Taliban: Pençşir vilayeti tamamen kontrolümüzde

Afganistan'ın kuzeyindeki Pençşir vilayetini kuşatan Taliban güçleri, şehrin içinde bulunduğu vadi de dahil bölgeyi tamamen kontrol altına aldığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Taliban: Pençşir vilayeti tamamen kontrolümüzde

Taliban'a karşı direnmeye niyetlenen Pençşir'deki Ahmet Mesud liderliğindeki silahlı gruplar fazla direnemedi. Kuşatmanın ikinci haftasında Pençşir vilayeti de Taliban'a teslim oldu. Taliban, şehri kan dökmeden almak istediğini belirterek kuşatma başlatmış ve teslim olmaları çağrısında bulunmuştu. Afganistan’da Taliban güçlerine direnen vilayet olan Pencşir'deki birliklerin hafta sonu ağır kayıplar verdiği haberlerinin ardından Taliban'a ateşkes çağrısı gelmişti.

Bölgede Taliban'a karşı mücadele eden Ulusal Direniş Cephesi (NRF) tarafından yapılan açıklamada "Taliban’ın Pencşir’deki askeri operasyonlarına son vermesi ve birliklerini çekmesi teklif edildi.. Karşılığında biz de birliklerimize askeri eylemde bulunmaktan kaçınmaları talimatı vereceğiz" denilmişti.

Pazar akşamı Ulusal Direniş Cephesi Sözcüsü Fehim Daşti tarafından yapılan başka bir sosyal medya açıklamasında ise General Abdül Wudod Zara’nın çatışmalarda öldüğü belirtildi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid Pazartesi günü yaptığı açıklamada Taliban'ın Pencşir vadisinin tamamında kontrolü ele geçirdiğini söyledi. Ulusal Direniş Cephesi'nin lideri Ahmed Mesud'dan henüz bir açıklama gelmedi.

Taliban ile Kabil’in yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Pencşir vilayetini savunan Ulusal Direniş Cephesi militanları arasında süren çatışmaların ardından Pazar akşamı Taliban Pencşir vadisinin neredeyse tamamını ele geçirdiğini açıklamış, ancak bu iddia Ulusal Direniş Cephesi tarafından yalanlanmıştı. Taliban 15 Ağustos'ta Kabil'i de alarak Afganistan’da yönetimi devralmıştı.

Pencşir Vadisi, Taliban'ın ilk iktidar dönemi olan 1996-2001 yılları arasında da Taliban tarafından ele geçirilememişti. Ulusal Direniş Cephesi'nin lideri Ahmed Mesud'un babası "Pencşir Aslanı" olarak anılan Tacik asıllı Ahmed Şah Mesud direnişin liderliğini üstlenmişti.


 

Yorumlar