Kara Fatma kimdir, gerçek adı nedir?

Milli Mücadele'nin kadın kahramanlarından Kara Fatma'nın gerçek adı pek bilinmez. Kurtuluş Savaşı sırasında cepheden cepheye koşan, askerlere yemek yapan, gerektiğinde onlara hemşirelik yapan Kara Fatma aslen Erzurum doğumludur.

Google Haberlere Abone ol
Kara Fatma kimdir, gerçek adı nedir?

Milli Mücadele döneminde asker eşiyle birlikte cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren ve gerektiğinde yaralarını saran kadın kahramanın adı Kara Fatma olarak tarihte yerini almıştı. Ancak onun gerçek adını çok az kişi biliyor. 

Tarihe Kara Fatma olarak geçen kadın kahramanın gerçek adı Fatma Seher'di. 

Erzurum doğumlu olan Kara Fatma için Türk Kızılayı'nca İstanbul'a anıt mezar da yapıldı.

Türk Kızılayı, milli mücadele dönemi kahramanlarından "Kara Fatma" lakaplı Erzurumlu Fatma Seher için İstanbul'da anıt mezar yaptı.

Milli Mücadele döneminde asker eşiyle birlikte cepheden cepheye koşan, askerlere yemek pişiren ve gerektiğinde yaralarını saran Fatma Seher adına Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı'nda bir süre önce yapımına başlanan anıt mezarın inşası sürüyor.

Asker olmamasına rağmen Sarıkamış'ta savaşan ve kurduğu 300 kişilik birlikle vatan toprağını düşman karşısında savunan Fatma Seher'in kahramanlıkları sadece yurt içinde değil yurt dışında da yankı buldu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün izniyle üsteğmen rütbesiyle savaşa katılan Kara Fatma, aynı kahramanlığı kendisine bağlanan maaşı Kızılay'a bağışlayarak da gösterdi. 1955'te hayatını kaybeden Kara Fatma'nın naaşı Kasımpaşa Kulaksız Mezarlığı'na defnedildi.

Türk Kızılayının 146'ncı kuruluş yıl dönümü olan 11 Haziran'da törenle açılması planlanan anıt mezarın yapımı tüm hızıyla devam ediyor.

Fatma Seher kimdir?

Erzurum'da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yıllarında asker olan eşiyle Edirne'ye yerleşir. Sarıkamış'a gönderilen eşiyle bu defa Doğu Cephesi'nde çeşitli görevler üstlenir. Eşinin şehit düşmesinden sonra Fatma Seher'in savaş sahnesine çıktığı görülür. Akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturur.

Fatma Seher, Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. "Kara" lakabını da ve üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den alan Fatma Seher, aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi'nde 300 kişilik birliği komuta eder.

Savaşın sona ermesinden sonra İstanbul'a yerleşen Fatma Seher, devletin kendisine bağladığı maaşın tek bir kuruşuna bile dokunmadan Kızılay'a bağışlar. Fatma Seher, 2 Temmuz 1955'te İstanbul Darülaceze'de hayatını kaybetti.

Kaynak: Sonhaberler.com

Yorumlar