Fehim Paşa (Hafiye Fehim Paşa) kimdir?

Payitaht Abdülhamid dizisiyle gündeme gelen Fehim Paşa, Sultan Abdülhamid döneminde faaliyet gösteren istihbarat örgütünün üyelerinden biridir. Fehim Paşa, Sultanın başyaveri ve baş hafiyesi olarak bilinir. Sultan Abdülhamid'in en yakın arkadaşının oğlu olduğu için dönemin en güvenilir isimleri arasında yer alıyordu.

Google Haberlere Abone ol
Fehim Paşa (Hafiye Fehim Paşa) kimdir?

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

TRT1 kanalında her Cuma akşamı erkanlara gelen tarih temalı Payitaht Abdülhamid dizisine bu hafta sürpriz bir isim katıldı. Sultanın en yakın ve en çok güvendiği adamlarından hafiye Murat'ın İngiliz oyunuyla idam edilmesinden sonra diziye onun yerine yeni bir isim katıldı. Türkiye'nin Karadayı dizisindeki Barut Necdet karakteriyle tanıdığı Erkan Avcı, Payitaht Abdülhamit dizisine Hafiye Fehim Paşa rolüyle katıldı. Fehim Paşa'nın dizideki görevi, Abdülhamid’in yaveri ve baş hafiyesi olarak sokakların emniyetinden sorumlu, milletin namusunu koruyan, devletini seven külhanbeylerini himaye eden, haksızlığın karşısında, yoldan çıkanı yola getiren, kimsesizlerin babası ve devleti ilgilendiren bütün önemli haberlerin ilk durağı olarak belirlendi. Peki Fehim Paşa gerçekte var mıdır, Fehim Paşa kimdir? İşte Fehim Paşa ile ilgili detaylar: 

Fehim Paşa, 1873 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. 1908 yılında ise Bursa Yenişehir'de hayatını kaybetti. Sultan Abdülhamit'in yaveri ve baş hafiyesi olarak bilinen Fehim Paşa, padişahın süt kardeşi ve çocukluk arkadaşı olan Esvapçıbaşı İsmet Bey'in oğludur. Harbiye'yi "zadegan" (soylular) sınıfında okuyarak 1894'te bitirdi. İki yıl sonra "kolağası" rütbesini aldı ve padişah yaveri oldu.

İstihbarat etkinliklerinde görevlendirildi, zamanla baş hafiyeliğe yükseldi. Hiçbir savaşa katılmamasına karşın 25 yaşında "paşa" ve otuzuna gelmeden "ferik" rütbesini aldı. İddiaya göre İngilizlerin Hafiye Murat'a kurduğu kumpasın bir benzeri de Almanlar tarafından Fehim Paşa'ya kuruluyor. Almanya elçisinin şikâyette bulunması üzerine, 1906 yılı şubat ayında Abdülhamit tarafından Bursa'da oturması zorunlu kılındı.


- Fehim Paşa

Ayrıca Hudavendigâr valiliğine gönderilen bir buyrukla, bütün giderlerinin bizzat Padişah tarafından karşılanacağı, bu nedenle hazineden herhangi bir harcama yapılmaması ve kimseden para almamasının sağlanması istendi.

Meşrutiyet kartışıtı olduğu için Meşrutiyet taraftarlarının tepkisini toplamıştı. Meşrutiyet'in ilanından sonra kendisine yönelik saldırılar da arttığı için olduğu yerden ayrılarak sığınacak yer aradı. Bursa yolunda bir grup tarafından kıstırılarak faili meçhule kurban gitti.

FEHİM PAŞA KONAĞI

Fehim Paşa'nın diziden önce adının geçtiği bir başka eser ise Turgut Özakman'ın 'Fehim Paşa Konağı' isimli tiyatrosudur. Tiyatroda Meşrutiyet'in ilan edilme süreçleri anlatılıyor.

FEHİM PAŞA HAKKINDAKİ İDDİALAR

Fehim Paşa hakkında, Abdülhamid ve Osmanlı karşıtları tarafından ortaya atılan çeşitli iddialar var. Yine Abdülhamid düşmanlığının etkisiyle yazılan bazı romanlarda da Fehim Paşa hakkında, "Mafya, haraç kesen, kadın düşkünü" şeklinde ithamlarda bulunulsa da iddiaların ne kadar doğru ya da iftira olduğu tartışmalara açık. Özellikle dönemin Abdülhamid karşıtlarını destekleyen devletlerin başında gelen Almanların Fehim Paşa'yı sürgün ettirmesi akıllara Hafiye Murat'a kurulan İngiliz kumpasını getiriyor.

Yorumlar