Taliban iki günde üçüncü şehri ele geçirdi

Taliban, Afganistan'daki ilerleyişini hızlandırdı. Son iki günde üçüncü şehir merkezini ele geçiren Taliban, ülkenin İran sınırındaki şehirlere yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Taliban iki günde üçüncü şehri ele geçirdi

Afganistan'da ilerleyen militanlar Tacikistan sınırındaki vilayetin merkezini de ele geçirdi. Böylece 48 saat içinde üçüncü vilayet merkezinde kontrol yitirildi.

ABD'nin çekilmeye başlamasıyla Afganistan'ı kasıp kavurap Taliban örgütü, bugüne kadarki en önemli adımını bu sabah itibariyle attı.

Taliban militanları, Tacikistan sınırında yer alan Kunduz vilayet merkezini günler süren çatışmalar sonunda ele geçirdi. Yerel medya, şehir merkezinden silah sesleri duyulduğunu bildiriyor.



Haftalar içinde Afganistan'ın yarısında kontrolü sağlayan, Özbekistan ve Tacikistan sınırlarındaki ilçelerin tümünü ele geçiren Taliban örgütü, daha sonra vilayet merkezlerine yöneldi.

Günler içinde Afganistan'dan tamamen çekilecek ABD, Taliban'ı durdurmak için hava saldırıları düzenliyor. Cüzcan vilayetinde ilerleyen Taliban militanları, ABD'nin B-52 bombardıman uçakları tarafından hedef alındı.

Afganistan’da son 24 saat içinde ikinci vilayet merkezi Taliban kontrolüne geçti. Yetkililer, militanların, ülkenin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrini ele geçirdiğini belirtti.

Cüzcan Vali Yardımcısı Abdul Kadır Maliye, AA muhabirine, iki gündür Şibirgan şehrinde militanlarla güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığını söyledi. Çatışmalar sonucu öğleden sonra Şibirgan merkezinin Taliban kontrolüne geçtiğini ifade eden Maliye, şuan tüm kamu binalarının militanların elinde olduğunu belirtti.

Maliye, güvenlik güçlerinin şehir merkezi dışında bulunan havalimanına geri çekildiğini kaydetti. Taliban’dan yapılan açıklamada, Cüzcan vilayetinde tamamen hakimiyet sağladıkları ve çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirdikleri iddia edildi.

Örgüt, Şibirgan’daki cezaevinde tüm mahkumların serbest bırakıldığını açıkladı. Sosyal medyaya yayımlanan bir videoda, yüzlerce tutuklunun cezaevinden çıktığı görülüyor. Reuters’a konuşan bir Taliban sözcüsü ise, “Bu sadece bir başlangıç ve diğer eyaletlerin de nasıl elimize düşeceğini göreceksiniz” dedi.

Türkmenistan sınırında yer alan ve eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum’un kalesi olarak bilinen Şibirgan kentinde, çoğunluğu Türkmen ve Özbek Türklerinden oluşan yarım milyondan fazla kişi yaşıyor.

Taliban militanları, önceki gün Afganistan’ın İran sınırındaki Nimruz vilayetinin merkezini ele geçirmişti. Böylece Taliban 24 saat içinde iki vilayet merkezini almış oldu.

Taliban militanları, ülkenin kuzeydoğusundaki Badahşan, Tahar ve Kunduz vilayetlerinin merkezlerine yönelik saldırılarını da arttırdı. ABD’nin çekilme kararının ardından Taliban, hazirandan ayından itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Helmand, Badahşan, Tahar, Kunduz ve Herat vilayet merkezleri de Taliban’ın şiddetli saldırıları altında. Zaman zaman savaş uçaklarıyla Afgan ordusuna destek veren ABD’nin askeri faaliyetleri ay sonunda bitecek.

Afganistan’da şiddet olaylarının artması nedeniyle ABD ve İngiltere’nin Kabil Büyükelçilikleri, Afganistan’daki vatandaşlarından, bulabildikleri tüm uçuşları kullanarak en acil şekilde bu ülkeyi terk etmelerini istedi.

ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, ABD vatandaşlarının mevcut ticari uçuş seçeneklerini kullanarak Afganistan’ı derhal terk etmesini istedikleri bildirildi. İngiltere Büyükelçiliği de İngiliz vatandaşlarından, böyle kriz döneminde yardım beklememelerini ve en kısa zamanda Afganistan’ı terk etmelerini istedi.

Taliban militanlarının, Afganistan'ın kuzeyindeki Tacikistan sınırında bulunan Kunduz vilayetinin merkezindeki bazı bölgeleri ele geçirdiği, çıkan çatışmalarda 11 sivilin öldüğü, 10'u ağır 41 kişinin yaralandığı bildirildi.

Kunduz İl Şura Başkanı Muhammed Yusuf Ayyubi, yaptığı açıklamada, militanların dün akşam saldırılarını artırdığını ve vilayet merkezine doğru ilerlemeyi sürdürdüğünü söyledi. Taliban'ın vilayet merkezinin bazı bölgelerini ele geçirdiğini ifade eden Ayyubi, çatışmaların emniyet müdürlüğü yakınlarında devam ettiğini belirtti.

Kunduz İl Sağlık Müdürü İhsanullah Fazli ise dün akşamdan beri süren çatışmalarda 11 sivilin yaşamını yitirdiğini, 10'u ağır 41 kişinin yaralandığını kaydetti. Taliban'dan yapılan açıklamada ise militanların vilayet merkezinin çoğu bölgesini kontrol ettiği iddia edildi.

Taliban militanları, öğleden sonra ülkenin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrini ele geçirmişti. Militanlar dün de Afganistan'ın İran sınırındaki Nimruz vilayetinin merkezinin kontrolünü sağlamıştı.

ABD’nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban’la barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırıları hız kazandı.

Taliban, hazirandan itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi. Ülkenin İran sınırındaki Nimruz vilayet merkezi Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Güneyde Helmand, kuzeydoğuda Badahşan, Tahar, Kunduz ve batıda Herat vilayet merkezleri de Taliban’ın şiddetli saldırıları altında.

Taliban, Afganistan topraklarının yüzde 80’den fazlasını kontrol ettiğini iddia ediyor. Zaman zaman savaş uçaklarıyla Afgan ordusuna destek veren ABD’nin askeri faaliyetleri ay sonunda bitecek.

ABD BOMBARDIMAN UÇAKLARI DA İŞE YARAMADI

Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Favad Aman, basına yaptığı açıklamada, ABD birliklerine ait B-52 bombardıman uçaklarının Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan şehrindeki Taliban mevzilerini bombaladığını aktardı. Saldırıda 200'den fazla militanın öldürüldüğünü ifade eden Aman, Taliban'a ait çok sayıda silah ve mühimmatın da imha edildiğini belirtti.

Taliban'dan henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Öte yandan dün öğle saatlerinde Afgan basınında, ABD Başkanı Joe Biden'ın Taliban'a karşı B-52 uçaklarının kullanılması talimatını verdiği haberleri yer almıştı.


 

Yorumlar