Süt piyasasından kötü kokular yükseliyor; iki bakanlık inceleme başlattı

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, son dönemde çiğ süt piyasasında yaşanan gelişmelerin ardından, üreticilerin mağdur olmaması için ortak bir inceleme başlattı.

Google Haberlere Abone ol
Süt piyasasında ayak oyunları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son dönemde Türkiye'deki süt piyasasında meydana gelen gelişmeleri değerlendirdi. Denizli’nin Acıpayam ilçesinde yer alan Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ'yi ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, süt piyasasında yaşanan arz-talep dengesizliğinin ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan fiyat tartışmalarının yakın takibe alındığını duyurdu.

SANAYİ TESİSLERİNE YAKIN TAKİP

Türkiye’nin yıllık 21,5 milyon ton süt üretimi bulunduğunu belirten Yumaklı, bu üretimin yüzde 50’sinin sanayiye gittiğini ifade etti. Sanayi tesislerinin bu sütten daha fazla pay alarak, üretimi artırmasıyla hem iç piyasanın ihtiyaçlarının karşılanmasını hem de ihracat hedeflerine ulaşılmasını amaçladıklarını dile getirdi. Bu çerçevede, Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ülke genelinde 4 fabrikası bulunduğunu ve bu sayının artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

GERİYE DÖNÜK FATURA DÜZENLEMELERİ

Yumaklı, son dönemde süt piyasasında bazı sanayi tesislerinin geriye dönük faturalar düzenleyerek, üreticilerin gelirlerini azaltmaya veya fiyatları düşürmeye yönelik faaliyetlerde bulunduklarını tespit ettiklerini söyledi. Bu durumu Ticaret Bakanlığı ile yakından takip ettiklerini belirten Bakan, "Sanayi kuruluşlarının, üreticinin sütünü değerinde alarak tüketiciye en uygun şartlarda ulaştırmalarını bekliyoruz. Ancak fırsattan istifade ederek, ortamı kendi menfaatlerine çevirmek isteyenlere karşı çok yoğun bir şekilde inceleme süreci başlatmış bulunuyoruz," ifadelerini kullandı.

REKABET KOŞULLARINA AYKIRI OLUŞUMLAR

İbrahim Yumaklı, bazı sanayi kuruluşlarının rekabet şartlarına aykırı bir şekilde üreticinin elinden değerinin altında ürün almaya yönelik girişimlerde bulunduklarını belirtti. Bu tür oluşumların hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem de Ticaret Bakanlığı tarafından araştırıldığını ve gerekli incelemelerin başlatıldığını vurguladı.

SÜT FAZLASI İÇİN REGÜLASYON ADIMI

Bakan Yumaklı, bu dönemde sıcaklıkların artması ve üretimin fazla olması sebebiyle ortaya çıkan süt fazlasını regüle etmek için harekete geçtiklerini açıkladı. Bu doğrultuda, günlük yaklaşık 1000 ton sütü piyasadan çekerek, süt tozuna çevirme yoluna gideceklerini ve bu regülasyonun sene sonuna kadar devam edeceğini ifade etti.

Regülasyon amaçlı yapılan bu adımın, üreticinin elinde ürün kalmamasını sağlamak için gerçekleştirildiğini belirten Yumaklı, "Bu durumu kötüye kullanmak isteyen kuruluşları ikaz ediyorum. Üreticinin elinden daha ucuza almak için bu adımı farklı bir şekilde kullanmaya kalkışanlar, kesinlikle bu yola tevessül etmemeli," diye konuştu.

YAPTIRIM UYARISI

Türkiye’de süt üretiminin her geçen gün arttığını belirten Yumaklı, üreticilerin sürdürülebilir ve kaliteli bir üretim yapmasını sağlayacak adımlar attıklarını ifade etti. Sanayinin de bu ürünleri kullanarak iç piyasayı karşıladıktan sonra dış piyasada rekabet edebilmesinin önemine değinen Bakan, üretici ve sanayici arasında denge sağlanması gerektiğini vurguladı. Yumaklı, "Amacımız, sanayi ve üretim tarafını mağdur etmeden belli bir stabilizasyonda gitmesini sağlamak," dedi.

FINDIK ALIM FİYATLARI AÇIKLANDI

Bakan İbrahim Yumaklı, fındık alım fiyatlarıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak levant kalite fındık için 130 lira alım bedeli belirlendiğini söyleyen Yumaklı, bu fiyatın yurt dışı rekabet ve yurt içi maliyetler göz önüne alınarak belirlendiğini belirtti.

Yumaklı’nın Acıpayam ziyareti sırasında kendisine, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Denizli milletvekilleri Şahin Tin ve Nilgün Ök ile AK Parti Denizli İl Başkanı Yücel Güngör eşlik etti.

Yorumlar