93 Harbi (1877-78 Osmanlı-Rus Harbi) hangi cephelerde yapıldı?

93 Harbi (1877-78 Osmanlı-Rus Harbi)'nde hangi cephelerde savaşıldı?

Google Haberlere Abone ol
93 Harbi (1877-78 Osmanlı-Rus Harbi) hangi cephelerde yapıldı?

93 Harbi (1877-78 Osmanlı-Rus Harbi),  Tuna ve Doğu Anadolu’da olmak üzere iki cephede cereyan etti. Harbin başlamasıyla birlikte hızla Romanya’ya giren Ruslar, bu prensliği de kendi yanlarına çekerek Dobruca ve Bükreş yönlerinden Osmanlı topraklarına saldırdılar.

Kısa sürede Ziştovi, Tırnova ve Niğbolu’yu ele geçiren Ruslar, 19 Temmuz’da Şıpka Geçidi’ni aştılar. Ruslar’ın başarıları, İstanbul’da paniğe yol açtı. Başkentin Bursa’ya taşınacağı söylentileri dahi çıktı. Savaşın İstanbul’da kurulacak bir askerî meclis tarafından yönetilmesi kararlaştırıldı.

Görevlerinden alınan serasker ve serdar-ı ekrem Divân-ı harbe verildi. Bu arada Süleyman Paşa, Ruslar’dan bir kısım toprakları geri almaya muvaffak oldu ve Plevne’de de Gazi Osman Paşa Ruslar’ı durdurdu. Ancak Plevne düştükten sonra Rus ilerleyişi tekrar başladı ve Sırbistan da Osmanlılar’a karşı savaşa girdi.

Plevne’den sonra Edirne’ye yürüyen Rus kuvvetleri iyi bir savunma yapma imkânına sahip bu şehri, Vali Eyüp Paşa’nın mühimmatları havaya uçurup, çekilmesi üzerine, 20 Ocak 1878’de teslim aldılar. Bunun üzerine, II. Abdülhamid, bizzat Rus Çarı’ndan ateşkes talebinde bulundu. Doğu Anadolu cephesinde ise Ruslar üç koldan harekete geçip, Erzurum’a ulaştılar. Aziziye tabyalarında Nene Hatun’un halkı teşvikiyle Ruslar durdu-rulabildi.

Bu cephede Ruslar’a karşı koyan Ahmed Muhtar Paşa’ydı. Paşa’nın daha önemli bir cephe sayılan Rumeli’ye gönderilmek üzere İstanbul’a çağrılmasından sonra, hiçbir ümidi kalmamasına rağmen Erzurum sonuna kadar dayandı. Ruslar ancak ateşkesten sonra boşaltılan şehre girebildiler. Ruslar’ın, Batum’a karşı taarruzları da ateşkes girebildiler. Ruslar’ın, Batum’a karşı taarruzları da ateşkes yapılıncaya kadar başarı ile durduruldu. 

Yorumlar