Suudi Arabistan'dan Yemen'deki saldırılara kınama

Suudi Arabistan, Husilere silah akışının durdurulması, silahların Yemen'in iç bölgelerine girişinin engellenmesi ve milislerin Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal etmemesinin sağlanması çağrısında bulundu

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'dan Yemen'deki saldırılara kınama

ADEN (AA) - Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Yemen'deki İran destekli Husilerin ekonomik tesislere yönelik devam eden saldırılarını kınadı ve milislere silah tedarikinin durdurulmasını istedi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı, Husilerin Yemen'in doğusunda yer alan. Hadramevt vilayetindeki Ed-Dabbe petrol limanını bir ay içerisinde ikinci kez hedef alması üzerine yazılı açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında, Husilerin, Yemen'deki sivil yerleri ve ekonomik tesisleri hedef almayı sürdürmesi kınandı.

Bu saldırıların, Husilerin sivil ve ekonomik tesisleri, küresel enerji koridorlarını, seyrüsefer güvenliğini ve uluslararası ticareti hedef almaya devam ettiğinin, Yemen halkının acılarını artırmayı ve tüm uluslararası çabaları ve girişimleri sürekli reddettiğinin bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Husilere devam eden silah akışının durdurulması, silahların Yemen'in iç bölgelerine girişinin engellenmesi ve milislerin Birleşmiş Milletler kararlarını ihlal etmemesinin sağlanması çağrısında bulunuldu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri, bugün yaptığı açıklamada, ham petrol sevkiyatı yapmaya çalışan bir akaryakıt tankerinin Dabbe Limanı'ndan uzaklaştırıldığını duyurmuştu.

Husilere bağlı Yüksek Ekonomi Komitesi Basın Sekreteri İbrahim es-Seraci de "uluslararası şirketlerin, Hadramevt vilayetindeki Dabbe Limanı'na petrol yağmalamak için geldiğini" öne sürmüştü.

Tahmini piyasa değeri 174 milyon dolar olan 2,1 milyon varil ham petrol ihraç edecek PRATIKA isimli tankerin limandan uzaklaştırıldığını ifade eden Seraci, söz konusu adımın, "göz ardı edilen tüm yasal prosedürlerin tüketilmesinin, kara sularının ihlal edilmesinin, servetin yağmalanmaya teşebbüs edilmesinin ardından atıldığını" savunmuştu.

Yemen hükümeti ise Husilerin Dabbe Limanı'na patlayıcı yüklü insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlediğini belirterek, bunun bir ay içerisinde Hadramevt'teki limanı hedef alan ikinci saldırı olduğunu açıklamıştı.

- Husilerin petrol limanlarına yönelik saldırıları

Husiler, ekim ayında Hadramevt ilinin idari merkezi Mukella kentinde bulunan Dabbe Petrol Limanı ile Şebve ilindeki En-Nuşeyme Petrol Limanı'nı hedef almıştı.

İran destekli Husilerden yapılan açıklamada "Dabbe Limanı'ndan ham petrol yağmalamaya çalışan bir gemiyi önlemek için küçük bir uyarı olarak saldırıyı gerçekleştirdik." ifadeleri kullanılmıştı.

Yorumlar