiştir. Bu medeniyetlerden birçok yapı kalmıştır. Samsat 1514 yıllında Osmanlı devleti tarafından fethedildi.

1923 yıllında Bucak haline geliyor. 1960 yıllında ilçe olup Adıyaman iline bağlandı. Samsat ilçesi, Atatürk baraj Gölün hemen kıyısında kurulmuştur. Bu nedenle Göl suyunun yükselmesi ile Samsat ilçesinin yerleşimi Baraj altında kalma riski artmıştır. 1988 yıllında çıkan yeni bir kanunla Samsat bugün bulunduğu yere taşınmıştır. Eski Samsat dediğimiz yer ise Barajın altında kalmıştır.

Yorumlar